Читај ми!

Сплићани пронашли замену за Калинића - цењени Француз нови спортски директор Хајдука

Француз Франсоа Витали нови је спортски директор Хајдука из Сплита, саопштио је хрватски клуб.

Дан након што се уз доста буке разишао са Николом Калинићем, некадашњим репрезентативцем Хрватске, сплитски Хајдук је именовао новог спортског директора. У фотељу је засео искусни и цењени Француз Франсоа Витали.

Витали је рођен 19. јануара 1976. у Француској, а у Хајдук долази са преко 20 година искуства и након рада у спортским секторима Лила и Трое, те белгијских Мускрона и Серкл Брижа.

Каријеру спортског функционера започео је 2003. у Лилу, где се задржао све до 2017. године. Почео је у скаутинг служби клупске академије, убрзо је постао задужен за скаутинг играча за први тим, а онда је преко позиције пројект менаџера узнапредовао до спортског директора.

У том периоду Лил је шест пута играо Лигу шампиона, три пута Лигу Европе, а на домаћим фронтовима по једном освојио титулу и куп. Управо се Виталијев период сматра далеко најуспешнијим у историји клуба. Лил је у то време широм Европе био препознатљив по играчима који су поникли у клупској академији.

Већ тада је Витали стекао богато искуство у скаутингу и развоју младих играча, као и искуство рада у системима великих клубова. У фудбалском свету постао је познат по препознавању и довођењу талентованих младих играча, од којих је свакако најпознатији Еден Азар, којег је још као дечака "снимио" у Белгији и довео у Лил.

Од 2011. до 2015. године Витали је водио спортски сектор белгијског Мускрона, клуба у власништву Лила. Од треће белгијске лиге стигли су до елитног ранга.

Након тога, 2017. године преузима функцију спортског директора Серкл Брижа, развојног тима Монака, у којем је радио две и по сезоне. Три године касније постао је спортски директор и менаџер француске Трое, клуба који развија младе играче за Манчестер сити.

Витали ће имати компликован задатак да врати на прави пут посрнулог хрватског великана, који још од 2005. није освојио титулу првака државе. И нова сезона почела је кошмарно за тим Ђенара Гатуза - елиминацијом од словачког Ружемберока у квалификацијама за Лигу конференције.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи