Читај ми!

Камп Јелене Аруновић: Јединствен метод тренинга за децу

Један од најбољих тренера у стрељаштву Јелена Аруновић покренула је јединствену тренажну методологију прецизности и заједно са пријатељима из Стрељачког клуба „Ваљево 1880“ кренула са реализацијом пројекта кампа ”Заједничких летњих припрема“ са фокусом на младим спортистима.

Специфичност овог кампа се огледа у томе што ће 24 талентоване деце из шест клубова: Кикинда, Академац, Полицајац, Олимпик, Горњи Милановац и Ваљево први пут почетну фазу рада за наступајућу сезону спровести у окружењу које је потпуно атипично за стрељачки спорт.

"Фокус ће бити на вежбама које су специфичне за стрелце и које дугорочно утичу на развој прецизности у стрељачком спорту. Цео концепт рада осмишљен је са Николом Јанковићем, стрељачким тренером, који је и лиценцирани Уефа фудбаски тренер, а са жељом да добру праксу из других спортова моделујемо и прилагодимо нашем спорту. Ово је на неки начин авангарда за стрељачки спорт, јер никада пре није спровођена и теоријска припрема стрелаца. Уверена сам у исправност овог приступа и у ефикасност овог начина рада што ћемо надамо се и доказати у пракси", изјавила је Аруновић Танјугу.

Она је са својом такмичарком и рођеном сестром Зораном у протеклих 10 година освојила 50 медаља на великим такмичењима у олимпијским дисциплинама, а на кампу ће бити примењен идентичан приступ раду, адекватно прилагођен нивоу полазника кампа.

"Овакав начин рада требало би да омогући да они спремнији дођу у стрељану и крену са стрељачким тренинзима. Сведок сам лоше праксе да се одмах крене са стрељачким тренинзима, то даје слику колебљиве прецизности и ту нема константности. Камп ће имати изражен едукативан карактер и испуниће све предуслове да са довољним предзнањем о значају рада ван стрељане уђу у специфичан стрељачки тренинг, што би у знатној мери требало да подигне њихов квалитет у каснијим фазама развоја", наглашава Аруновић.

Овако иновативан припступ стрељачком спорту последица су Јеленине преманентне размене искуства и констатног стручног усавршавања који су неопходни за постизање врхунских резултата.

"Евидентно је да сам искористила прилику, па уз свог спортисту сам расла и ја као тренер. Уз то била сам окружена људима који су везали науку и спорт, теорију и праксу. Иза мене су бројни разговори са истакнутим и веома успешним тренерима из других спортова, на чије сам тренинге и ишла у жељи да видим како најбољи од најбољих владају теренима и борилиштима. Желим да истакнем и улогу професора са Факултета за спорт Универзитета "Унион - Никола Тесла", где сам на студијама, а посебно деценијску сарадњу са уваженим проф. др Владимиром Копривицом. Њихово огромно теоријско знање помогло ми је да на прави начин каналишем и уобличим своје идеје".

Тренинге на кампу водиће дипломирани професори спорта и физичког васпитања Бранкица Зарић и Владимир Крстеканић, а Јелена Аруновић посебно је поносна на свестраност која ће бити у првом плану.

"Планирана су предавања о значају образовања, заштите од насиља на интернету, али и општа едукација о допингу, првој помоћи, као и о богатом историјском наслеђу ваљевског краја", закључила је Аруновић.

среда, 11. септембар 2024.
19° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи