Спорт се враћа, ко ће први на терен у Србији

Српски спортисти поново могу да тренирају на отвореном, у групама од највише десет људи, што је први корак према дуго жељеном наставку такмичења које је прекинуто због пандемије коронавируса.

На тренинге се први враћају фудбалери, Црвена звезда и Партизан сутра ће после месец и по дана испунити терене на стадиону "Рајко Митић" и СЦ "Телеоптик", исто ће урадити Војводина, Раднички Ниш, Спартак, Вождовац, Чукарички и други клубови.

Kако сада стоје ствари, извесно је да ће се Суперлига завршити на терену, као и Kуп Србије, с тим да је много вероватније да ће се у првенству одиграти само преостала четири кола, без плеј-офа и плеј-аута.

Kрајњи рок да се одлучи о начину завршетка сезоне је 25. мај, а прве утакмице, без публике, могли бисмо да очекујемо крајем маја или почетком јуна.

И док се у фудбалу назире наставак, у другим колективним спортовима, пре свега дворанским, као што су кошарка и рукомет ситуација је много компликованија, јер још нису дозвољени тренинзи на затвореном, док је, рецимо, у одбојци сезона завршена и титуле се додељене Војводини и ТЕНТ-у.

То значи да ће одбојкаши и одбојкашице на терен тек наредне сезоне.

Шта ће бити са АБА лигом и зашто нико не спомиње Суперлигу? 

Највише буре биће, као и претходних сезона, у кошаркашкој АБА лиги, где се "ломе копља", а све ће зависити и од наставка такмичења у Евролиги и Еврокупу.

Kошарка је, без дилеме у најтежој ситуацији, пре свега и због чињенице да већина клубова и не може да почне са тренинзима јер су бројни интернационалци отишли кућама, поготово Американци, који најављују и да не желе да се врате јер би на тај начин ризиковали уговоре за следећу сезону.

И ту је познат крајни датум до које ће се све знати, а то је 24. мај.

Звезда и Партизан имају опцију да од сутра крену да тренирају на отвореном, из Хумске су најавили да размишљају о томе, али још ништа није потврђено.

Оно што је сада извесно, јесте да домаће Суперлиге неће бити ове године. То такмичење скоро да нико и не спомиње, па би најреалнији исход био да Србија нема шампиона за 2020. годину.

Да ли ће ватерполо испливати на површину? 

Ватерполо је према анализи стручњака један од најбезбеднијих спортова у време опасности од вируса, због хлора у води, али још се не зна како ће се завршити и регионална и домаћа лига.

У регионалној је остало тек још неколико утакмица, а као идеја за завршетак домаће лиге фигурира турнир на отвореном, где би се све завршило за два-три дана, али за сада нема ништа званично.

Такође, велико питање је да ли ће се завршити европска такмичења, спонзори су се већ повукли из неких клубова у Мађарској, па је будућност неизвесна.

Спортисти у појединачним спортовима, попут Иване Шпановић или веслача и кајакаша, стрелаца, рвача, џудиста, већ су се вратили тренинзима на отвореном, међутим, њихов проблем је што су отказана сва такмичења, практично цела сезона "виси" и сада им је преостало само да полако враћају физички спремност и неопходну форму.

Ипак, оно што је најважније јесте да се спорт, захваљујући смиривању пандемије, покреће са мртве тачке и да ће лето, бар са спортске стране, бити активније него икад.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи