Читај ми!

Црно-бели спектакл - Партизан уз звуке симфонијског оркестра представио тим за наредну сезону

Уз навијачке песме у извођењу симфонијског оркестра и хора, на догађају под називом "Црно-бела симфонија", Кошаркашки клуб Партизан је у "МТС дворани" представио тим за наредну сезону, у коју улази са само једним играчем из прошлогодишње екипе и чак 14 новајлија.

Црно-бели спектакл - Партизан уз звуке симфонијског оркестра представио тим за наредну сезону Црно-бели спектакл - Партизан уз звуке симфонијског оркестра представио тим за наредну сезону

Навијачи Партизана су трибине "Београдске арене" накратко заменили знатно удобнијим фотељама некадашњег "Дома синдиката", са којих су често устајали и песмом први пут поздравили чланове потпуно новог тима - Ифеа Лундберга, Франка Ниликину, Вању МаринковићаСтерлинга БраунаАријана Лакића, Двејна Вашингтона, Марија Накића, Ајзака Бонгу, Ајзеу Мајка, Алексеја Покушевског, Митра Бошњаковића, Тајрика ЏонсаБрендона Дејвиса, Балшу Копривицу и Алексу Димитријевића.

Необично дуго чекали су "Гробари" да сазнају кога ће од краја септембра гледати у црно-белом дресу. Током лета које су обележили растанци, поздрави и лепе жеље сада већ одавно бившим играчима, спортски сектор најтрофејнијег српског клуба, предвођен Жељком Обрадовићем, решио је да у тишини склапа тим за наредну сезону - трећу узастопну у којој ће се Партизан такмичити у Евролиги.

Уместо већ годинама уобичајених објава добродошлице на друштвеним мрежама и монтираних фотографија кошаркаша у дресу који ће ускоро обући и без помоћи Фотошопа, Партизан се овог лета одлучио за другачије и креативније представљање новог тима, које је најављено као спој уметности и спорта.

Догађај под називом "Црно-бела симфонија" изазвао је велико интересовање нестрпљивих и знатижељних партизановаца. Улазнице су у среду разграбљене за 90 секунди, а "МТС дворана" била је вечерас пуна као витрина са пехарима Жељка Обрадовића.

Након кратког документарног филма, у којем је емотивна прича о клупској историји и почетку новог поглавља испричана из перспективе Партизановог грба, хор и оркестар Зрењанинске филхармоније извели су, уз громогласну подршку публике, познате навијачке песме у новом руху.

Коначно, бином су продефиловали кошаркаши Партизана, па је обелодањена (јавна) тајна чувана још од краја маја - од црно-белог "оркестра" који прошле сезоне није успео да освоји ниједан трофеј остали су само диригент и један члан - центар Балша Копривица, којем Обрадовић већ четврту сезону у низу указује поверење.

Нова бековска линија по нотама Карлика Џонса

Иако због компликација са летом није стигао да се представи навијачима у "МТС дворани", прва виолина Партизановог напада у новој сезони биће Карлик Џонс (1997), лидер националног тима Јужног Судана, са којим је у Паризу уписао прво учешће и историјску прву победу на Олимпијским играма. Пажњу и дивљење читавог света завредио је и пре почетка олимпијског турнира, пошто је на припремној утакмици против Американаца постао први играч који је у дуелу са "дрим тимом" забележио трипл-дабл учинак. Кошаркаш рођен у Синсинатију није 2021. изабран на НБА драфту, али је играјући Летњу лигу заслужио дрес Даласа. Наступао је кратко за Денвер и Чикаго, али се истакао у Развојној лиги, где је 2023. проглашен за најкориснијег играча и најбољег стрелца. Претходну сезону је провео у Кини.

Још један Партизанов новајлија на позицији бека је Стерлинг Браун (1995), играч са незанемарљивим НБА искуством које је стицао од 2017, када га је Милвоки бирао у другој рунди драфта као 46. избор. Играо је за Хјустон, Далас и Лејкерсе, а није му страна ни Развојна лига. У Београд долази након сезоне у берлинској Алби, у којој се добро снашао иако никада раније није играо у Европи. Са 11,2 поена по мечу у Евролиги био је један од најбољих појединаца међу "албатросима".

Патике хладнокрвог егзекутора и поузданог поентера, које су остале напуштене одласком Кевина Пантера, обуће још један Американац - Двејн Вашингтон (2000). Иако је рођен у Франкфурту, док му је отац играо за Скајлајнерсе, некадашњи студент Охајо стејт универзитета први пут ће се опробати на теренима ван Сједињених Држава. Није драфтован 2021, али има стаж од скоро 80 утакмица у Индијани, Финиксу и Њујорку. Дешавало се и да буде стартер или убаци 26 поена Мемфису. У дресу Пејсерса 2022. погодио је седам тројки на једној утакмици и постао први новајлија у историји франшизе којем је то пошло за руком.

Пронашли су црно-бели и ретку врсту - бека са српским пасошем. Аријан Лакић (2000), некадашњи члан Црвене звезде и ФМП-а, важио је за великог талента. Са националним тимом је 2018. освојио злато на Европском првенству за играче до 18 година, али га је тешка повреда леђа одвојила од паркета на годину дана и угрозила му каријеру, коју је успео да оживи заобилазним путем. Преко Осијека, чачанског Борца и сарајевских Спарса стигао је 2022. у Задар и наметнуо се као један од кључних играча хрватског великана, са којим је прошле сезоне узео дуплу круну.

Катанац и кључ у рукама Ајзака Бонге

Репрезентативац Немачке Ајзак Бонга (1999), шампион света из 2023. и важан шраф националног тима који је на Олимпијским играма у Паризу заузео четврто место, требало би да у Партизан донесе све што је Жељку Обрадовићу недостајало прошле сезоне - чврстину, агресивност, скок, добру одбрану на свим деловима терена, али и кошаркашку интелигенцију. Професионалну каријеру је започео у Франкфурту, а након што га је 2018. драфтовала Филаделфија четири године је провео на кривудавој релацији између НБА и Развојне лиге. Пре две године се вратио у Немачку и обукао дрес Бајерна, са којим је освојио два Купа и једну титулу шампиона државе.

Још један атлета међу крилним играчима Партизана, али и кошаркаш који се не либи погледа ка кошу, биће Канађанин Ајзеа Мајк (1999). Универзитетска каријера није га довела до НБА лиге, па је срећу тражио у домовини и немачком Кемницу, пре него што је 2022. стигао у Бург, где је постао један од најважнијих играча. Француски клуб је минуле сезоне играо финале Еврокупа, а Мајк је изабран за члана идеалне петорке другог по квалитету европског такмичења. Исто признање заслужио је и у француском шампионату.

Традицију да црно-бели дрес облаче деца некада прослављених кошаркаша Партизана наставиће Марио Накић (2001), син Ива Накића, члана црно-беле генерације која је 1992. покорила Европу. Својевремено један од најталентованијих европских играча рано је отишао из Србије у мадридски Реал. Доминирао је у млађим категоријама шпанског великана и 2019. заслужио звање најкориснијег играча Евролигиног "Next Generation" турнира, али у првом тиму није успео да се наметне. У потрази за већом минутажом и бољим партијама лутао је од белгијског Остендеа, Андоре, све до Игокее, где је провео претходине две сезоне и у АБА лиги показао да није заборавио да игра кошарку.

Сличним путем до Партизана је стигао и знатно млађи крилни центар - Митар Бошњаковић (2006). Један од најперспективнијих играча своје генерације рођен је у Новом Саду, али га је још као дете под своје узео Реал Мадрид. Био је један од лидера репрезентације Србије до 18 година која је освојила титулу шампиона Европе прошле и сребрну медаљу на Европском првенству ове године.

Вратили су црно-бели у Србију још једног играча који је поникао у новосадским клубовима, пре него што је отишао у Олимпијакос са непуних 14 година. Алексеј Покушевски (2001), повремени репрезентативац Србије, важио је за вундеркинда славног грчког клуба. Играо је за млађе селекције, Олимпијакос Б и први тим. Оборио је рекорд Јоргоса Принтезиса и 19. марта 2019. постао најмлађи играч црвено-белих из Пиреја који је дебитовао у Евролиги. Наредне године бирали су га Минесота тимбервулфси као 17. и најмлађег пика на НБА драфту, али је убрзо трејдован у Оклахому, у којој је провео четири сезоне. Имао је запажених наступа у дресу Тандера, умео да забележи и трипл-дабл, али му се улога у тиму временом смањивала, пропорционално са минутажом, па је у фебруару ове године прешао у Шарлот, за који је одиграо 18 мечева.

Различите опције у рекету

Енергију, одлучност, скочност, снагу у рекету и све што тражи још откако је остао без Матијаса Лесора, покушаће Партизан да добије од америчког центра Тајрика Џонса (1997). Некадашњи студент универзитета Ксавијер није 2020. завредио пажњу НБА тимова, па се упутио у Јужну Кореју, а убрзо пронашао и први европски ангажман - у Хапоелу из Тел Авива. Једну сезону је провео у италијанском Пезару, а већ наредне се отиснуо у Турк Телеком. Одличним партијама заслужио је награду за најкориснијег играча турског првенства 2023, а изабран је и за члана друге петорке Еврокупа. Претходне сезоне играо је за Ефес и у Евролиги бележио 7,2 поена и 4,3 скока по утакмици.

Имаће Жељко Обрадовић на позицији центра и другачију опцију - искусног Брендона Дејвиса (1991), технички обученијег и способног да противника угрози шутем са дистанце. Кратку НБА каријеру у Филаделфији и Бруклину Американац је 2015. заменио за играње у славним европским клубовима. Почео је у француском Шалону, наставио у италијанском Варезеу, а потом носио дресове Монака, Жалгириса, Барселоне, Олимпије из Милана и Валенсије. Два пута је био шампион Литваније и једном Шпаније, а 2019. је уврштен у идеалну петорку Евролиге.

И пре него што је "Црно-бела симфонија" вечерас засвирала знало се да је Партизан ангажовао тројицу играча на бековским позицијама - повратника из Шпаније Вању Маринковића, Данца нигеријског порекла Ифеа Лундберга и репрезентативца Француске Франка Ниликину, који су озваничени као појачања још средином јуна, пре него што су у Хумској решили да се повуку у илегалу.

Првом тиму се прикључио и талентовани Алекса Димитријевић, који је крајем маја напунио 18 година.

Стручни штаб је остао (скоро) исти. Жељку Обрадовићу помагаће Владимир Андроић, Александар МатовићЂосеп Марија Искијердо и Богдан Караичић. Тим менаџер остаје Лука Вуликић, а кондициони тренер Предраг Зимоњић. Једина промена догодила се на позицији асистента кондиционог тренера, пошто ће Александар Жиловић заменити Луку Настова, који је пронашао нови посао у Бахчешехиру.

"Оркестар" напустило 14 играча

Што се бивших тиче, о њима се већ све зна - Зек Ледеј се вратио у миланску Олимпију, Кевин Пантер је појачао Барселону, Ален Смаилагић је отишао пут Каунаса, док је ЦСКА из Москве нови клуб Алексе Аврамовића.

Данило Анђушић ће срећу потражити у новом кошаркашком пројекту у Дубаију, а Матеуш Поњитка и Џејлин Смит остају заједно, али у турском Бахчешехиру, где ће их тренирати Дејан Радоњић.

Пи-Џеј Доужер се вратио у НБА лигу и носиће дрес дрес Минесоте, а преко океана ће и Саво Дрезгић, али на колеџ. 

Још увек није познато где ће каријеру наставити Урош Трифуновић, Џејмс Нанели, Огњен Јарамаз и Френк Камински и како ће се распетљати од почетка компликована сарадња са Бруном Кабоклом.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару