Папрене цене испразниле хотеле у Паризу, гости отказују собе покушавајући да прођу јефтиније

Париз је током Олимпијских игара припремио готово 280.000 соба, али многе од њих неће дочекати госте. Први разлог су биле астрономске цене које су хотелијери у међувремену спустили, али очигледно недовољно. Поређења ради, током Олимпијаде у Лондону капацитети су били попуњени 90 одсто, што је у Паризу макар у овом тренутку незамисливо. Посетом нису задовољни ни угоститељи.

Рута која била резервисана за дефиле спортиста, поново је проходна за све бродове. Отворени су мостови, обала Сене крцата, али нису ресторани који су били ограђени због церемоније отварања Олимпијских игара.

"Не отварамо ни данас. Тешко је, јер смо били затворени целе недеље због мера безбедности, трпимо велике губитке, али разумемо, почетак Олимпијских игара је био историјски моменат", каже Зои, менаџерка реорана на Сени.

Тај момент уживо су пратили бројни гости француске престонице.

Током највећег спортског спектакла на планети, Париз је очекивао 15 милиона туриста. Оправдано за град који се сматра туристичком  дестинацијом број један на свету. Ипак, већ први дани Олимпијских игара показују да је тај циљ недостижан.

Угоститељи су задржали цене, кажу они са којима је разговарала новинарка РТС-а. Градски превоз је двоструко скупљи, а цене смештаја достигле су рекорд.

"Прошле године сам резервисао апартман за 100 евра дневно, врло леп стан са паркингом, сада то није могуће", каже један туриста. 

Они који су раније резервисали, кажу да су имали среће, јер су платили по редовној цени. 

Једна Американка из Чикага каже да је већ навикнута на високе цене и трошкове.

А хотелијери су навикли да током лета немају празних кревата. Ово лето их је разочарало. Лошију сезону не памти хотел у центру Париза са погледом на Тријумфалну капију, где су цене ноћења од 300 до 600 евра. Власници кажу да нису достигли ни половину прошлогодишњег прихода.

"Пре Олимпијских игара се десило неколико ствари. Пре свега, били су избори зобг којих су људи мислили да ће бити протеста у Паризу па су се уплашили доласка. Други разлог је тај што су највеће знаменитости биле одсечене због припрема. Ово је дефинитвно најтежа сезона, не рачунајући ковид", каже Силви, власница хотела у Паризу.

Франк Делво, председник Уније хотелске индустрије, наводи да се у сваком олимпијском граду цене се утростучују, али да су у Паризу испод тог нивоа. "Видимо да многи гости отказују собе, покушавајући да прођу јефтиније", рекао је Делво.

И док се Париз полако опоравља од церемоније отварања, чини се да ће угоститељима и хотелијерима бити потребно много више времена.

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару