Читај ми!

Кошаркашки олимпијски турнир у Паризу – Србија и свет изазивају америчке "осветнике"

Кошаркаши Србије против Сједињених Држава од 17.15 започињу учешће на Олимпијским играма у Паризу. Директан пренос меча је на Првом програму РТС-а, а његов ток можете пратити и на нашем порталу.

Кошаркашки олимпијски турнир у Паризу –  Србија и свет изазивају америчке "осветнике" Кошаркашки олимпијски турнир у Паризу – Србија и свет изазивају америчке "осветнике"

Србија ће се на Играма у Паризу такмичити у Групи Ц са селекцијама Јужног Судана, Порторика и Сједињених Држава.

Први меч Србија игра против највећег фаворита, селекције Сједињених Држава, од 17.15, што многи видео као "најбољу утакмицу групне фазе".

Други меч изабраници Светислава Пешића играју 31. јула, такође од 17.15, против Порторика. 

Последњи сусрет је на програму 3. августа, од 21 час, а противник је тим Јужног Судана.

Четвртфинала су на програму 6. августа, два дана касније, заказана су полуфинала, док се борбе за медаље очекују 10. августа.

Мундобаскет као виза за Париз

Кошаркаши Србије су пласман на олимпијски турнир обезбедили учешћем у полуфиналу Светског првенства које је 2023. године одржано у Јапану, Индонезији и на Филипинима.

Виза за такмичење у Паризу била је загарантована за две најбољепласиране европске селекције, а Србија и Немачка биле су једине са Старог континента међу четири најбољих.

Обе репрезентације биле су боље од својих противника – Сједињених Држава, те Канаде – па су играле и финале, а турнир је освојила Немачка.

Састав селекције

Селектор Светислав Пешић у Париз је повео следећи састав:

Плејмејкери: Василије Мицић, Алекса Аврамовић

Бекови: Богдан Богдановић, Марко Гудурић, Вања Маринковић

Крила: Дејан Давидовац, Огњен Добрић

Крилни центри: Филип Петрушев, Никола Јовић

Центри: Никола Јокић, Никола Милутинов, Урош Плавшић

Пропозиције кошаркашког турнира

Од 12 екипа које наступају у Паризу, чак осам њих може да се надмеће за једну од медаља у елиминационој фази.

На турниру су три групе са по четири екипе. У наредну фазу засигурно пролазе најбоља два тима из сваке, али ће се гледати и поредак трећепласираних. 

Међу њима две најбоље такође у наредну рунду такмичења.

Пласман се гледа на основу броја победа. Ако су екипе изједначене, успешнији је тим са бољом кош разликом, а ако је и она идентична, испред ће бити селекција са вишим пласманом на Фибиној ранг листи.

Фаворити на такмичењу

Већ је после Мундобаскета било јасно да се Американци неће шалити на овогодишњим Олимпијским играма. Екипа која се окупила јача је од свих које су биле предвиђане.

После сваког већег неуспеха и разочарања на најбитнијим спортским догађајима, Сједињене Државе су на свако наредно такмичење слале екипе које су и по именима, и по резултатима, могле да се назову и казненим експедицијама.

Састави који су обележили америчку кошаркашку историју на интернационалним такмичењима и уједно направили немерљив маркетинг за кошарку су свакако "Дрим тим" из Барселоне 1992. године и његов наследник "Ридим тим" који је доминирао Пекингом, четири олимпијске генерације касније.

Тренутни тим, који у Паризу предводи један од најбољих кошаркаша свих времена Леброн Џејмс, подсећа на "осветнике", групу суперхероја из Марвеловог универзума, управо због њиховог квалитета, начина игре и повода за окупљање. 

На папиру, вођа екипе је Леброн Џејмс, један од најбољих кошаркаша свих времена. Иако броји недеље до свог 40. рођендана, његови саиграчи су по завршетку припрема изјавили да је најспремнији и најбољи играч екипе.

Америка углавном није имала проблема на Олимпијским играма. Од 2004. године, освојили су сва четири турнира, без већих потешкоћа. Највише су показали 2008. године у Пекингу и 2016. у Рију.

Међутим, друге селекције су конкурентније.

Актуелни светски шампиони, селекција Немачке, уиграна је екипа која је показала да има континуитет у игри, и да од првог до последњег минута може да игра такмичарску кошарку.

Француска, као земља домаћин, са великим бројем играча из НБА лиге и Евролиге може да избаци било кога, док је Канада знатно повисила ниво своје кошарке у претходним деценијама, а то је показала и на Мундобаскету претходне године.

Историја је на страни Сједињених Држава, али не и Порторика и Јужног Судана

Не рачунајући утакмице Југославије и Државне заједнице СЦГ, Србија и САД су се до сада састајале пет пута.  

Јенкији имају четири победе – у финалу Светског првенства у Шпанији 2014, затим групној фази такмичења и финалу турнира у Рију, као и тријумф на недавно одржаној егзибицији у Абу Дабију.

Изабраници тадашњег селектора Александра Ђорђевића савладали су Американце 2019. године на Мундобаскету у Кини у борби за пето место.

Са Јужним Суданом, најмлађом државом на свету, изабраници Светислава Пешића састали су се само једном - у групној фази претходног Мундобаскета, а резултат је био 115:83 у корист спрских кошаркаша.

Против Порторика, "орлови" су играли осам пута и сваки пут су тријумфовали са просечном разликом од 22 поена.

Распоред утакмица Србије:
28. јул: Србија - САД 17.15
31. јул: Порторико - Србија  17.15
3. август: Србија - Јужни Судан  21.00

недеља, 28. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару