Модерни пентатлон

Модерни пентатлон jeдна је од најстаријих олимпијских дисциплина, чији је идејни творац Пјер де Кубертен, оснивач модерних ОИ. Састоји се из пет дисциплина смештених у четири фазе - јахање, мачевање, пливање, трчање и пуцање.

Модерни пентатлон Модерни пентатлон

Модерни пентатлон је наследник древног, античног петобоја, који се састојао од трчања, скакања, бацања копља, диска и рвања. Барон Пјер де Кубертен, оснивач модерних Олимпијских игара, високо је ценио антички петобој, па је предложио слично такмичење које би тестирало снагу "комплетног“ спортисте, али би укључивало модерније дисциплине.

Растућа популарност овог спорта резултирала је оснивањем међународне федерације 1848. године. Тренутно има преко 120 земаља чланица.

Правила такмичења

Модерни пентатлон се састоји од четири догађаја који комбинују пет спортова – јахање, мачевање, пливање, трчање и пуцање. 

Јахање подразумева дисциплину у којој спортисти жребом добијају непознатог коња 20 минута пре такмичења.

Мачевање подразумева две рунде борбе – за рангирање и појединачу елиминацију. У првој се такмичари боре један против другог у спортском окршају који траје један минут или до првог поена. Друга рунда представља одређивање парова на основу резултата из претходне фазе. Поени се бодују у свакој борби. 

Плива се 200 метара слободним стилом, а трчи 3000 метара и пуца наизменично, где спортисти гађају пет мета са удаљености од 10 метара из ласерског пиштоља.

Модерни пенталтон је подељен на два дела. Прво, спортисти освајају бодове према томе како се рангирају у дисциплинама мачевања, јахања и пливања, а који одлучују о њиховој почетној позицији за трчање и пуцање.

Друго, током ласерског трчања, спортисти почињу са закашњењем које одговара броју поена између њих и лидера. Први спортиста који пређе циљну линију у трчању осваја златну медаљу.

Модерни петобој (пентатлон) је изузетно захтеван спорт који гура спортисте до њихових менталних и физичких граница и захтева изузетну разноврсност вештина.

Историја на олимпијским играма

Модерни пентатлон је у олимпијски програм 1912. године увео барон Пјер де Кубертен, оснивач Олимпијских игара. Првобитно се одржавала само једна дисциплина дневно пре него што је свих пет спортова премештено да се одрже у исти дан. 

Женска дисциплина је представљена на Олимпијским играма у Сиднеју 2000.

Модерним пентатлоном дуго су доминирали европски национални олимпијски комитети, посебно Мађарска и Шведска, при чему је потоња освојила 13 од 15 медаља између Игара у Стокхолму 1912. и Лос Анђелеса 1932. године.

 Дисциплине на Олимпијским играма:
- мушкарци, појединачно
- жене, појединачно 

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару