Читај ми!

Изазови Балканског првенства у триатлону – надморска висина, хладна вода, јака конкуренција

У недељу је одржано Балканско првенство у триатлону. На највећем догађају на Власинском језеру, учествовало је око 250 људи, а за РТС су о првенству говорили организатор Саша Ђорђевић и победник Огњен Стојановић.

Победник Балканског првенства у триатлону је Огњен Стојановић из Новог Сада.

"Била је то доста битна трка за нас такмичаре у Србији, али и за остале на Балкану, пошто је то највећа смотра на нашем полуострву", рекао је Стојановић.

"Триатлон је веома специфичан спорт, јер је свака трка за себе посебна. Имамо такмичења која се одржавају у различитим условима. Неке су брдовите, неке равне, неке се одржавају на хладним условима, неке на топлим, али генерално, када се такмичар након неколико година навикне, постаје имун на ту разноврстност", додаје Огњен.

Вишеструки српски и европски шампион отркио је шта је то било изазовно у такмичењу на Власинском језеру.

"Највећи изазов у недељу била је надморска висина од 1200 метара. Све преко хиљаду је озбиљна висина где се осети дефицит кисеоника", закључује Стојановић.

Директор трке је био Саша Ђорђевић, први Србин који је препливао Ламанш. 

"Власинско језеро је предиван регион који није довољно познат и ја га обожавам. Желео сам да људима из Србије и региона представим ту локацију, која није само за одмор, већ има врхунске услове за спорт. Учесници су презадовољни, имали су прилику да учествују у фестивалу спорта", рекао је Ђорђевић.

Посебно га радује разноврсност такмичара.

"Поред елитних такмичара, имали смо и рекреативце, деветогодишњаке и искусне учеснике од 63 година", додаје Ђорђевић.

Ђорђевић је причао о свом искуству са Ламаншом. 

"Ламанш је један од највећих изазова које особа која се бави пливањем може да покуша, то је као Еверест у алпинизму. У првом покушају сам само препливао Ламанш, а други пут сам спојио Ламанш, бицикл 580 километара и три триатлона, што је тада био најбржи подухват икада урађен на планети."

"Најтежа је била хладна вода од 15 степени, треба издржати то и када нисте врхунски спортиста, онда морате да нађете алтернативне изворе енергије којима постигнете овај успех. Ја се 30 година бавим медитацијом и технике које сам начио искористио сам да продрем у себе и искористим свој унутрашњи потенцијал", закључује Ђорђевић.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи