Извор: РТС

Осми дан Игара у Паризу - Краузер олимпијски шампион трећи пут заредом, Музети узео бронзу

Осмог такмичарског дана Олимпијских игара у Паризу српски џудисти и џудисткиње изгубили су од Бразила у реперсажу у екипној конкуренцији и тако остали без борбе за медаљу. Веслачица Јована Арсић била је прва у Ц финалу женског скифа и као 13. у генералном пласману окончала учешће на ОИ. Бициклиста Огњен Илић завршио је друмску трку на 64. месту. Кошаркашице су изгубиле од Шпаније, а ватерполисти савладали Француску и изборили пласман у четвртфинале. На терену су кошаркаши, којима је противник Јужни Судан, и одбојкаши, који се против Канаде опраштају од Париза.

Одбојкаши Србије смањили су предност Канађана на 2:1 у сетовима. Србија је била боља од Канаде у трећем сету са 26:24.

Америчка пливачица Кејти Ледецки исписала је историју у Паризу. Четврти пут у низу победила је у трци на 800 метара слободним стилом на Олимпијским играма, освојила је своје девето олимпијско злато и изједначила се са совјетском гимнастичарком Ларисом Латињином, која је до вечерас била жена са највише олимпијских златних одличја.

Ледецки је трку завршила са временом 8:11,04 минута. Сребро је отишло у руке Аустралијанке Аријарне Титмус (8:12,29), а бронзом се окитила још једна Американка - Пејџ Меден (8:13,00).

Американка је постала тек шеста олимпијка која је у једној дисциплини тријумфовала четири пута заредом. Прво злато у трци на 800 метара освојила је у Лондону 2012, када је имала свега 15 година. Одбранила је титулу у Рију, а најбоља је била и у Токију.

Ледецки је већ постала најуспешнија Американка у историји Олимпијских игара. Из Париза кући носи четири медаље, пошто је пре данашње трке већ освојила злато на 1.500 метара слободно, сребро у штафети 4x200 метара за жене и бронзу на 400 метара слободним стилом.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Канада је стигла и до другог сета, Србија је била боља, али није успела да изједначи. Резултат на крају другог сета био је 25:22.

Код Србије је најрасположенији Александар Атанасијевић са седам поена, Марко Ивовић је на пет поена.

Кошаркаши Србије су бољи од Јужног Судана 47:44 на полувремену утакмице трећег кола групне фазе олимпијског турнира.

Најефикаснији играчи у редовима Србије били су Никола Јокић са 14 и Богдан Богдановић са 12 поена. У тиму Јужног Судана истакли су се Карлик Џонс који је одиграо чак 20 минута и за тои време уписао је 10 поена, седам асистенција и три скока.

Tanjug/AP Photo/Michael Conroy

Тенис: Музети освојио бронзу

Италијански тенисер Лоренцо Музети освојио је бронзану медаљу на олимпијском турниру у Паризу, пошто је у мечу за треће место савладао Канађанина Феликса Оже-Алијасима са 2:1, по сетовима 6:4, 1:6, 6:3.

Италијана је у полуфиналу елиминисао Новак Ђоковић, који ће у недељу играти у финалу против Карлоса Алкараза.

Фото: EPA-EFE

Атлетика: Џулијен Алфред најбржа на 100 метара

Атлетичарка Џулијен Алфред са Свете Луције победила је у трци на 100 метара и освојила олимпијско злато у Паризу - своје прво. Финалну трку је истрчала за 10,72 секунде и оборила државни рекорд. 

Сребро је припало Американки Шакари Ричардсон са временом 10,87, а бронза Мелиси Џеферсон (10,92), такође из Сједињених Америчких Држава.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Пливање: Мекинтош освојила треће злато у Паризу

Канађанка Самер Мекинтош оборила је олимпијски рекорд у финалу трке на 200 метара мешовито и освојила златну медаљу са временом 2:06,56.

Друга је била Американка Кејт Даглас са временом 2:06,92. Кејли Мекион из Аустралије је дошла до бронзане медаље (2:08,08).

Мекинтош је освојила своје треће злато на Олимпијским играма у Паризу, пошто је већ била најбоља у дисциплинама 200 метара делфин и 400 метара мешовито.

EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Одбојкаши Канаде освојили су први се на мечу против Србије резултатом 25:16 у трећем колу групне фазе на Олимпијским играма.

Најефикаснији у тиму Канаде био је Стивен Мар са девет поена, а код Србије Александар Атанасијевић уписао је три поена.

Атлетика: Краузер олимпијски шампион трећи пут заредом

Након Рио де Жанеира и Токија, амерички бацач кугле Рајан Краузер освојио је злато и у Паризу, захваљујући хицу који је летео 22,90 метара, што је најбољи резултат сезоне.

Ништа се у односу на претходна два олимпијска такмичења није променило ни када је сребрно одличје у питању - трећи пут га је освојио Џо Ковач, још један Американац (22,15).

Бронзом се окитио Рајиндра Кембел са Јамајке (22,15).

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Почео је дуел кошаркаша Србије и Јужног Судана у трећем колу групе Ц олимпијског турнира.

Другим тријумфом у Лилу изабраници Светислава Пешића задржали би друго место у групи, док би након евентуалног пораза пласман у четвртфинале морали да траже као једна од најбоље две трећепласиране селекције.

Одбојкаши Србије од 21.00 сат играју против Канаде утакмицу трећег кола групе А, у којој, осим часног опроштаја од олимпијског турнира у Паризу, резултатски ништа не могу да добију.

Изабраници Игора Колаковића поражени су од Француске (3:2) и Словеније (3:0) у прва два меча, па им је у последњој рунди била потребна помоћ са стране како би остали у игри за пласман у четвртфинале са трећег места у групи.

Нису је добили, пошто су Јапанци у петак у дуелу са Сједињеним Америчким Државама узели сет (1:3) који је Србију избацио са турнира.

Пливање: Злато за Мађара Милака

Мађарски пливач Криштоф Милак освојио је златну медаљу у дисциплини 100 метара делфин. Трку је завршио за 49,90 секунди. Сребро и бронзу узели су Канађани - Џош Линдо (49,99) и Иља Карун (50,45).

Фото: EPA-EFE

Ватерполисти Србије су победили Француску резултатом 15:8 у четвртом колу групе Б и обезбедили пласман у четвртфинале олимпијског турнира у Паризу.

До краја групне фазе такмичења "делфини" ће одиграти утакмицу против Мађарске у понедељак.

Ватерполисти, четврто коло:

Субота:
Шпанија - Јапан 23:8 (Група Б)
Хрватска - Грчка 14:13 (Група А)
Аустралија - Мађарска 9:8 (Група Б)
Црна Гора - САД 7:12 (Група А)
Србија - Француска 15:8 (Група Б)
21.05 Италија - Румунија (Група А)

Ватерполисти Србије воде са 8:4 након првог полувремена дуела са Французима у Паризу.

Најефикаснији међу "делфинима" су Душан Мандић и Страхиња Рашовић са по два гола.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Француски џудисти освојили злато

Џудисти Француске победили су у финалу Јапан са 4:3 и освојили златну медаљу у екипном такмичењу мешовитих тимова на Олимпијским играма. Французи су тако одбранили титулу олимпијских шампиона из Токија.

Бронзана одличја иду у Бразил и Јужну Кореју.

Српски тим је у екипној конкуренцији заузео седмо место у укупном пласману.

Ватерполисти Србије играју од 19.30 против домаћина олимпијског турнира Француске у четвртом колу групе Б.

Као и Србија, Француска је забележила победу над Јапаном и два пораза (од Аустралије и Мађарске) у групи Б, па ко вечерас изгуби, може и пре последњег кола полако да се пакује за повратак кући.

Ако победи Француску пре петераца, Србија ће обезбедити пласман у четвртфинале олимпијског турнира.

Екипа Србије
Фото: Танјуг/ AP Photo

Пресек данашњих резултата српских олимпијаца

Српски џудисти и џудисткиње су у екипној конкуренцији заузели седмо место у укупном пласману. Били су бољи од Холандије у осмини финала, а недовољно добри у окршајима са тимовима Јапана и Бразила у четвртфиналу и реперсажу.

- Веслачица Јована Арсић заузела је прво место у Ц финалу женског скифа, у трци на 2000 метара, односно 13. позицији у генералном пласману.

Кошаркашице Србије изгубиле су од Шпаније резултатом 70:62 у трећем колу групе А. 

- Бициклиста Огњен Илић завршио је друмску трку за шест сати, 39 минута и 27 секунди, што је било довољно за 64. место.

Шта следи?

Ватерполисти Србије играју вечерас од 19.30 против домаћина олимпијског турнира Француске у четвртом колу групе Б.

Одбојкаши Србије од 21.00 сат играју против Канаде утакмицу трећег кола групе А, у којој, осим часног опроштаја од олимпијског турнира у Паризу, резултатски ништа не могу да добију.

У 21.00 сат на терен у Лилу ће и кошаркаши Србије, а противник у последњој утакмици у групи Ц биће им Јужни Судан.

Кошарка: Американци "оверили" прво место

Кошаркаши САД су дошли и до треће победе у групи Ц, савладавши Порторико 104:83.

Порториканци могу да се подиче да су бар после прве деонице били у резултатском плусу - 29:25. Онда су Американци решили врло лако и брзо питање победника.

Ентони Едвардс је пленио са 26 поена. Џоел Ембид га је пратио са 15 поена.

Хозе Алварадо је био најефикаснији код Порториканаца са 18 поена, Исмаел Ромеро је остварио дабл-дабл са 12 поена и 10 скокова.

Кошаркаши, треће коло:

Петак:
Јапан - Бразил 84:102 (Група Б)
Аустралија - Грчка 71:77 (Група А)
Канада - Шпанија 88:85 (Група А)
Француска - Немачка 71:85 (Група Б)

Субота:
Порторико - САД 83:104 (Група Ц)
21.00 Србија - Јужни Судан (Група Ц)

Фото: EPA-EFE

Друмски бициклизам: Огњен Илић завршио трку на 64. месту

Српски бициклиста Огњен Илић завршио је друмску трку на Олимпијским играма за шест сати, 39 минута и 27 секунди, што је било довољно за 64. место.

Златна медаља је отишла у Белгију пошто је најбржи био Ремко Евенепул, који је у Паризу објединио најсјајнијa одличјa у друмској трци и трци на хронометар. Сребро и бронза остају у Француској.

Србија ће у недељу имати представницу и у друмској трци за жене - Јелену Ерић.

Ремко Евенепул
Фото: Танјуг/ AP Photo

Спортска гимнастика: Ирац најбољи на коњу са хватаљкама

Ирски гимнастичар Рис Мекленаган је олимпијски шампион у дисциплини коњ са хватаљкама. Освојио је пету медаљу и треће злато за Ирску у Паризу, па су већ сада Олимпијске игре у главном граду Француске најуспешније у историји за ову државу.

Пре спортске гимнастике, Ирци су две медаље освојили у пливању и две у веслању.

Сребро је на коњу са хватаљкама узео Казахстанац Нариман Курбанов, а бронзу Американац Стивен Недоросчик.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Тенис: Џенг победила Дону Векић у финалу

Кинеска тенисерка Ћивен Џенг победила је Хрватицу Дону Векић резултатом 2:0 (6:2, 6:3) и освојила златну медаљу у женском синглу на Олимпијским играма. То је друга медаља за Кинескињу у Паризу, пошто је у микс дублу освојила сребро. 

Ово је највећи успех у каријери за кинеску тенисерку, која је у јануару ове године изгубила од Белорускиње Арине Сабаленке у финалу Аустралијан опена.

Бронзана медаља у конкуренцији дама завршила је око врата Пољакиње Иге Свјонтек, прве тенисерке на ВТА листи.

Фото: EPA-EFE

Ватерполо: Црна Гора изгубила од Американаца и остала без четвртфинала

Ватерполо репрезентација Сједињених Америчких Држава победила је селекцију Црне Горе резултатом 12:7 у мечу четвртог кола групе А на Олимпијским играма у Паризу.

Најефикаснији у репрезентацији САД био је Ханес Даубе са пет голова, док је у селекцији Црне Горе Богдан Ђурђић постигао три гола.

Након пораза, Црна Гора коло пре краја групне фазе нема шансе за пролазак четвртфинале.

Репрезентација Црне Горе ће у последњем колу играти против Румуније, док ће се САД састати са Хрватском.

Ватерполисти, четврто коло:

Субота:
Шпанија - Јапан 23:8 (Група Б)
Хрватска - Грчка 14:13 (Група А)
Аустралија - Мађарска 9:8 (Група Б)
Црна Гора - САД 7:12 (Група А)
19.30 Србија - Француска (Група Б)
21.05 Италија - Румунија (Група А)

Фото: Танјуг/ AP Photo

Спортска гимнастика: Симон Бајлс освојила треће злато у Паризу

Америчка гимнастичарка Симон Бајлс освојила је трећу златну медаљу на Олимпијским играма у Паризу, пошто је, након екипног такмичења и вишебоја, била најбоља и у дисциплини прескок. То је укупно седмо олимпијско злато и јубиларно десето одличје за америчку звезду.

Друго сребро, а укупно трећу медаљу у "Берсију" освојила је Бразилка Ребека Андраде, док се бронзом окитила још једна Американка - Џејд Кери.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Кинескиња Чен освојила злато у стоном тенису

У фантастичном и веома узбудљивом финалном дуелу Кинескиња Чен Менг победила је сународницу и велику ривалку Сун Јунгша резултатом 4:2 и освојила златну медаљу у женском синглу. Бронза је отишла у Јапан, за шта је заслужна Хина Хајата.

Фото: Танјуг/ AP Photo

Тенис: Томи Пол и Тејлор Фриц освојили бронзу у дублу

Амерички дубл пар Томи Пол и Тејлор Фриц освојио је бронзану медаљу на олимпијском турниру након тријумфа над Чесима Томашем Махацем и Адамом Павлашеком резултатом 2:0, по сетовима 6:3, 6:4.

Махац је и јуче у пару са Катержином Сињаковом освојио златну медаљу у микс дублу.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Коњички спортови: Злато за Немачку у екипној дресури

Сребро је припало Данској, бронза Великој Британији.

AP Photo/=03387382=

Пресек данашњих резултата српских олимпијаца

- Српски џудисти и џудисткиње су у екипној конкуренцији заузели седмо место у укупном пласману. Били су бољи од Холандије у осмини финала, а недовољно добри у окршајима са тимовима Јапана и Бразила у четвртфиналу и реперсажу. Додуше, Милица Жабић је победила у свим својим борбама.

- Веслачица Јована Арсић заузела је прво место у Ц финалу женског скифа, у трци на 2000 метара, односно 13. позицији у генералном пласману.

- Кошаркашице Србије изгубиле су од Шпаније резултатом 70:62 у трећем колу групе А. 

- Србију у друмском бициклизму, у вожњи од 273 километара, представља бициклиста Огњен Илић.

Шта следи?

Ватерполисти Србије играју вечерас од 19.30 против домаћина олимпијског турнира Француске у четвртом колу групе Б.

Одбојкаши Србије од 21.00 сат играју против Канаде утакмицу трећег кола групе А, у којој, осим часног опроштаја од олимпијског турнира у Паризу, резултатски ништа не могу да добију.

У 21.00 сат на терен у Лилу ће и кошаркаши Србије, а противник у последњој утакмици у групи Ц биће им Јужни Судан.

Кошаркашице Србије поражене су у трећем колу групе А од селекције Шпаније резултатом 62:70

Изабранице Марине Маљковић тако ће у нокаут фазу oлимпијског турнирa са другог места у групи.

Најефикаснија у тиму Србије била је Ивон Андерсон са 18 поена.

Кошаркашице, треће коло:

Субота:
Кина - Порторико 80:58 (Група А)
Србија - Шпанија 62:70 (Група А)

Недеља:
11.00 Јапан - Белгија (Група Ц)
13.30 Канада - Нигерија (Група Б)
17.15 Немачка - САД (Група Ц)
21.00 Аустралија - Француска (Група Б)

Фото: Танјуг/АП
Michael Conroy

Тенис: Ебден и Пирс донели злато Аустралији у дублу

Аустралијски представници у конкуренцији мушких парова Метју Ебден и Џон Пирс освојили су златну медаљу пошто су у финалу олимпијског турнира савладали Американце Остина Крајичека и Раџива Рама резултатом 2:1, по сетовима 6:7 (6), 7:6 (1) и 10:8.

Меч који је трајао два сата и четири минута почео је вођством Американаца који су у тај-брејку освојили први сет.

Аустралијанци су у другом сету узвратили на исти начин, а онда је уследио одлучујући трећи сет и супер тај-брејк у ком су Ебден и Пирс искористили тек четврту меч лопту за олимпијско злато.

Фото: EPA-EFE

Кошаркашице Србије су у зостатку на полувремену против селекције Шпаније – 29:37

У тиму Марине Маљковић најефикаснија је Ангела Дугалић са седам поена. 

Фото: ЕПА/ЕФЕ
ALEX PLAVEVSKI

Кошаркашице Србије састају се са Шпанијом у трећем колу групне фазе олимпијског турнира. Србија је у прва два кола остварила победе против Порторика резултатом 58:55 и Кине са 81:59

Шпанија је у уводној утакмици била боља од Кине 90:89, док је у другом мечу групе А савладала Порторико са 63:62. 

Рукомет: Француска убедљива против Шпаније

Женска рукометна репрезентација Француске савладала је Шпанију резултатом 32:24 у утакмици петог кола групе Б.

Француска је од самог почетка била убедљива и непрестано је водила од првог минуа дуела.

Разлика се у првом полувремену само повећавала, да би средином другог било максималних плус 11 за Францускиње.

У последњих пет минута меча дошло је до опуштања у тиму домаћина Олимпијских игара, што је Шпанија искористила и направила серију 4:1, па је на крају разлика износила осам голова.

Најефикаснија у редовима победника била је Алисија Тублан са шест погодака. У пораженој екипи најбоља је била Александрина Барбоса са пет голова.

Ово је био дуел најбоље и најлошије пласиране екипе у овој групи, пошто Француска завршава уводну фазу такмичења као прва, без пораза, а Шпанија као последња, без победе.

Група Б, пето коло:
Мађарска – Холандија 26:30
Шпанија – Француска 24:32
14.00 Бразил – Ангола

AP Photo/Brian Inganga

Кошаркашице Кине надиграле Порторико

Кинескиње су победом од 80:58 у трећем колу остале у игри за пласман у четвртфинале.

Ли Менг је била најефикаснија у кинеском тиму са 18 поена, док је Порторико предводила Арела Гирантес са 20 поена.

У последњем сусрету у групи А, Србија ће се састати са Шпанијом у борби за прво место.

Кошаркашице, треће коло:

Субота:
Кина - Порторико 80:58 (Група А)
13.30 Србија - Шпанија (Група А)

Недеља:
11.00 Јапан - Белгија (Група Ц)
13.30 Канада - Нигерија (Група Б)
17.15 Немачка - САД (Група Ц)
21.00 Аустралија - Француска (Група Б)

Џудо: Историјска победа, кокетирање са медаљом и фактор "Милица Жабић"

Српски џудисти и џудисткиње изгубили су и у реперсажу екипног такмичења од селекције Бразила са укупним резултатом 4:1, а једини поен (тријумф) поново је донела Милица Жабић ипоном против олимпијске шампионке Беатрис Суозе, у категорији преко 70 килограма.

Дуел у овом формату се састоји из шест појединачних борби у различитим категоријама – три у мушкој и три у женској конкуренцији – а екипа која прва стигне до четири поена (победе) односи укупну победу. 

Претходно, у делу са тимом Бразила, пораз је доживела Марица Перишић, у категорији до 70 килограма, од Кетелин Квадрос, и то ипоном, док је Немања Мајдов у категорији до 90 килограма дисквалификован услед три шидо казне.

После Милице Жабић на татами је изашао Александар Кукољ, у категорији преко 90 килограма, који је избачен из борбе у продужетку окршаја са знатно тежим бразилским представником Рафаелом Силвом.

Милици Николић је преостало да покуша да савлада ривалку Рафаелу Силву, и тако задржи шансу Србије да се у мајсторици избори за укупан тријумф, али је изгубила ипоном после око два минута борбе.

Подсетимо, раније у току дана Србија је најпре у уводној борби, у осмини финала, била боља од Холандије укупним резултатом 4:2. Поене Србији су донели Страхиња Бунчић, Мајдов и Жабић и Кукољ. То је уједно била и историјска прва победа за Србију у екипном такмичењу у џудоу.

Потом су у четвртфиналу, српски џудисти и џудисткиње поражени од Јапана, прве селекције света, резултатом 4:1, а једини поен за Србију, као и у реперсажу, освојила је Милица Жабић

Српска представница је све своје победе у екипном такмичењу остварила, испоставиће се, укупним ипоном, и на скоро идентичан начин. Ефикасан почетак, агресиван приступ, јак темпо и брзи покушаји обарања (углавном и успшени), некада и знатно тежих противница. 

Опширније Краће

Џудо: Милица Николић изгубила, Србија елиминсана у реперсажу

Милица Николић се у категорији до 57 килограма борила против Рафаеле Силве, од које је изгубила ипоном после око два минута борбе. 

Противница је брзо добила ваза-ари и повела са 1:0, а Српкиња две шидо казне за пасивност због чега је морала да буде опрезна. 

Џудо: Кукољ дисквалификован, Бразил води са 3:1

Александар Кукољ је након скоро два минута борбе за златни бод зарадио трећу шидо казну против Рафаела Силве.

Одлично је међутим парирао Кукољ, имајући у виду да је знатно лакши од свог противника.

Силва је такмичење у категорији преко 100 килограма завршио на 17. месту.

Џудо: Жабић по опробаном рецепту против олимпијске шампионке – брзо, јако и ефикасно

Милица Жабић у категорији преко 70 килограма није имала превише шанси против олимпијске шампионке Беатриз Суоза. Међутим, Жабићева је пркосно кренула против фавориткиње и, као по обичају, агресивно започела борбу. Оборила је противницу, зарадила ваза-ари, и држала је на татамију колико је било потребно за победу. 

Подсетимо, Бразилка је освојила злато у поједничаној конкуренцији. 

Још један велики тријумф Милице Жабић, по опробаном рецепту, ефикасно, јако и агресивно. Без пораза је српска представница у екипном такмичењу. 

Џудо: Мајдов поново дисквалификован, Бразил удвостручио вођство

Немања Мајдов поново је дисквалификован. Овога пута су му три шидо казне додељене у мечу са Рафаелом Маседом који је трајао више од шест минута.

У прва четири минута, борба је била веома изједначена и виђена је само једна шидо казна.

Маседо је индивидуално такмичење завршио на петом месту.

Џудо: Перишић немоћна против Бразилке

Марица Перишић се у категорији до 70 килограма борила против Кетелин Квадрос, иако ово није њена уобичајена категорија и знатно је лакша од Бразилке. Квадрос је остварила победу ипоном, после два минута борбе. Бразил води у укупном резултатом 1:0. 

Џудо: Џудисти Србије поново на татамију

Србији предстоји борба у реперсажу против селекције Бразила. Уколико у овом окршају оствари победу, поподне ће моћи да се бори за бронзу.

Стрељаштво: Јужној Kореји злато у дисциплини пиштољ 25 метара

Јин Јанг из Јужне Кореје освојила је златну медаљу са 37 поена, Францускиња Камил Једжејевски сребро, а Мађарица Вероника Мајор бронзу.

Веслање: Злата за Холандију, Румунију, Немачку...

Холанђанка Каролин Флорајн освојила је злато у женском сингл скулу, сребро је припало Новозеланђанки Еми Твиг, а бронза литванској представници Викторији Сенкут.

Румунке су биле прве у женском осмерцу, сребро је припало Канади, а бронза Британцима.

У мушком осмерцу Велика Британија окитила се златним одличјем, Холандија сребром и Сједињене државе бронзом.

Немац Оливер Зидлер освојио је злато у мушком скулу појединачно, Белорус Јаухењи Залати освојио је сребро и Холанђанин Симон Ван Дорп бронзу.

Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Бунчић: Изненадили смо Холандију, све је могуће до краја

Друмски бициклизам: Огњен Илић започео трку

Српски бициклиста започео је трку дугу 273 километра чији се циљ налази на Тргу Трокадеро.

Илић се први пут такмичи на Олимпијским играма, а најбољи резултат на Светским првенствима му је 30. место.

У трци учествује 90 бициклиста.

Рукомет: Холанђанке боље од Мађарица

Женска рукометна репрезентација Холандије савладала је Мађарску резултатом 30:26 у утакмици последњег кола групе Б.

Најбољи стрелац у победничкој екипи била је Луис Абинг са 7 голова, док су код Мађарица по пет дале Катрин Гита Клујбер и Викториа Лукач.

Обе репрезентације обезбедиле су пролаз у четвртфинале, само је питање са ког места ће даље, а то ће се знати касније данас када се заврше остали мечеви ове групе.

Група Б, пето коло:
Мађарска – Холандија 26:30
11.00 Шпанија – Француска
14.00 Бразил – Ангола

Џудо: Јапан је био прејак, али Србија може до бронзе

Српски џудисти и џудисткиње изгубили су у четвртфиналу екипног такмичења од тима Јапана укупним резултатом 4:1, а једини поен (тријумф) донела је Милица Жабић са два ваза-арија над ривалком Риком Такајамом у категорији преко 70 килограма. 

Дуел у овом формату се састоји из шест појединачних борби у различитим категоријама – три у мушкој и три у женској конкуренцији – а екипа која прва стигне до четири поена (победе) односи укупан тријумф. 

Претходно, поразе су доживели Страхиња Бунчић од Хифумија Абеа у категорији до 73 килограма, и Марица Перишић, изгубивши од Саки Низое у катаегорији до 70 килограма. У оба случаја, борбе су завршене ипоном

Немања Мајдов је дисквалификован у окршају са Таканоријем Нагасеом у категорији до 90 килограма, услед три шидо казне (жути картон). 

Након што је Милица Жабић Србији донела први поен и одржала наду за полуфинале, Александар Кукољ је морао да победи Арона Волфа, али је противник остварио два ваза-арија, што је било довољно за четврти бод за Јапан у укупном резултату. 

Подсетимо, Јапан је у џудоу најбоље рангирана репрезентација на свету, Србија је 24. на листи.

Србији предстоји борба у реперсажу против селекције Бразила. Уколико у овом окршају оствари победу, поподне ће моћи да се бори за бронзу.

Такође, српски џудисти и џудисткиње су претходном победом над Холандијом изборили историјски први тријумф у конкуренцији тимова.

Опширније Краће

Џудо: Пораз Кукоља, Србија иде у реперсаж

Арон Волф је донео тријумф Јапану након што је после два ваза-арија савладао Александра Кукоља.

Кукољ је рано изнудио две шидо казне, али је Јапанац на нешто више од минута до краја првим ваза-аријем повео.

Борба је накратко била прекинута услед посекотине на челу коју је Волф задобио приликом једног пада.

Волф је у појединачној конкуренцији био седми, а Игре у Паризу су му друге у каријери. Пре три године у Токију освојио је злато у категорији до 100 килограма.

Џудо: Жабић јако и брзо до победе, за наду Србије

Џудисткињи Милици Жабић преостало је да одбрани шансу Србије да се нађе у полуфиналу, након што су претходне три борбе изгубили сви српски представници. Јапану је био потребан још један поен (победа), а Србија није смела да изгуби ниједну борбу до краја. 

Жабић је у свом агресивном стилу, од самог почетка борбе, завредила поен ваза-аријем, а затим и још један поен по истом принципу што је било довољено за победу над Риком Такајаком у категорији преко 70 килограма. 

Милица Жабић наступа једноставно – јако од самог почетка – па ко сме и успе, нека се одбрани. 

Џудо: Мајдов дисквалификован, Јапан близу победе

Немања Мајдов је изгубио од Таканорија Нагасеа након што је у борби за златни бод дисквалификован услед треће шидо казне.

Током прва четири минута, Мајдов је углавном био у подређеном положају и направио је две шидо казне.

Нагасе је у појединачној конкуренцији до 81 килограма освојио златну медаљу и налази се на првом месту на светској ранг листи.

Јапан има предност од 3:0.

Tanjug/AP Photo
Eugene Hoshiko

Џудо: Перишић храбра, али поен иде Јапанки

После окршаја Страхиње Бунчића и Хифумија Абеа, на татамију су биле Марица Перишић и Саки Низое, у категорији до 70 килограма. Перишић је изгубила од конкуренткиње из Јапана, иако је агресивно започела борбу и храбро се држала до последњг минута.

Јапанка је најпре остварила поен ваза-араијем (један бод) на два минута пре краја окршаја, а затим и ипон (десет бодова, победа) у последњих шездесет секунди борбе. Укпуно, резултат је био 11:0 за Низое.

Подсетимо, српска представница је у претходној борби са Холанђанком у осмини финала задобила повреду руке, па јој је било знатно теже да се бори против Јапанке у новом дуелу.

Такође, Марица Перишић је знантно лакша од противнице због немогућности да се категорије у екипном такмичењу уподобе до идентичних килажа.

Џудо: Бунчић поражен од Абеа

Страхиња Бунчић се добро држао током прве половине борбе, направивши додуше две шидо казне, али је Хифуми Абе ваза-аријем дошао до предности, а пола минута пре краја и до ипона те је тријумфовао са 10:0.

Абе је освојио злато у појединачној конкуреницији до 66 килограма и тренутно је најбоље рангирани џудиста у ток категорији.

Tanjug/AP Photo
Eugene Hoshiko

Српски џудисти ускоро на татамију

Бразил је победио Казахстан са 4:2 и ускоро се очекује да српски представници започну своје борбе.

Џудо: Јапан са пет нових имена против Србије

Џудисткиње и џудисти Јапана скоро су комплетно изменили састав екипе пред окршај са Србијом, у односу на претходну рунду против Шпаније. Једино се Рика Такајама, која се бори у категорији преко 70 килограма, такмичила и против ривалке из Шпаније. 

Јапан је у џудоу најбоље рангирана репрезентација на свету, Србија је 24. на листи.

Парови Србија - Јапан:
- Страхиња Бунчић - Хифуми Абе (до 73 килограма, мушкарци)
- Марица Перишић - Саки Низое (до 70 килограма, жене) 
- Немање Мајдов - Таканори Нагасе (до 90 килограма, мушкарци) 
- Милица Жабић - Рика Такајама (преко 70 килограма, жене)
- Александар Кукољ - Арон Волф (преко 90 килограма, мушкарци)
- Милица Николић - Харука Фунакубо (до 57 килограма, жене)

Победник сваког дуела доноси поен (бод) својој екипи. У полуфинале иде тим који први стигне до четири победе (поена).

У случају нерешеног исхода (3-3), компјутер насумично бира пар из једне од шест категорија који учествује у мајсторици, где се примењују правила која се спроводе у продужетку (златни бод) – победник је онај ко први направи ваза-ари или ипон.

У случају да такмичар добије три шидо казне (жути картон), борба се прекида, а борац дисквалификује.

Веслање: Јована Арсић прва у Ц финалу, 13. у генералном пласману

Веслачица Јована Арсић, представница Србије у женском скифу, првом позицијом у трци на 2000 метара Ц финала окончала је учешће на Олимпијским играма у Паризу. Трку је завршила са временом 7:26,09.

Прво место у Ц финалу, српској представници је донело 13. позицију у генералном пласману у овој дисциплини.

Џудо: Србија добила противника у четвртфиналу

Џудисти и џудисткиње Србије бориће се са такмичарима из Јапана у четвртфиналу Олимпијских игара.

Јапан је у осмини финала победио Шпанију резултатом 4:3 и дошао у прилику да се бори за пласман међу четири најбоља тима.

Веслање: Арсић у Ц финалу завршава учешће на ОИ у Паризу

Веслачица Јована Арсић, представница Србије у женском скифу, трком у Ц финалу на 2000 метара завршава такмичење на Олимпијским играма у Паризу, где покушава да се избори за што бољу позицију у генералном пласману, у распону од 13. до 18. места.

Фото: Танјуг/АП
Lindsey Wasson

Џудо: Како је Србија победила Холандију и изборила четвртфинале

Српски џудисти и џудисткиње, удруженим снагама, изборили су четвртфинале екипног такмичења у окршају са представницима Холандије, остваривши уједно и историјску прву победу у конкуренцији тимова.

Дуел у овом формату се састоји из шест појединачних борби у различитим категоријама – три у мушкој и три у женској конкуренцији – а екипа која прва стигне до четири поена (победе) односи укупан тријумф. 

Четврти поен Србији у одмеравању снага са Холандијом донео је Александар Кукољ, у категорији до 100 килограма, победом над Михаелом Корелом, након продужетка, услед три шидо казне које су додељене Холанђанину.

Окршај два олимпијска тима почео је брзим поразом Милице Николић од Џули Берскенс у категорији до 57 килограма, и то ипоном. 

Потом је Страхиња Бунчић, такође ипоном, био бољи од Торникеа Цјакадоеа у категорији до 73 килограма за 1:1 у укупном резултату. 

Холнђани су поново повели након што је њихова представница Јоане ван Лишут полугом савладала Марицу Перишић у категорији до 70 килограма. 

Међутим, испоставило се да је Холандији то био и последњи поен у укупном скору, јер су редом Србији бодове (тријумфе) донели Немања Мајдов  који је после продужетка био бољи од Ноела ван Тенда, услед три шидо казне за ривала – Милица Жабић, ипоном након само 20 секунди борбе против Марит Кампс и, напослетку, Кукољ.

Србија у току дана наставља такмичење међу осам најбољих.

Опширније Краће

Џудо: Кукољ донео кључни бод, Србија у четвртфиналу

Српски џудиста Александар Кукољ у категорији до 100 килограма био је бољи од Михаела Корела, након продужетка, и тако Србији донео бод који је обезбедио пролазак у четевртфинале екипног такмичења. Корелу је у неизвесној борби додељена трећа шидо казна.

Џудо: Жабић за предност од 3:2

Милица Жабић је ипоном након само 20 секунди борбе против Марит Кампс довела Србију у предност.

Александар Кукољ би могао да обезбеди пласман у наредну рунду.

Џудо: Мајдов истрајнији за нови бод Србије

Следећи представник Србије био је Немања Мајдов, у категорији до 90 килограма. Српски борац је у борби са Ноелом ван Тендом био бољи после продужетка, након што је противник у неизвесној борби добио трећу шидо казну.

Мајдов је у регуларна четири минута борбе брзо добио две шидо казне, па је други део окршаја протекао у нешто дефанзивнијем приступу српског борца. Међутим, минут касније и холандском представнику је додељена друга шидо казна, па је борба поново била равноправнија.

Џудо: Нови пораз, Холандија води са 2:1

Јоане ван Лишут је победила Марицу Перишић предајом српске џудисткиње након полуге.

Перишићева се и повредила током приликом и са болном гримасом је напустила борилиште.

Џудо: Бунчић ипоном донео први бод Србији

На татамију су већ мушкарци. Први представник Србије у мушкој конкуренцији је Страхиња Бунчић, који је ипоном против Торникеа Цјакадоеа у категорији до 73 килограма донео први бод Србији у екипном такмичењу.

Џудо: Пораз Милице Николић

Џули Берскенс је брзим ипоном окончала борбу и довела Холандију у вођство.

Српски џудисти ускоро на татамију

Шпанија је рутински победила избеглички олимпијски и очекује се да убрзо на татами број један изађу српски џудисти.

Почеле су борбе у џудоу

Тренутно су на татамију број један избеглички олимпијски тим и Шпанија.

Након тога, на реду су дуели српских и холандских џудиста.

Србију ће представљати Милица Николић (до 57 кг), Марица Перишић (до 70 кг), Милица Жабић (преко 70 кг), Страхиња Бунчић (до 73 кг), Немања Мајдов (до 90 кг) и Александар Кукољ (до 100 кг).

Осми олимпијски дан и рани почетак српских представника

Ђоковић након победе: Весели се српски роде

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић савладао је у петак Италијана Лоренца Музетија у полуфиналу олимпијског турнира и играће у недељу за златну медаљу против Шпанца Карлоса Алкараза.

Након меча Ђоковић се огласио на Иксу и истакао колико му значи пласман у финале.

"Дуго сам сањао да се у бојама Србије борим за најсјајније одличје на Олимпијским играма. Велика је част и привилегија да представљам нашу земљу! Србија ће имати медаљу у недељу!!!! Весели се српски родееееее", написао је најбољи тенисер свих времена.

Кошаркаши против Јужног Судана оверавају четвртфинале

У 21.00 сат на терен у Лилу ће и кошаркаши Србије, а противник у последњој утакмици у групи Ц биће им Јужни Судан.

"Орлови" су у прва два меча на олимпијском турниру уписали убедљив пораз од Американаца и још убедљивију победу над Порториком.

Још једним тријумфом изабраници Светислава Пешића задржали би друго место у групи, док би након евентуалног пораза пласман у четвртфинале морали да траже као једна од најбоље две трећепласиране селекције. 

У таквом нежељеном сценарију српски кошаркаши би морали да се одмеравају са Бразилом и Грчком. Све три репрезентације би имале скор 1:2, па би се питала кош-разлика. Бразил је такмичење завршио са -7, а Грчка са -8, док су "орлови" пред вечерашњу утакмицу на +15.

Извесно је да ће Србија постићи укупно више кошева и од једних и од других, што значи да ће без пласмана у четвртфинале остати само уколико изгуби од Јужног Судана са 24 или више поена разлике.

По завршетку прве фазе следи нови жреб на којем ће бити одређени парови четвртфинала. Квалификовани тимови биће подељени у четири шешира на основу кумулативног рангирања. Шешир Д чиниће два најбоље рангирана тима, шешир Е трећи и четврти, шешир Ф пети и шести, а шешир Г седми и осми тим по рангу.

Екипе из шешира Д играће у четвртфиналу са селекцијама из шешира Г, а репрезентације из шешира Е са онима из шешира Ф.

Кошаркаши, треће коло:

Петак:
Јапан - Бразил 84:102 (Група Б)
Аустралија - Грчка 71:77 (Група А)
Канада - Шпанија 88:85 (Група А)
Француска - Немачка 71:85 (Група Б)

Субота:
17.15 Порторико - САД (Група Ц)
21.00 Србија - Јужни Судан (Група Ц)

Фото: EPA-EFE

Одбојкаши против Канаде за опроштај од Париза

Одбојкаши Србије од 21.00 сат играју против Канаде утакмицу трећег кола групе А, у којој, осим часног опроштаја од олимпијског турнира у Паризу, резултатски ништа не могу да добију.

Изабраници Игора Колаковића поражени су од Француске (3:2) и Словеније (3:0) у прва два меча, па им је у последњој рунди била потребна помоћ са стране како би остали у игри за пласман у четвртфинале са трећег места у групи.

Нису је добили, пошто су Јапанци у петак у дуелу са Сједињеним Америчким Државама узели сет (1:3) који је Србију избацио са турнира.

Ни потенцијална победа од 3:0 "орловима" не значи ништа јер не могу да сустигну Јапанце по броју освојених сетова и већ сада је јасно да су Бразил и Јапан два национална тима која ће у нокаут фазу олимпијског турнира као две најбоље трећепласиране репрезентације.

Одбојкаши, треће коло:

Петак:
Аргентина - Немачка 0:3 (Група Ц)
Бразил - Египат 3:0 (Група Б)
Француска - Словенија 2:3 (Група А)
Јапан - САД 1:3 (Група Ц)

Субота:
17.00 Пољска - Италија (Група Б)
21.00 Канада - Србија (Група А)

Фото: EPA-EFE

Ватерполисти против Француске без права на грешку

Ватерполисти Србије играју вечерас од 19.30 против домаћина олимпијског турнира Француске у четвртом колу групе Б.

Освајачи златне медаље на претходна два олимпијска турнира нису били на шампионском нивоу у прва три дуела у Паризу. Такмичење су отворили победом над Јапаном (16:15), мада су се намучили да сломе отпор упорних и добро организованих "самураја", а онда су уследила два пораза - од Аустралије (8:3), а затим и од Шпаније (15:11).

Као и Србија, Француска је забележила победу над Јапаном и два пораза (од Аустралије и Мађарске) у групи Б, па ко вечерас изгуби, може и пре последњег кола полако да се пакује за повратак кући.

Пласман у четвртфинале обезбедиће по четири најбоље екипе из обе групе (А и Б).

Ватерполисти, четврто коло:

Субота:
10.30 Шпанија - Јапан (Група Б)
12.05 Хрватска - Грчка (Група А)
15.00 Аустралија - Мађарска (Група Б)
16.35 Црна Гора - САД (Група А)
19.30 Србија - Француска (Група Б)
21.05 Италија - Румунија (Група А)

Фото: Танјуг/ AP Photo

Кошаркашице са Шпанијом у директном дуелу за прво место у групи

Кошаркашице Србије играју данас од 13.30 против Шпаније утакмицу трећег кола групе А олимпијског турнира у Паризу.

Изабранице Марине Маљковић већ су савладале Порторико (58:55) и Кину (81:59) и обезбедиле пласман у четвртфинале, као и Шпанија, па ће данашњи дуел бивших вишеструких шампионки Европе бити директан окршај за прво место у групи и, бар на папиру, лакшег противника у четвртфиналу.

Тамо ће играти по две најбоље екипе из сваке групе (А, Б и Ц), као и две најбоље од укупно три трећепласиране селекције.

По завршетку прве фазе следи нови жреб на којем ће бити одређени парови четвртфинала. Квалификовани тимови биће подељени у четири шешира на основу кумулативног рангирања. Шешир Д чиниће два најбоље рангирана тима, шешир Е трећи и четврти, шешир Ф пети и шести, а шешир Г седми и осми тим по рангу.

Екипе из шешира Д играће у четвртфиналу са селекцијама из шешира Г, а репрезентације из шешира Е са онима из шешира Ф.

Кошаркашице, треће коло:

Субота:
11.00 Кина - Порторико (Група А)
13.30 Србија - Шпанија (Група А)

Недеља:
11.00 Јапан - Белгија (Група Ц)
13.30 Канада - Нигерија (Група Б)
17.15 Немачка - САД (Група Ц)
21.00 Аустралија - Француска (Група Б)

Фото: Танјуг/ AP Photo

Џудисти удружују снаге, Огњен Илић на бициклу...

Након самосталних наступа у Паризу, српски џудисти и џудисткиње удружиће снаге и такмичити се у конкуренцији мешовитих тимова. Борбе на татамију почињу у 8.00 сати, а противник Србије у осмини финала биће Холандија. Дуел се састоји из шест појединачних борби у различитим категоријама - три у мушкој и три у женској конкуренцији.

Веслачица Јована Арсић, представница Србије у женском скифу, такмичење на Олимпијским играма у Паризу завршава данса после 09.30 у Ц финалу, где ће покушати да се избори за што бољу позицију у генералном пласману.

У 11.00 сати почиње друмска трка за бициклисте, а Србију ће представљати Огњен Илић.

Прву медаљу за Србију на Олимпијским играма у Паризу освојили су стрелци - Зорана Аруновић и Дамир Микец у дисциплини десет метара ваздушни пиштољ - микс, док је Новак Ђоковић обезбедио одличје пласманом у финале тениског турнира.

Све је спремно за осми дан у Паризу...

Након седмог дана Олимпијских игара у Паризу подељенe су 344 медаље, а освојили су их тимови из 53 државе. 

По броју медаља предњаче Сједињене Америчке Државе са 43 одличја, Француска их је освојила 36, а Кина 31. Златних медаља највише има Кина - чак 13. Француска и Аустралија деле друго место са по 11, док су САД освојиле девет најсјајнијих одличја.

Освајачима ће се данас придружити још тенисера. Програм на Стадиону "Филип Шатрије" почиње у подне. Прво ће се Аустралијанци и Американци борити за злато у мушком дублу, потом ће уследити меч за бронзу у истој конкуренцији, након којег ће у финалу женског сингла играти Хрватица Дона Векић и Кинескиња Ћивен Џенг. На шљаку ће на крају Лоренцо Музети и Феликс Оже-Алијасим, а победник тог дуела окитиће се бронзаном медаљом у мушком синглу.

У центру пажње биће и стони тенис, пошто је на ред дошло финале женског сингла након којег ће се, у сваком случају, радовати Кинези.

Прилику да у појединим категоријама и дисциплинама освоје олимпијска одличја имаће данас и стрелци, јахачи, веслачи, једриличари, стреличари, гимнастичари, џудисти, боксери, мачеваоци, сурфери, пливачи и атлетичари.

Фото: EPA-EFE
Читај ми!