Читај ми!

Кајак-кану на дивљим водама

Кајак-кану на дивљим водама први пут је на ОИ уврштен у Минхену 1972. године. Олимпијски спорт је без прекида од Игара у Барселони 1992. Спортисти из Европе доминирају. До сада су освојили око 90 одсто свих медаља.

Кајак-кану на дивљим водама Кајак-кану на дивљим водама

Kануи и кајаци вековима су коришћени као превозно и средство за лов и риболов у Северној Америци, на Сибиру и Гренланду. Кану на дивљим водама настао је по узору на дисциплину слалом, у алпском скијању, и прве трке су одржане у Швајцарској 1932. године. Такмичења су најпре била искључиво на мирним водама, а убрзо су премештена и на брзаке.

Правила такмичења

И кајак-кану на дивљим водама и кајак-кану (на мирним водама) укључени су у програм Олимпијских игара 2024. у Паризу, али са засебним правилима.

Кајак и кану два су чамца која се користе у овом спорту. Код кајака сваки веслач користи весло са две лопатице (пера), док се код кануа користи весло са једном лопатицом, што је случај и у кајак-кануу на дивљим водама.

Такође, веслачи на дивљим водама једном ногом клече у кануу због боље стабилности, а спортисти у мирним водама у потпуности седе. 

Кајак-кану на дивљим водама одржава се најчешће на брзим рекама у којима је ток воде приметан, а присутни су таласи, брзаци и слапови. У Паризу ће бити одржан на вештачком језеру.

Правила налажу да такмичари прелазе задану стазу која се састоји од 18 до 25 капија, по одређеном редоследу и у најбржем могућем времену. Капије се састоје од две окомите мотке које висе на жици разапетој изнад стазе.

Поједине капије треба проћи низводно, друге узводно, а понекад се постављају и капије које се пролазе уназад. Начин на који капије треба проћи означава боја – зелена (низводно) или црвена (узводно) – док капије које треба проћи уназад имају ознаку "Р".

Сваки погрешни пролазак капије, или додир капије мотком, кажњава се додавањем временског интервала укупном времену такмичара или тима. Трке на тест стављају концентрацију, реакције и технику спортиста.

Такође, у Паризу дебитује и дисциплина у кајак-кросу, која представља комбинацију свих дисциплина на дивљим водама, у којој истовремено наступају четири такмичара.

Историја на олимпијским играма 

Кајак-кану на дивљим водама први пут је на ОИ уврштен у Минхену 1972. године. Олимпијски спорт је без прекида од Игара у Барселони 1992.

Спортисти из Европе доминирају. До сада су освојили око 90 одсто свих медаља.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- кајак једносед, мушкарци
- кајак једносед, жене
- кану једносед, мушкарци 
- кану једносед, жене 
- кајак-крос четверац, мушкарци
- кајак-крос четверац, жене

понедељак, 22. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару