Читај ми!

Ђоковић на корак до олимпијског сна, Алкараз последња препрека

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић играће финале олимпијског турнира против Шпанца Карлоса Алкараза. Дуел је заказан као други на терену "Филип Шатрије" и почетак се очекује око 14.00 часова. Директан пренос је на Првом програму РТС, а најважније детаље и резултат пратите на нашем порталу.

Ђоковић на корак до олимпијског сна, Алкараз последња препрека Ђоковић на корак до олимпијског сна, Алкараз последња препрека

Олимпијски турнир за тенисере у Паризу завршава се новим поглављем великог ривалства два тенијска генијалца из две различите ере - Новака Ђоковића и Шпанца Карлоса Алкараза.

Програм на Стадиону "Филип Шатрије" почиње у 12.00 сати, а финални дуел тренутно другог и трећег играча на АТП листи други је по распореду и уследиће након меча за бронзу женских парова.

Иако је српски тенисер 16 година старији од Алкараза, обојица ће први пут играти у финалу олимпијског турнира. Шпанац на свом дебитантском учешћу, а Ђоковић из петог покушаја да оствари дуго сањани олимпијски сан и освоји једино вредно и важно што му у каријери недостаје.

Ђоковић је пут до олимпијског финала започео рутинском победом против Аустралијанца Метјуа Ебдена (2:0), којем је препустио само један гем. У другом колу је већ савладао једног (мало старијег) Шпанца - Рафаела Надала (2:0), а у осмини финала Доминика Кепфера из Немачке (2:0). Ни Грк Стефанос Циципас није му узео сет у четвртфиналу (2:0), а победом над Италијаном Лоренцом Музетијем (2:0) у полуфиналу обезбедио је српском тиму другу медаљу у Паризу.

Ни Алкараз још увек није изгубио сет у Паризу - редом је без много муке побеђивао Хадија Хабиба (Либан), Талона Грикспора (Холандија), Романа Сафијулина (Русија), Томија Пола (САД) и Феликса Оже-Алијасима (Канада).

Најстарији против најмлађег финалисте на Играма

Биће ово седми пут да се Ђоковић и Алкараз гледају преко мреже. Традиција се наставља јер кад год су се срели на терену, било је то у полуфиналу или финалу турнира. До сада су обојица забележила по три тријумфа.

Једини овогодишњи међусобни дуел - у финалу Вимблдона, припао је Алкаразу, који је Ђоковића на истом месту и у исто време савладао и прошле сезоне. Само једном су играли на шљаци и само једном у Паризу - у полуфиналу Ролан Гароса прошле године, када је српски тенисер славио победу.

Уколико Алкараз тријумфује у Паризу објединиће у једној години титуле на Ролан Гаросу, Вимблдону и Олимпијским играма, а то je једино успео његов сународник Рафаел Надал. Поред тога, Алкараз би постао најмлађи освајач златне тениске медаље на Играма. Надмашио би Марка Росеа, који је сa 22 године 1992. у Барселони постао најмлађи освајач.

Ђоковићу би победа омогућила да постане тек пети тенисер који је освојио златни слем у каријери - сва четири гренд слем турнира плус златна олимпијска медаља. Овим достигнућем могу да се похвале само Андре Агаси, Рафаел Надал, Серена Вилијамс и Штефи Граф. 

Са 37 година, Ђоковић би био најстарији олимпијски шампион у тенису у појединачној конкуренцији откако се овај спорт вратио у програм Игара у Сеулу 1988. године.

недеља, 04. август 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару