Извор: РТС

Девети дан Игара у Паризу - Ђоковић освојио злато, баскеташи без медаље

Деветог дана Олимпијских игара Новак Ђоковић је победио Карлоса Алкараза у финалу и освојио златну медаљу - другу за Србију. Баскеташи Србије поражени су од Француске у плеј-ин дуелу и одлазе из Париза без медаље. Српска представница у друмском бициклизму Јелена Ерић завршила је трку на 66. месту. Одбојкашице су изгубиле од Кине у последњој утакмици групне фазе.

Резиме данашњих резултатa српских олимпијаца

- Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић освојио је златну медаљу на олимпијском турниру победом над Шпанцем Карлосом Алкаразом резултатом 2:0, по сетовима 7:6 (7:3) и 7:6 (7:2).

Баскеташи Србије, освајачи сребра у Токију, одлазе из Париза без медаље, пошто су изгубили од Француске резултатом 22:19 у плеј-ин дуелу и окончали учешће на олимпијском турниру пре полуфинала.

Одбојкашице Србије поражене су од Кине резултатом 3:1 (21:25, 25:20, 25:22 и 29:27) у трећем колу групне фазе.

- Српска бициклисткиња Јелена Ерић завршила је трку у дужини од 158 километара на 66. месту са резултатом 4:10,47.

Биланс медаља после деветог дана

Након девет дана Олимпијских игара освојено је 511 медаља које су подељене између 70 олимпијских тимова.

Највише одличја освојиле су Сједињене Државе, чак 71, друга по броју је Кина са 44, док је Француска трећа са 41.

По броју злата, на првом месту су изједначене Кина и Сједињене Државе са по 19, Друго место са по 12 деле Француска и Аустралија, а треће са по 10 Јужна Кореја и Велика Британија.

Хрватска је на 18. месту са четири одличја од чега су два златна, Србија је са два злата 21, а Словенија је на 35. позицији са једним златом.

Баскеташи Србије одлазе из Париза без медаље

Баскеташи Србије, освајачи сребра у Токију, одлазе из Париза без медаље, пошто су изгубили од Француске резултатом 22:19 у плеј-ин дуелу и окончали учешће на олимпијском турниру пре полуфинала.

Французи су боље ушли у меч, рано су стекли три поена предности, па су српски баскеташи били принуђени да јуре заостатак. Играли су сувише млаку одбрану, нарочито у рекету. Играчи Француске су лако долазили до коша и поентирали готово у сваком нападу.

Страхиња Стојачић је поготком за два поена у финишу меча смањио предност Француза на 20:19, али су домаћини олимпијског турнира одговорили истом мером у последњем нападу и на крају тријумфовали "са кусуром".

Најефикаснији у тиму Србије био је Страхиња Стојачић са осам постигнутих поена. Дејан Мајсторовић и Михаило Васић су убацили по четири, док је Марко Бранковић уписао један поен мање.

Много више се очекивало од српских баскеташа у Паризу, али су, пре свега недопустивим поразом од слабашне Кине у првој фази такмичења, закомпликовали себи пут до медаље, због чега су сурово кажњени.

Полуфинални дуел и финале на програму су у понедељак увече, а за медаље ће се борити Летонија, Француска, Холандија и Литванија.

Драма финала на 100 метара - Ноа Лајлс освојио злато за пет хиљадитинки

Златну медаљу у краљевској спринтерској дисциплини на 100 метара освојио је троструки светски првак Ноа Лајлс истрчавши лични рекорд - 9,79.

Идентичан резултат у стотинку истрчао је Јамајчанин Кишејн Томсом, али је пет хиљадитинки пресудило да освоји сребро.

Бронзану медаљу освојио је други Американац Фред Крли - 9,81. Ово је његова друга олимпијска медаља на 100 метара, након сребрне из Токија.

Била је ово најуједначенија финална трка свих времена, сви атлетичари били су у 12 стотинки разлике. 

Једини Европљанин у финалу био је сада већ бивши олимпијски првак Марсел Џејкопс, који је био пети са најбољим резултатом ове године - 9,85.

Национални рекорд Боцване истрчао је Летсиле Тебого - 9,86 и заузео шесто место. 

Финале је на "Стадиону Француска" пратило 85.000 гледалаца.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Баскеташи Литваније у полуфиналу, следи дуел Србије и Француске...

Баскеташи Литваније победили су Пољску резултатом 21:15 у првој плеј-ин утакмици и изборили пласман у полуфинале олимпијског турнира у Паризу.

Следећи на терен на Тргу Конкорд изаћи ће баскеташи Србије, који ће се за полуфинале борити са Французима.

Србија је са четири победе и три пораза у првој фази такмичења заузела четврто место на табели, док су Французи били пети са скором 3-4.

Директан пласман у полуфинале избориле су само две најуспешније репрезентације - Холандија и Летонија, олимпијски шампион из Токија који још увек не зна за пораз у Паризу.

Ако победи Француску, Србија ће у понедељак играти против Летоније у полуфиналу.

Атлетика: Канађанину Кацбергу злато у бацању кладива

Актуелни светски првак из Будимпеште Итан Кацберг постао је први олимпијски првак из Канаде у бацању кладива са хицем 84,12.

Мађар Бензе Халаш је на свој 27. рођендан освојио сребрну медаљу бавицши 79,97 у трећој серији.

Михајло Кохан из Украјине освојио је бронзану медаљу са резултатом 79,39 метара.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Атлетика: Махучик након бронзе из Токија освојила злато у Паризу

У дисциплини скок увис подељене су четири медаље, по две за Украјину и Аустралију.

Након освојене бронзане медаље у Токију, Јарослава Махучик из Украјине освојила је златну. Рушила је на висини 2,02 два пута и трећи покушај пребацила на 2,04, што такође није прескочила. Као и другопласирана Аустралијанка Никол Олислагес прескочила је тачно два метра, али је до те висине дошла без претходног рушења летвице. Олислагеслова је на претходним Играма освојила такође сребро.

Украјинка је на Игре отишла као актуелна светска рекордерка. Пекорд је поставила управо у Паризу пре месец дана, прескочвши висину 2,10 на митингу Дијамантске лиге.

Занимљивост вечерашњег финала је да су две скакачице увис освојиле бронзану медаљу, али нису само Еленор Патерсон из Аустралије и Украјинка Ирина Герешенко прескочиле 1,95, него и још пет скакачица, али су само њих две до ове висине дошле без претходног рушења летвице.

У финалу је требала да наступи и српска скакачица Ангелина Топић, али је због прелома скочног зглоба на загревању пред квалификације морала да одустане. Она је ове године већ имала имала резултате од 1,95 и два скока од 1,98, када је поставила рекорд Србије.

AP Photo/Matthias Schrader

Атлетика: Олимпијски шампион из Токија браниће злато на 100 метара, познати финалисти

Јамајчанин Олик Севил тријумфовао је у првој квалификационој групи на 100 метара са временом 9,81 секунд. Са потенцијално поновљеном трком може озбиљно да се умеша у борбу за медаљу јер је победио троструког узастопног светског првака Ноу Лајлса из САД, који је био две стотинке иза њега.

Акаи Симбине из Јужноафричке Републике победник је друге полуфиналне трке са резултатом 9,87 секунди, док је други био Летсиле Тебого из Боцване – 9,91. Њих двојица су изборили директан пласман, док је трећепласирани Марсел Џејкобс чекао коначан распрет, али се такође пласирао у велико финале са резултатом 9,92 и имаће прилику да брани злато из Токија.

Трећа полуфинална група била је најбржа. Трчали су освајачи сребрне и бронзане медаље из Токија, али је само Фред Крли из САД изборио пласман у финале. Био је други у групи са 9,84 секунди, док је тријумфовао Јамајчанин Кишејн Томсон најбржим резултатом полуфинала - 9,80.

У финале се по резултату пласирао и трећи Американац - Беднарек Кени са 9,93.

Великим финалом на 100 метара у 21.50 биће затворен данашњи такмичарски дан на "Стадиону Француска".

Таnjug/AP Photo/Bernat Armangue

Тенис: Италијанкама злато у дублу

Италијанске тенисерке Сара Ерани и Џасмин Паолини победиле су Рускиње Миру Андрејеву и Дијану Шнајдер и освојиле злато у женском дублу.

Бронзана медаља припала је Шпанкињама Кристини Букси и Сари Торибес Тормо.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Пресек данашњих резултата српских олимпијаца

- Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић освојио је златну медаљу на олимпијском турниру победом над Шпанцем Карлосом Алкаразом резултатом 2:0, по сетовима 7:6 (7:3) и 7:6 (7:2).

- Српска бициклисткиња Јелена Ерић завршила је трку у дужини од 158 километара на 66. месту са резултатом 4:10,47.

- Баскеташи Србије изгубили су од Литваније резултатом 20:18 у последњој утакмици прве фазе олимпијског турнира

- Одбојкашице Србије поражене су од Кине резултатом 3:1 (21:25, 25:20, 25:22 и 29:27) у трећем колу групне фазе.

Шта следи?

- Баскеташи Србије играју против Француске у плеј-ину за пласман у полуфинале. Меч је на програму од 22.05.

Баскеташи у плеј-ину против Француске...

Завршена је прва фаза олимпијског турнира за баскеташе. Селекција Србије је са четири победе и три пораза заузела четврто место на табели и мораће пласман у полуфинале да тражи у плеј-ин дуелу са Француском, који је на програму вечерас у 22.05. У првој фази турнира Србија је победила Француску резултатом 19:16.

У другом плеј-ин мечу за полуфинале ће се борити Литванија и Пољска, док су Кинези и Американци окончали учешће на Олимпијским играма.

Директан пласман у полуфинале избориле су две најуспешније репрезентације - Холандија и Летонија, олимпијски шампион из Токија који још увек не зна за пораз у Паризу.

Ако победи Француску, Србија ће у понедељак играти против Летоније у полуфиналу.

Ђоковић: Србијо, успели смо!

Освајач тениске златне медаље на Олимпијским играма у Паризу Новак Ђоковић поручио је на Инстаграму да је Србија успела.

"Србијо, успели смо! Волим вас, Ноле", кратко је Ђоковић написао испод фотографија са финала олимпијског турнира.

Ђоковић је освојио златну медаљу на олимпијском турниру победом над Шпанцем Карлосом Алкаразом резултатом 2:0, по сетовима 7:6 (7:3) и 7:6 (7:2).

Женска одбојкашка репрезентација Србије поражена је од Кине резултатом 3:1 (21:25, 25:20. 25:22 и 29:27) у трећем колу групне фазе.

Најефикаснија у српским редовима била је Тијана Бошковић са 39 поена, док је Кинескиње предводила Јингјинг Ли са 28 поена.

Србија је овим поразом пала на треће место у групи.

Баскеташи Србије морају у плеј-ин...

Баскеташи Србије изгубили су од Литваније резултатом 20:18 у последњој утакмици прве фазе олимпијског турнира, па ће пласман у полуфинале морати да траже у плеј-ин дуелу, који је на програму вечерас.

Трећи пораз српских баскеташа у Паризу није спречило ни 10 поена Дејана Мајсторовића. Марко Бранковић и Михаило Васић су убацили по три, а Страхиња Стојачић два поена.

Две најбоље екипе након прелиминарног дела такмичења избориће директан пласман у полуфинале, док ће се тимови пласирани од трећег до шестог места борити за полуфинале у плеј-ин утакмицама. Трећи на табели ће у плеј-ину играти против шестог, а четврти са петим.

Име противника у плеј-ину Србија ће сазнати ускоро, када се заврши дуел Холандије и Сједињених Америчких Држава, последњи у првој фази олимпијског турнира.

Друмски бициклизам: Јелена Ерић на 66. месту

Српска бициклисткиња Јелена Ерић завршила је трку у дужини од 158 километара на 66. месту са резултатом 4:10,47.

Златну медаљу освојила је Американка Кристен Фолкнер, која је трку завршила за 3:59,23.

Друга је била Холанђанка Маријан Вос, док је бронзу освојила Белгијанка Лоте Копецки.

Tanjug/AP Photo
Thibault Camus

Одбојкашице Кине преокренуле су резултат против Србије и сада воде са 2:1 у сетовима.

Кина је трећи сет добила са 25:22.

Баскеташи траже пут до полуфинала...

У 18.35 баскеташи Србије играју против Литваније веома важну утакмицу којом би могли себи да скрате пут до медаље.

Ако победе, завршиће прву фазу такмичења на другом месту и изборити директан пласман у полуфинале, док ће у случају пораза морати у плеј-ин дуел.

Две најбоље екипе након прелиминарног дела такмичења избориће директан пласман у полуфинале, док ће се тимови пласирани од трећег до шестог места борити за полуфинале у плеј-ин утакмицама. Трећи на табели ће у плеј-ину играти против шестог, а четврти са петим.

Одбојкашице Кине успеле су да изједначе резултат против Србије, након што су у другом сету биле боље са 25:20.

Српске одбојкашице повеле су са 1:0 (25:21) у сетовима против Кине у трећем мечу групне фазе.

Тијана Бошковић већ има 12 поена.

Новак Ђоковић је први пут у каријери олимпијски шампион! Победио је Шпанца Карлоса Алкараза са 2:0 (7:6, 7:6) у невероватно узбудљивом и напетом финалу и освојио златну медаљу - другу за Србију у Паризу!

Одбојкашице Србије од 17.00 часова дуелом са Кином затварају групну фазу такмичења на олимпијском турниру.

Минималним поразом од Американки (2:3) и победом над Француском (3:0) освајачице бронзе у Токију већ су обезбедиле пласман у нокаут фазу и питање је само са које ће позиције у четвртфинале.

Тријумф од 3:0 или 3:1 изабраницама Ђованија Гвидетија сигурно доноси прво место у групи А, а победа са 3:2 нешто компликованију математику и троугао у којем би три селекције (САД, Кина и Србија) биле изједначене по броју бодова, броју победа и разлици између освојених и изгубљених сетова.

Ако изгуби од Кине, Србија ће у четвртфинале као једна од две најбоље трећепласиране селекције.

Одбојкашице, треће коло:

Субота:
Холандија - Доминиканска Република 1:3 (Група Ц)
Јапан - Кенија 3:0 (Група Б)

Недеља:
Италија - Турска 3:0 (Група Ц)
Француска - САД 0:3 (Група А)
17.00 Кина - Србија (Група А)
21.00 Бразил - Пољска (Група Б)

Спортска гимнастика: Кајлија Немур освојила злато

Алжирска атлетичарка дошла је до златног одличја на двовисинском разбоју укупним резултатом 15,700.

Друга је била Кјуан Кју из Кине са 15,500, док је бронзу освојила Американка Суниса Ли са 14,800.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Стони тенис: Злато за Џендунга

Кинески стонотенисер Фан Џендунг победио је у финалу Швеђанина Трулса Мерегорда резултатом 4:1 и освојио златну медаљу у мушком синглу на Олимпијским играма.

Бронзом се окитио миљеник домаће публике Феликс Лебрен.

Кинези су у престоници Француске већ освојили четири медаље у стоном тенису, од којих су три златне.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Српски тенисер Новак Ђоковић добио је први сет у финалу тениског олимпијског турнира против Шпанца Карлоса Алкараза са 7:6 (3). Први сет је протекао у спектакуларним разменима обојице тенисера. Било је пуно неизвесности, јаког интезитета и промена ритма. Посебно у деветом гему, при Ђоковићевом сервису, када је српски представник спасио пет брејк лопти. Више о томе прочитајте у посебном преносу, из часа у час...

Стреличарство: Злато за Вуђин Кима из Јужне Кореје

Сребро је припало Американцу Брејдију Елисону, а бронза такође Јужнокореанцу, Лију Вусоку.

Одбојка: САД боље од Француске

Женска одбојкашка репрезентација Сједињених Америчких Држава савладала је Француску са 3:0 у сетовима (29:27, 29:27, 25:20) у последњем, трећем колу групе А олимпијског турниира.

Францускиње су као последње у групи испале, пошто немају ниједну победу, а Американке имају две победе и један пораз, чиме су скоро обезбедиле пласман у четвртфинале.

У другом мечу ове групе играју Србија и Кина од 17 часова, тако да ћемо по његовом завршетку сазнати коначан пласман у овој групи.

Одбојкашице, треће коло:

Субота:
Холандија - Доминиканска Република 1:3 (Група Ц)
Јапан - Кенија 3:0 (Група Б)

Недеља:
Италија - Турска 3:0 (Група Ц)
Француска - САД 0:3 (Група А)
17.00 Кина - Србија (Група А)
21.00 Бразил - Пољска (Група Б)

Фото: Танјуг/ AP Photo

После пола сата игре, резултат финала тениског олимпијског турнира између Новака Ђоковића и Карлоса Алкараза је 3:3 у првом сету. До сада, Шпанац је спасао четири брејк лопте, а српски тенисер три. Игра се интезивно у сваком поену. 

Фото: ЕПА/ЕФЕ
CAROLINE BLUMBERG

Стони тенис: Француз Феликс Лебрун освојио бронзу

Француски стонотенисер Феликс Лебрун савладао је Шпанца Хуга Калдерана са 4:0 (11:6, 12:10, 11:7, 11:6) у борби за бронзу на олимпијском турниру.

За злато ће се борити Швеђанин Трулс Модегард и Кинез Фан Жендонг.

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић игра финале олимпијског турнира против Шпанца Карлоса Алкараза. Обојица играју за прво златно одличје на Играма, док је најбољем играчу у историји тениса најсјајнија медаља са ОИ и једино велико такмичење које му недостаје. 

Ђоковић је пут до олимпијског финала започео рутинском победом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем. У другом колу је већ савладао једног (мало старијег) Шпанца - Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Немачке (2:0). Ни Грк Стефанос Циципас није му узео сет у четвртфиналу (2:0), а победом над Италијаном Лоренцом Музетијем (2:0) у полуфиналу обезбедио је српском тиму другу медаљу у Паризу.

Ђоковић је до финала на олимпијском турниру стигао без изгубљеног сета.

Попут Ђокоивћа, ни Алкараз није изгубио сет у Паризу - редом је без много муке побеђивао Хадија Хабиба (Либан), Талона Грикспора (Холандија), Романа Сафијулина (Русија), Томија Пола (САД) и Феликса Оже-Алијасима (Канада).

Друмски бициклизам: Јелена Ерић вози 158 километара

Након мушке у суботу, Србија ће данас имати представника и у женској друмској бициклистичкој трци, која је почела у 14 часова. Јелена Ерић једна је од укупно 93 такмичарке које ће возити тачно 158 километара, без етапа.

Фото: Танјуг
MARKO ĐOKOVIĆ

Тенис: Шпанкиње до бронзе као увертира за Ђоковића и Алкараза

Женски пар Сара Сорибес Тормо и Кристана Буска из Шпаније освојио је бронзану медаљу на Олимпијским играма, након победе над Каролином Муховом и Линдом Носковом из Чешке резулатом 2:0, по сетовима 6:2, 6:2.

После овог дуела уследиће почетак меча између Новака Ђоковића и Карлоса Алкараза на Стадиону "Филип Шатрије".

Фото: Танјуг/АП
Manu Fernandez

Кошарка: Белгијанке направиле чудо и прошле даље

Женска кошаркашка репрезентација Белгије савладала је Јапан резултатом 85:58 у последњем, трећем колу групе Ц олимпијског турнира.

Белгијанке су овом победом оствариле пласман у четвртфинале као једна од најбоље трећепласираних екипа. За пролаз даље била им је потребна победа од најмање 26 поена.

Најефикаснија у селекцији Белгије била је Ема Месеман, која је забележила 30 поена, 11 скокова и по четири асистенције, те блокаде. У селекцији Јапана најбоља је била Саки Хајаши са 13 поена.

Белгија је трећа у овој групи са једном победом и два пораза, а Јапан последњи без оствареног тријумфа.

За прво место у овој групи бориће се Сједињене Државе и Немачка од 17.15.

Фото: Танјуг/АП
Mark J. Terrill

Хокеј на трави: Велика и тесна победе Индије против Велике Британије

Велику победу у четвртфиналу у хокеју на трави остварили су представници Индије против Велике Британије после распуцавања 4:2, при резултату 1:1 у регуларном делу.

Фото: Танјуг/АП
Anjum Naveed

Рукомет: Египат победио Аргентину

Мушка рукометна репрезентација Египта савладала је Аргентину резултатом 34:27 у последњем, петом колу групе Б олимпијског турнира.

Египат се пласирао у четвртфинале, а да ли ће даље са другог или трећег места сазнаће се после меча Норвешке и Данске који је на програму од 19 часова.

Аргентина није уписала ниједан тријумф на овим Олимпијским играма и такмичење у групи је завршила као последњa.

Tanjug/AP Photo
Aaron Favila

Атлетика: Двострука светска шампионка одустала од трке на 200 метара

Јамајчанска атлетичарка Шерика Џексон одустала је од наступа у квалификацијама за трку на 200 метара.

Џексон (30) требало је да трчи у трећој квалификационој групи у трци на 200 метара, али је у последњем тренутку одустала од наступа.

Џекосон је пре пет дана саопштила да неће учествовати у трци на 100 метара како би се концентрисала на двоструко дужу деоницу.

Јамајчанка је актуелна двострука светска шампионка у трци на 200 метара.

Џексон је на Играма у Токију 2021. освојила три медаље: злато у штафети 4x100 метара, као и бронзане медаље у трци на 100 метара и у штафети 4x400 метара.

Фото: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Атлетика: Холовеј најбржи у квалификацијама

Амерички атлетичар Грeнт Холовеј, светски шампион у дисциплини 110 метара са препонама, остварио је најбрже време у квалификацијама на "Стадиону Француска" са временом 13,01.

Атлетика: Завршене квалификације у трци на 200 метара за жене

Завршене су квалификације у трци на 200 метара за жене. Из шест квалификационих група у полуфинале иду по три такмичарке са најбољим резултатима.

Група 1: Жулијен Алфред (Света Луција) 22,41, Гемима Жозеф (Француска) 22,72, Јулија Хенриксон (Шведска) 22,79 – национални рекорд

Група 2: Габријел Томас (САД) 22,20, Нијеша Бургер (Јамајка) 22,54, Муђинга Камбунџи (Швајцарска) 22,75

Група 3: Дерил Неита (В. Британија) 22,39, Таса Жија (Холандија) 22,74, Елен Парисот (Француска) 22,99

Група 4: Мекензи Лонг (САД) 22,55, Џесика Гбаи (Обала Слоноваче) 22,61, Одри Ледук (Канада) 22.88

Група 5: Британи Браун (САД) 22,38, Лане Тава Томас (Јамајка) 22,70, Бјанка Вилијамс (Велика Британија) 22,77

Група 6: Фејвор Офили (Нигерија) 22,24, Дина Ашер Смит (В. Британија) 22,28, Маријам Бас Ђина (Гамбија) 22,41

Фото: Танјуг/АП
David J. Phillip

Новотарије и ритуали из Париза

Рукомет: Шведска боља од Јапана у уводном мечу последњег кола

Рукометаши Шведске победили су Јапан резултатом 40:27 у првом мечу последњег кола групе А.

Швеђани су до убедљивог тријумфа стигли највише захваљујући головима Себастијана Карлсона (шест погодака) и Џима Готфридсона (пет).

Кода Јапана се посебно истакао Наоки Сугиока са девет голова.

Високи лет Наокија Сугиокија недовољан за победу над Шведском
Фото: Танјуг/АП/Aaron Favila

Бадминтон: Узбудљива победа представнице Јужне Кореје

Прва финалисткиња на олимпијском турниру у бадминтону је Ан Се Јанг из Јужне Кореје. У полуфиналу је била боља од Индонежанке Грегорије Мариске Тунџунг са 2:1 у сетовима (11:21, 21:13, 21:16)

Јанг у финалу игра против Кинескиње Хе Бинг Џијао.

Фото: Танјуг/АП
Kin Cheung

Одбојка на песку – Швајцарска као сат против Кине

Швајцарски тандем Зое Верге Депре/Есме Бебнер савладао је Кинескиње Ћињи Ћија /Чен Ћује у осмини финала турнира одбојке на песку са 2:0 у сетовима (29:27, 21:17).

Мали подсетник: Тим који први добије два сета побеђује у мечу. Прва два сета се играју по 21 поена (или до два поена разлике), а трећи сет, по потреби, до 15 поена. Пошто постоје само два играча по тиму, играчи морају да покрију већи део терена, што значи да су им потребни изузетни рефлекси, добра кретња и изванредна физичка припрема.

Фото: Танјуг/АП
Robert F. Bukaty

Кошарка: Ђинобили хвали Богдановића и од Грка тражи леп поклон за српског капитена

Легендарни аргентински кошаркаш Ману Ђинобили честитао је српском асу Богдану Богдановићу на партији коју је пружио у утакмици против Јужног Садана, коју је селекција Србије добила резултатом 96:85 у последњем колу групне фазе такмичења.

"Каква утакмица од стране Богдана Богдановића. Нереално! Грци би требало да му пошаљу леп покон", написао је Ђинобили Иксу (Твитеру), алудирајући на чињеницу да је Грчкој за пласман међу осам најбољих значио само тријумф Србије, и то са два или више поена разлике.

Уједно, капитен Србије је на мечу против Јужног Судана са 30 постигнутих поена постао најбољи стрелац у историји репрезентације, претекавши Милоша Теодосића на вечној листи најефикаснијих играч Србије.

Одбојкашице Италије убедљиве против селекције Турске

Одбојкашице Италије убедљиво су победиле Турску са 3:0 у сетовима (25:14, 25:16, 25:21) у последњем колу групе Ц.

У борби за прво место, Италијанке су биле одлучније од Туркиња, које са клупе предводи Италијан и бивши селектор Србије Данијеле Сантарели. Неизсвестан је био само последњи сет.

Најефикаснија на мечу била је Италијанка Паола Егону са 20 поена, док је Фатим Сила уписала 11. Код Туркиња боља од осталих била је Мелиса Варгас, забележивши 13 поена.

Одбојкашице, треће коло:

Субота:
Холандија - Доминиканска Република 1:3 (Група Ц)
Јапан - Кенија 3:0 (Група Б)

Недеља:
09.00 Италија - Турска 3:0 (Група Ц)
13.00 Француска - САД (Група А)
17.00 Кина - Србија (Група А)
21.00 Бразил - Пољска (Група Б)

Фото: Танјуг/АП
Dolores Ochoa

Сена је поново загађена, неизвесна нова трка у триатлону

Организатори Олимпијских игара у Паризу отказали су заказане тренингe пливања за триатлон у конкуренцији мешовитих парова зато што је квалитет воде у Сени, како су навели, поново опао након јаких киша током 31. јула и првог августа.

Штафета је на програму требало да се нађе у понедељак.

"Очекујемо побољшање ситуације у наредним сатима, али не до нивоа који је потребан да би тренинзи могли да се одрже", наводи се у саопштењу организатора.

Подсетимо, због загађења Сене услед обилних киша већ је за један дан касније померена трка у мушкој конкуренцији, која је напослетку ипак одржана у води париске реке.

Фото: Танјуг/АП
Martin Bureau

Одбојка: Подрашчанин се опростио од репрезентације

Одбојкаш Марко Подрашчанин потврдио је после победе над Канадом на олимпијском турниру у Паризу, којом је Србија завршила такмичење, да је окончао репрезентативну каријеру, те да мисли да репрезентацију оставља у добрим рукама.

"Мислим да је тако обзиром на то да су момци талентовани и да ће играти у добрим клубовима и напредовати. Њихово време ће свакако доћи. Уживао сам играјући с њима и осећам се поносно", изјавио је Подрашчанин.

Одбојкаши Србије су синоћ победили селекцију Канаде резултатом 3:2, по сетовима 16:25, 22:25, 26:24, 25:19, 18:16 у мечу последњег, трећег кола групе А на ОИ. Србија није успела да избори пласман у четвртфинале, пошто је завршила као трећа у групи са три бода. 

"Велики резултат је доћи на ОИ после 12 година. Завршавам једно лепо путовање и једну лепу репрезентативну каријеру на најлепши могући начин. Скоро 20 година сам уживао у сваком дану и свакој утакмици. Време је брзо прошло и тешко ми је да поверујем да је крај. Међутим, као што сам рекао, породица је на првом месту. Имам двоје предивне деце и жену која ме увек чека код куће, тако да једва чекам да будем са њима. Ова победа за крај је заиста посебна", рекао је Подрашчанин.

Фото: ЕПА/ЕФЕ
ROBERTO BARTOMEOLI

Распоред наступа српских представника током деветог дана Игара

Троскок: Златни скок и прва медаља за Доминику на било којим Играма

Чекајући нова одличја која би требало да се расподеле током деветог дана Олимпијских игара, ево још једне занимљивости из претходног дана.

Атлетичарка Доминике Теа Лафонд освојила је злато у троскоку са прескочених 15,02 метра, што је уједно и прва медаља за ову карипску земљу у историји Игара. 

Иначе, Доминику у Паризу представља само четворо спортиста и спортисткиња. 

Девети дан Игара почиње са бадминтоном

Надметањима у бадминтону и званично је почео девети такмичарски дан Олимпијских игара у Паризу, а у току је полуфинале у појединачној конкуренцији за жене између Ан Се Јанг из Јужне Кореје и Индонежанке Грегорије Мариске Тунџунг. 

Док се чека тениско финале у мушкој конкуренцији између Новака Ђоковића и Карлоса Алкараза, и дуели у бадминтону нису на одмет.

Фото: Танјуг/АП
Dita Alangkara

Одбојкашице против Кине затварају групну фазу

Одбојкашице Србије од 17.00 часова дуелом са Кином затварају групну фазу такмичења на олимпијском турниру.

Минималним поразом од Американки (2:3) и победом над Француском (3:0) освајачице бронзе у Токију већ су обезбедиле пласман у нокаут фазу такмичења и питање је само са које ће позиције у четвртфинале, што ће зависити од дуела са Кином, али и од другог резултата у групи А.

Тријумф од 3:0 или 3:1 изабраницама Ђованија Гвидетија сигурно доноси прво место, док у случају победе резултатом 3:2 коначан пласман зависи и од утакмице Француска - САД.

У најгорем сценарију - ако изгуби од Кине, а Американке савладају Француску, Србија ће у четвртфинале као једна од две најбоље трећепласиране селекције.

По завршетку такмичења по групама биће направљена табела са осам селекција које су се пласирале у четвртфинале. Оне ће бити рангиране на основу резултата у групама, да би се добио распоред четвртфиналних утакмица.

Приликом одређивања табеле, прва три места ће припасти победницима група на основу њихових резултата, следећа три места заузеће три другопласиране репрезентације по истим критеријумима и на крају две најбоље трећепласиране селекције.

На основу табеле, у четвртфиналу ће играти најуспешнији победник групе (први на табели) и друга најбоља трећепласирана селекција (осми на табели) и тако редом.

Одбојкашице, треће коло:

Субота:
Холандија - Доминиканска Република 1:3 (Група Ц)
Јапан - Кенија 3:0 (Група Б)

Недеља:
09.00 Италија - Турска (Група Ц)
13.00 Француска - САД (Група А)
17.00 Кина - Србија (Група А)
21.00 Бразил - Пољска (Група Б)

Фото: Танјуг/ AP Photo

Олимпијски турнир за тенисере у Паризу завршава се новим поглављем великог ривалства два тенијска генијалца из две различите ере - Новака Ђоковића и Шпанца Карлоса Алкараза.

Програм на Стадиону "Филип Шатрије" почиње у 12.00 сати, а финални дуел тренутно другог и трећег играча на АТП листи други је по распореду и уследиће након меча за бронзу женских парова.

Иако је српски тенисер 16 година старији од Алкараза, обојица ће први пут играти у финалу олимпијског турнира. Шпанац на свом дебитантском учешћу, а Ђоковић из петог покушаја да оствари дуго сањани олимпијски сан и освоји једино вредно и важно што му у каријери недостаје.

Ђоковић је пут до олимпијског финала започео рутинском победом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем. У другом колу је већ савладао једног (мало старијег) Шпанца - Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Немачке (2:0). Ни Грк Стефанос Циципас није му узео сет у четвртфиналу (2:0), а победом над Италијаном Лоренцом Музетијем (2:0) у полуфиналу обезбедио је српском тиму другу медаљу у Паризу.

Ни Алкараз још увек није изгубио сет у Паризу - редом је без много муке побеђивао Хадија Хабиба (Либан), Талона Грикспора (Холандија), Романа Сафијулина (Русија), Томија Пола (САД) и Феликса Оже-Алијасима (Канада).

Биће ово седми пут да се Ђоковић и Алкараз гледају преко мреже. Традиција се наставља јер кад год су се срели на терену, било је то у полуфиналу или финалу турнира. До сада су обојица забележила по три тријумфа.

Једини овогодишњи међусобни дуел - у финалу Вимблдона, припао је Алкаразу, који је Ђоковића на истом месту и у исто време савладао и прошле сезоне. Само једном су играли на шљаци и само једном у Паризу - у полуфиналу Ролан Гароса прошле године, када је српски тенисер славио победу.

Фото: EPA-EFE

Јелена Ерић на бициклу, баскеташи против Литваније за полуфинале...

Након мушке у суботу, Србија ће данас имати представника и у женској друмској бициклистичкој трци, која почиње у 14.00 часова. Навијаћемо за Јелену Ерић.

У 18.35 баскеташи Србије играју против Литваније веома важну утакмицу којом би могли себи да скрате пут до медаље. Ако победе, завршиће прву фазу такмичења на другом месту и изборити директан пласман у полуфинале, док ће у случају пораза морати у плеј-ин дуел.

Прву медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу освојили су стрелци - Зорана Аруновић и Дамир Микец у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс, док је Новак Ђоковић обезбедио одличје пласманом у финале тениског турнира.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Почиње девети такмичарски дан у Паризу...

Након осмог дана Олимпијских игара у Паризу подељена је 441 медаља, која је завршила у рукама 61 националног тима. Највише одличја освојила је екипа Сједињених Америчких Држава - чак 61. Следећи на листи су Французи са 41 медаљом, док су се представници Кине окитили са 37 одличја.

Деветог такмичарског дана у француској престоници биће подељене последње медаље намењене тенисерима - злато и сребро у мушком синглу, као и сва три одличја у женском дублу.

Дошао је ред и на дуеле за бронзу и финала турнира за стонотенисере у синглу и играче бадминтона у мушком дублу.

На данашњем програму је и друмска бициклистичка трка за жене.

Прилику да у појединим категоријама и дисциплинама освоје олимпијска одличја имаће данас и голфери, јахачи, боксери, стреличари, гимнастичари, стрелци, пливачи, мачеваоци и атлетичари.

Све је спремно за девети такмичарски дан у Паризу
Фото: EPA-EFE
Читај ми!