Читај ми!

Филип Филиповић: Олимпијски турнири су по правилу најтежи, злато у Рију врхунац каријере

Олимпијске игре требало би да буду сан и врхунац каријере сваког спортисте, каже прослављени бивши српски ватерполиста Филип Филиповић. Наводи да су олимпијски турнири по правилу најтежи. Тамо је 15.000 спортиста са истим циљем, да у тих 15 дана буду бољи од свих осталих, каже Филиповић.

Прослављени бивши српски ватерполиста Филип Филиповић и један од најтрофејнијих српских олимпијаца присетио се у разговору за РТС церемонија на којима је присуствовао као играч и истакао да је у поређењу са тим свечано отварање ОИ у Паризу било заиста иновативно.

"Ово је нешто што сви спортисти желе. Осећај да су на Играма. Први циљ је увек да уђете у репрезентацију, други да играте, а највећи да носите заставу на ОИ", каже Филиповић који је и сам својевремено носио српску тробојку на представљању земље на највећој спортској смотри у Токију 2021. године.

Вишеструки српски олимпијски, светски и европски шампион присетио се и освајања прве златне медаље са "делфинима" на такмичењу у Рију 2016. године.

"Игре су специфичне, и у Лондону смо, рецимо, имали бољи састав. Али изгледа да нисмо били довољно зрели, ствари су се поклопиле у Рију, са Дејаном Савићем. Испало је да смо највећи противници били сами себи. Олимпијски турнири су по правилу најквалитетнији, у последњих деценију и по и најтежи, када је реч о ватерполу", наводи Филиповић.

Олимпијско село – скроман пут до остварења снова

Трофејни ватерполиста говорио је и о специфичним условима на Играма, попут боравка у Олимпијском селу.

"То је спој неких 15.000 врхунскиих спортиста који имају само један циљ, а то је освајање медање. Смештај тамо није комфоран, све је то било скромно, уз гужву, зато је било потребно да останете мирне главе. Велики је стрес, олимпијски циклус траје четири године, а онда сте у тих 15 дана на задатку да будете бољи од свих осталих. Некада и секунде одлучују", рекао је Филиповић.

Поновио је да су му медаље са ОИ, посебно она у Рију, остварење снова, и да би тако требало да размишљају сви српски спортисти и спортисткиње.

"Нас је означило то путовање које смо прошли заједно после толико успеха, па и неког разочарања, бронаних медаља на олимпијским турнирима. Дође вам као награда, иако смо и на почетку тог турнира прво били лоши, па онда једва добри, и када је требало најбољи. Веровали смо једни у друге, до одличја", закључио је Филиповић у разговору за РТС.

Цело гостовање Филипа Филиповића у Јутарњем програму погледајте у видео снимку на почетку текста.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару