Спортско пењање

Као прави хит Олимпијских игара младих у Буенос Ајресу 2018, спортско пењање је дебитовало на Олимпијским играма у Токију 2020, придруживши се олимпијском програму као нови спорт, који је ту и остао.

Спортско пењање Спортско пењање

Спортско пењање је атрактиван спорт који је постао изузетно популаран у последњих 20 година. То је млад спорт којим се баве и мушкарци и жене, а 39 одсто пењача је млађе од 18 година.

Тренира се и на отвореном и у затвореном простору, у природи и урбаним срединама. Преко 25 милиона пењача такмичи се у 150 земаља широм света.

Група пењача се 1985. окупила у Бардонекији, близу Торина, на догађају под називом "SportRoccia" који се претворио у прво организовано такмичење на којем се учесници пењу у одређеном временском року.

Годину дана касније, први такмичарски догађај на вештачком зиду за пењање организован је близу Лиона у Француској.

Правила такмичења

Учесници Олимпијских игара у Паризу такмичиће се у три врсте спортског пењања - болдерингу (bouldering), пењању на вођење (lead climbing) и брзинском пењању (speed climbing).

Такмичари у болдерингу пењу се на веома захтевне зидове висине 4,5 метра без ужади, у ограниченом временском периоду и у што мање покушаја.

Брзинско пењање је спектакуларна трка са временом у елиминационим рундама један на један, где пењачи комбинују прецизност и експлозивност. Најбољи зид висок 15 метара и нагнут под углом од пет степени прелазе за мање од шест секунди.

У пењању на вођење спортисти се пењу што више могу за шест минута на зиду високом преко 15 метара, без да су унапред видели руту. Руте су све сложеније и изазовније како такмичење одмиче. Овакво пењање захтева бројне физичке и менталне способности.

Промене у односу на Токио

Формат такмичења у пењању биће у Паризу другачији него у Токију пре три године.

На претходним Олимпијским играма сваки пењач се такмичио у све три дисциплине, а коначни резултати били су комбинација резултата сва три такмичења. Пењач са најмање поена освојио је прву златну олимпијску медаљу у историји овог спорта.

У Паризу ће бити додељене две златне медаље јер ће се пењачи такмичити у две одвојене дисциплине које се засебно бодују. Једна је комбинација болдеринга и пењања на вођење, а друга је само брзинско пењање.

Историја на Олимпијским играма

Спортско пењање је своје прве кораке на олимпијској сцени направило на Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу 2018. Такмичење није имало велики публицитет, али је јавност била импресионирана овим узбудљивим спортом и спектакуларним наступима учесника.

Као прави хит са омладинских Игара, спортско пењање је дебитовало на Олимпијским играма у Токију 2020, придруживши се олимпијском програму као нови спорт, који је ту и остао.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- болдеринг и пењања на вођење, мушкарци
- болдеринг и пењања на вођење, жене
- брзинско пењање, мушкарци
- брзинско пењање, жене

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару