Читај ми!

Меси, Роналдо и Очоа на путу ка шестом учешћу на Мундијалу

Аргентинац Лионел Меси је све ближи наступу на свом шестом Мундијалу, баш као и Португалац Кристијано Роналдо и Мексиканац Гиљермо Очоа. Ипак, поред воље и добре форме, потребно је и да селектори националних тимова позову играче, али да се претходно поједини тимови и квалификују за Светско првенство 2026. године.

Репрезентација Аргентине победила је у Буенос Ајресу селекцију Боливије резултатом 6:0 у мечу 10. кола јужноамеричких квалификација за Светско првенство 2026. године. Меси је бриљирао, постигао је хет-трик и уписао две асистенције.

Аргентинци већ сањају да ће Меси бити део тима за Мундијал, што би уједно био његов шести. Тај подвиг је надохват руке Кристијана Роналда и Гиљерма Очое, будући да је осталих пет играча са пет учешћа на светским првенствима већ ван конкуренције.

Наравно, уколико не дође до повреде или из неког другог разлога не буду у својим селекцијама, Аргентинац, Португалац и Мексиканац ће бити рекордери.

Подсетимо, Меси има уговор у Интеру из Мајамија до краја 2025, што је по свему судећи прекретница за тридесетседмогодишњег фудбалера. Меси је већ фудбалер са највише наступа у историји Мундијала, има их 26, а Лотар Матеус је на другом месту са 25 утакмица. Аргентина је тренутно прва у квалификациној групи у јужноамеричком надметању за Мундијал са 22 бода после 10 одиграних утакмица.

Уговорна обавеза Кристијана Роналда је идентична као Месијева, будући да је Португалац обезбедио сарадњу с Ал Насром до фебруара 2025. године.

Роналду би Мундијал 2026. био још једна прилика у низу да с националним тимом дође до јединог великог трофеја који му недостаје. Претходно је освојио Европско првенство и Лигу нација с Португалијом, док је на клупском нивоу успео да освоји титуле у свим националним шампионатима, осим у родној земљи на почетку каријере и у Саудијској Арабији.

Међутим, још увек је рано говорити о Роналду на Мундијалу, јер европске квалификације нису ни почеле. Жреб за исте биће одржан децембра 2024. године.

Ипак, којим случајем да Роналдо заигра на наредном Светском првенству са 41 годином не би био најстарији играч који је наступао на светској фудбалској смотри. Тим признањем је већ овенчан Египћанин Есам ел Хадари 2018. године у Русији са старошћу од 45 година и 161 даном.

Ситуација са Очоом је прилично јасна, јер се Мексико као један од организатора турнира, поред Сједињених Америчких Држава и Канаде аутоматски квалификовао за такмичење. Међутим, голман Астека је стартер у португалској Првој лиги, али није у тој улози у Мексику, иако га је селектор Хавијер Агире 15. октобра уврстио у тим на пријатељском мечу против Сједињених Држава, на коме није играо. Очоа је до сада уписао 150 утакмица у дресу Мексика.

среда, 16. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи