Највиши параолимпијац на свету спавао на поду у Паризу

Иранац Мортеза Мерзадселакјани, највиши параолимпијац и други највиши човек на свету био је принуђен да у Паризу спава на поду док му организатори нису проширили кревет. .

Мортеза Мерзадселакјани, познатији као Мерзад, највиши параолимпијац у историји, морао је да спава на поду на Играма у Паризу 2024. јер није имао кревет адекватне величине.

Мерзад је висок 246 центиметара, тренутно је други највиши човек на свету и представља Иран у седећој одбојци којом је почео да се бави тек 2016. године.

Још као тинејџеру, дијагностикована му је акромегалија, хормонални поремећај који узрокује убрзан раст екстремитета и лица. У младости је доживео саобраћајну несрећу у којој је повредио карлицу што је проузроковало да његова десна нога престане да расте и сада је 15 центиметара краћа од леве, због чега има додатне проблеме са кретањем и обављањем свакодневних активности.

Један од проблема са којима се сусреће је и проналазак кревета адекватне величине. О овоме је говорио селектор Ирана Хади Резаеигаркани за званични сајт Параолимпијских игара пожаливши се да кревет за лидера његовог тима није припремњен.

"У Токију су му 2020. године направили посебан кревет, али овде, нажалост, нису. Лежаће на поду, али њему то није битно јер у глави има само један циљ – да постане шампион. Није му важно где ће спавати или да ли ће имати довољно хране. Он је фокусиран на победу", рекао је селектор седећег одбојкашког тима Ирана.

По изношењу проблема, организатори су успели да му обезбеде адекватан кревет, саопштили су из Међународног параолимпијског комитета.

"Кревети у Параолимпијском селу су модуларног дизајна. Организатори су примили захтев Иранског параолимпијског комитета после чега су направљена проширења стандардног кревета. Ирански параолимпијски комитет није упутио никакав додатни захтев орзанизаторима, али је проблем решен и сада су додата нова проширења па кревет одговара такмичару", пише у саопштењу Међународног параолимпијског комитета.

Мерзад је у походу на своје треће параолимпијско злато.

Од девет параолимпијских игара од Сеула 1988. године, Иран је на седам освојио најсјајније одличје.

среда, 04. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару