Читај ми!

Најбољи џокер у Европи крије се у Емеријевом рукаву - Џон Дуран и улога златног резервисте

Колумбијски нападач Џон Дуран тренутно игра најбољи фудбал у каријери и немилице тресе мреже у дресу Астон виле, а проблем му не представља ни чињеница да је све утакмице у Премијер лиги и Лиги шампиона почео на клупи.

Астон вила је готово 70 минута била равноправан ривал великом Бајерну из Минхена на крцатом "Вила парку" који је подрхтавао сваки пут када играчи у љубичастом пређу на противничку половину.

Постигли су домаћи чак и гол у првом полувремену, али га је судија Петреску оправдано поништио због офсајда. Било је Емерију јасно да је противник сатеран у ћошак и да су га дотадашњи ударци изморили, али је недостајао онај завршни, за нокаут.

Тада је Шпанац посегао за провереним решењем и у игру убацио човека који је био спреман на такав сценарио, с обзиром на то да га је прочитао већ неколико пута од почетка сезоне.

Девет минута касније, Пау Торес, стрелац поништеног гола, послао је једну у низу лопти у дубину. Ситуација није изгледала претарано опасно, све док камерман није проширио угао и у кадар ухватио Мануела Нојера који је непотребно истрчао из свог петерца. 

Џон Дуран га је на несрећу минхенског клуба видео пре камермана и тренутак касније лопта је била у мрежи, Дуран у загрљају својих саиграча, а око 40.000 људи у потпуној екстази.

Бивши шампион Европе је издражао до краја и дошла до највеће победе у 21. веку, а поново је најзалужнији био млади нападач из Колумбије.

Био је то пети пут ове сезоне да је Дуран постигао гол ушавши са клупе, а у три наврата су његови погоци директно одлучивали победника.

Све је почело у првом колу Премијер лиге против Вест Хема када је донео победу свом тиму у 79. минуту, да би се наставило у Лестеру, када је повисио вођство Виле.

Да му улога џокера прија, Дуран је доказао против Евертона, када је тим из Бирмингема успео да преокрене резултат после заостатка од два гола, а управо је Дуран употпунио преокрет голчином која ће се свакако наћи у ужем избору за најлепши погодак у сезони.

У мечу са Вулвсима је у четвртом минуту надокнаде запечатио тријумф своје екипе, а био је стрелац и у Лига купу против Викомба, с тим што је тада одиграо цео меч.

Награда за стрпљење и напоран рад стигла је и против Бајерна, а како је рекао Унај Емери, његова екипа је тражила своју шансу управо у ситуацијама које су претходиле голу.

"Када смо анализирали игру Бајерна, фокусирали смо се на то да Нојер често воли да излази високо и напушта гол. Управо смо такве ситуације желели да искористимо и стога сам знао како ће Дуран покушати да га савлада јер смо се спремали за то", изјавио је Емери.

Дурана су похвалили и саиграчи Емилијано Мартинез и Морган Роџерс.

"Ушао је у ову сезону са правим менталитетом и веома вредно ради, чиме је натерао и Воткинса да додатно напредује. Доказао се као врхунска измена и лобовао је једног од најбољих голмана на свету", рекао је Мартинез.

Роџерс је додао да није могао да верује да је Дуран тако млад када је дошао у клуб.

"Нисам имао појма да има само 20 година када сам дошао у клуб. Начин на који игра је веома незгодан за дефанзивце јер доноси много енергије. Иначе је најопуштенија особа коју знам, али на терену је то потпуно другачије", изјавио је Роџерс.

Дуран је иначе рођен у Сарагоси, на северу Колумбије, а као дечак се са родитељима преселио у околину Медељина. Свој професионални деби забележио је са само 15 година, када је заиграо за први тим Енвигада 2019. године. После само две сезоне прешао је у редове Чикаго фајера из ког је претходне сезоне стигао у Бирмингем.

Упркос томе што је до сада постигао више голова од Воткинса који се мучи са завршницом на почетку сезоне, Емери се и даље није одлучио да га уврсти у стартних 11 на утакмицама које су од већег значаја. Улога џокера за сада му савршено пристаје, али је само питање времена када ће Дуранове амбиције постати веће.

Вила у недељу од 15.00 дочекује Манчестер јунајтед у мечу седмог кола Премијер лиге, а остаје да се види да ли ће Дуран поново почетак меча посматрати са клупе и ако тако буде, да ли ће поново постати јунак по уласку у игру.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи