Читај ми!

Бадминтон

Бадминтон је спорт сличан тенису чије порекло још увек није сасвим познато. Еволуирао је из батлдора и шатлкока, сличних игара у којима је рекет уместо жица имао платно.

Бадминтон Бадминтон

Бадминтон, тј. њене претече биле су популарне у Европи посебно међу богатијим грађанима крајем 19. века. Ипак, не зна се тачно када је дошло до трансформације батлдора и шатлкока у бадминтон.

Једна веродостојна теорија истиче да се бадминтон први пут играо у кући војводе од Бофора у Глостерширу око 1860. године и да је спорт добио име по његовом имању: Бадминтон.

Игра се проширила на Индију где је постала популарна у градовима, и постепено се распрострањивала по британским колонијама, а затим и на другим континентима и државама. Данас је бадминтон глобални спорт који је широко распрострањен међу људима свих узраста.

Правила бадминтона

Бадминтон се игра у затвореном простору, а игру чине два противника у сингл или два пара у дубл конкунренцији. Такмичари заузимају позиције на супротним половинама терена, испред њих је мрежа. Играчи користе рекете, али и пернату лопту током игре. 

Сваки такмичар може само једном да удари лопту пре него што пређе преко мреже. Надметање, тј. поен се завршава када лоптица удари о под или ако судија досуди грешку. Лоптица може достићи брзину и преко 300 километара на час, али само на делић секунде. Често се користи и пластична лоптица, која обликом изгледа као перната.

Терен је величине 5,18x13,40 метара за сингл и 6,1x13,40 метара за парове. Мрежа се налази на висини од 1,55 метара.

Гем осваја такмичар или пар који први дође до 21 освојеног поена, али минимум с два поена разлике. Код резултата 20:20 игра се све док неко не освоји два поена више или док неко од такмичра не дође до 30. Дакле, максимални резултат у једном гему је 30:29.

Историја бадминтона на Олимпијским играма

Бадминтон је дебитовао на Олимпијским играма као демонстрациони спорт 1972. у Минхену, а био је укључен као егзибициони спорт на Олимпијским играма у Сеулу 1988. Четири године касније званично је постао део олимпијског програма у Барселони са четири категорије: мушки и женски сингл и мушки и женски дубл.

Мешовити дубл је уврштен на Играма у Атланти 1996. године.

Кина је најуспешнија нација на Олимпијским играма у бадминтону са 20 златних, 12 сребрних, 15 бронзаних медаља.

У Паризу, 172 спортиста ће се такмичити у бадминтону. Такмичари у мушким и женским сингловима, мушким и женским дубловима и у мешовитим паровима ће се такмичити током 10 дана за пет златних, сребрних и бронзаних медаља.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- Мушка конкуренција
- Женска конкуренција
- Мешовита конкуренција

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару