Читај ми!

Шест ствари по којима ће се памтити Дикембе Мутомбо

Легендарни НБА кошаркаш Дикембе Мутомбо преминуо је у 59. години од последица канцера на мозгу. Препознатљив по феноменалној одбрани и великом срцу, оставио је дубок траг у свету кошарке и хуманитарном раду.

Пут Дикембеa Мутомбa Мполондa Мукамбe Жак-Жак Вамутомба био је необичан у доба затворености НБА лиге према интернационалним играчима. Кренуо је од родне Киншасе, главног града Демократске Републике Конго, и достигао славан статус у НБА лиги, упркос томе што није освојио титулу.

Мутомбо се сматра једним од најбољих блокера и дефанзиваца у историји лиге. Други је на вечној листи блокера са 3.289 блокада, а интерсантно је да је изнад њега једино Хаким Олаџувон, такође Африканац, пореклом из Нигерије.

Четири пута је именован за најбољег одбрамбеног играча лиге, осам пута је сврстан у НБА ол-стар екипе, једном у другу и два пута у трећу идеалну петорку лиге. Његов дрес са бројем 55 су повукли Денвер нагести и Атланта хокси. Заразни осмех, дубок глас "као и бурета" уз тврд афрички дијалекат енглеског језика нераздвојни су делови његове личности. Својим играма је обележио еру деведесетих, златну за центре. У дугој и богатој каријери током које је наступао за шест тимова, могу се издвојити исто толико упечатљивих момената.

"Не,не, не"

Заштини знак Дикембеа Мутомба било је одрично махање кажипрстом после сваке блокаде уз добацивање "Не, не, не". Важио је за неспорног ауторитета испод свог обруча и прави изазов за свакога ко се дрзне да крене у продор. Од 1994. до 1996. године је три пута заредом био најбољи блокер лиге у ери најјаче могуће конкуренције.

Уношење у лице Дарку Миличићу

При крају своје каријере, Дикембе је у дресу Хјустона 2005. имао прилику да се надмеће са младим Дарком Миличићем. Српски центар је успео да блокира ветерана у покушају хорога, а камере су спазиле и нерзвозног Мутомба који је имао да упути пар речи младом играчу Пистонса. Миличић није плануо, већ се само осмехнуо. Скоро 20 година касније, Миличић је навео у једном од интервјуа да се ту није радило самој блокади, већ о "прљавим" дуелима у рекету, где су лактови "севали" код обојице.

Историјски подухват са осме позиције

Денвер нагетси су драфтовали Мутомба са четврте позиције 1991. године. Брзо је одговорио својој репутацији, поставши основа тима. Не рачунајући НБА титулу са Николом Јокићем 2023. године, једна од најблиставијих страница ове НБА франшизе је култна серија прве рунде плеј-офа Запада у сезони 1993/94, кад су као осмопласирани играли против лидера конференције Сијетл суперсоникса.

Фаворити предвођени Геријем Пејтоном и Шоном Кемпом су успели да убедљиво славе у Колораду у прва два дуела, а тада су се прве рунде играле до три победе. Очекивало се да ће Сијетл лако на свом терену довршити започето, међутим, борбеност Денвера ухватила их је неспремне. Нагетси су успели да изједначе на 2-2 и затим у "мајсторици" да тријумфују са 98:94. Први осмопласирани састав који је "смакнуо" првог носиоца у историји НБА лиге.

Последњи скок на мечу припао је Мутомбу, а слика његових суза радосница и неверице док лежи на паркету је неизоставан исечак бројних шпица. У тој серији је просечно бележио 12,6 поена, 12,2 скока и апсурдне 6,2 блокаде.

Џордан му је, ипак, узео меру

Дуго је чекало да моћни Мајкл Џордан постави Мутомба на "постер". Тадашњи центар Хокса је тога био свестан и чак је провоцирао Мајкла у свлачионици пред ол-стар меч. Џордан у складу са својим карактером му то није заборавио и при првом сусрету Хокса и Булса се побринуо да стави још једног кошаркашког дива на своју листу "постеризованих". Наравно, махао му је прстом после куцања.

Трејд који је променио све

Изостанак НБА прстена на руци није угрозио Дикембеов интегритет и статус легенде у НБА оквирима. Најближи титули био је у сезони 2000/01, мада се на старту исте томе није надао. Крајем фебруара 2001. је трејдован у лидера Истока Филаделфију, којој се повредио стартни центар Тео Ретлиф. У Атланту су послати и Тони Кукоч, Аргентинац Пепе Санчез и Назр Мохамед.

Мутомбов утицај је био моменталан. Именован је за најбољег дефанзивца сезоне, помогавши МВП-у Алену Ајверсону да се домогне великог финала. Сиксерси су успели да славе над моћним Лос Анђелес лејкерсима већ у првом дуелу, чиме су осујетили план од "метли" у читавом плеј-офу. Ипак, Шек, Коби и дружина били су јачи, одбранивши прстен.

Хуманитарни рад

Потекавши из сиромашног Заира, Мутомбо је дошао у САД пре свега како би студирао медицину на универзитету Џорџтаун. Увек је своју домовину имао на уму и у срцу, што је показао небројано пута. Најзначнији подухват у његовом хуманитарном раду било је оснивање фондације 1997. године. Пројекат који се сматрао круном јесте болница "Бијамба Марие Мутомбо" у Киншаси, именована по његовој мајци. Уложио је 18.500.00 долара у изградњу болнице са преко 300 лежајева на површини од 49.000 метара квадратних. По отварању 2006. године постала је први модерни медицински објекат на том подручју после 40 година.

Био је укључен као волонтер и у борду Параолимпијских игара, радио је при Уницефу, a НБА га је именовао и за првог глобалног амбасадора.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи