Читај ми!

Гајић: Реалност преко 10 медаља у Паризу, српски спортисти неће "јефтино продати кожу"

Министар спорта Зоран Гајић је приликом гостовања у "Јутарњем програму" навео да се на Олимпијским играма у Паризу прогнозира бољи биланс медаља него у Токију.

Српски спортисти увелико долазе у Париз и смештају се у олимпијско село пред званичну церемонију отварања 26. јула.

Министар спорта Зоран Гајић навео је да је свакој екипи додељена српска застава, уз званичну која ће се користити на отварању.

"Ако би гледали процентуално, највећи део спортиста је здрав. Одрадили су планове и програме припрема својих тренера у потпуности и то је оно што је најважније. Наравно, познато је ко се повредио. Нажалост, код Иване Шпановић је тамо мали проблем са Ахиловом тетивом. Код рвача Мицића неизвесну ситуацију са коленом. Мање-више остало је у границама нормале, јер не постоје врхунски спортисти који немају неке ситне проблемчиће, али све је то, колико смо чули, под контролом. Ја сам се трудио да обиђем што више екипа и да им дам ту тзв. радну заставу. Наравно, председник је дао ону официјалну заставу која ће ићи на отварање, али ово је застава коју они требају да држе у свлачионици и коју треба да носе када иду да бодре једне и друге. И то је нешто што треба да буде свакодневно присутно с њима. Ситуација је доста добра, мотивисани су сви, испоштовани су са свих страна, тако да мислим да треба да очекујемо добре резултате", рекао је Гајић у "Јутарњем програму".

Главни циљ је надмашити резултат из Токија са двоцфиреним бројем медаља.

"Увек мора да се постави циљ. У спорту је најважније да мерите успехе. У методологији и тренажним методологијама увек нешто мерите. Сваки дан додајете цифру у неким појавама и те медаље су саме по себи циљ. Циљ спорта је победа. Физичко васпитање је циљ да деца расту и да се развијају. Рекреација је да људи буду здрави, али у спорту је циљ апсолутна победа. Тако да, ако је већ циљ победа, онда ајде да идемо да победимо. И да узмемо, ако је могуће, најмање једну медаљу више него што смо узели у Токију. Наравно, трудимо се да то кажемо на такав начин да не стварамо ником притисак, али да обавежемо. Према томе, то су те танке нити у комуникацији. Међутим, мислим да су то наши спортисти изузетно добро прихватили. То су заиста јаке личности и не може свако да изађе на то борилиште и да носи ту врсту одговорности. Мислим да је то све врло мотивационо било и то што је изречено да хоћемо десет или више медаља. Зато што смо на олимпијским играма у Токију пре три године освојили девет медаља и то је највише од када наши спортисти наступају, односно наша земља под именом Србија", истакао је Гајић.

Списак фаворита и кандидата је дугарачак.

"Мислим да отприлике деведесет посто њих су кандидати. Нико не иде тамо да би, што кажемо ми у спорту, јефтино продао своју кожу. И сигурно да у свим колективним спортовима очекујемо или да смо фаворити или да можемо да изненадимо. Борилачки спортови су апсолутно нешто на што смо деценијама навикли да нас обрадују, буквално сви борачки спортови. Атлетика са појавом ове две наше младе звезде, Топић и Вилагош, наравно ту је Шпановић, Гардашевић, Синанчевић, који увек може да се добро мотивише. Видим да је јако мотивисан да направи неко чудо. Ту су стрелци који су нас толико размазили да ми ни не постављамо питање, него им једноставно наручујемо број медаља. Они то јако добро носе, то бреме. Тако да, апсолутно, не знам кога бих издвојио да иде тамо чисто туристички. Сигурно да се свако нада, па чак и они који нису на тим светским ранг листама толико високо близу фаворита, јер познато је да у сваком спорту постоје неке ранг листе. Сви иду да пробају, да дају свој максимум и да оду што више. Тако мислим, то реално је тих десет медаља", рекао је Гајић.

Остатак гостовања министра спорта Зорана Гајића погледајте у видеу на почетку текста.

уторак, 23. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару