Читај ми!

Пикси: Одговоран сам за неуспех на Евру, нисам отписао ниједног играча

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић преузео је одговорност за неуспех на Европском првенству и истакао да ће и он и играчи учинити све да исправе грешке из Немачке.

Србија је такмичење на Евру завршила у групној фази са два освојена бода.

"Осећам обавезу да се осврнем на ЕП, ми смо озбиљни људи, направили смо анализу шта је све проузроковало резултатски неуспех. Циљ је била друга рунда, али нисмо успели. Никад нисам критиковао играче, већ их мотивисао и увек ће тако бити. Нисмо били на свом нивоу за такво такмичење. Сам пласман је био велику успех за наш фудбал. Преузимам одговорност, јер сам најодговорнији", рекао је Стојковић на почетку конференције за медије у Старој Пазови.

Стојковић је наставио излагање о свему што се дешавало на ЕП.

"Резултат од мог доласка 2021. је јако добар. Желео сам да донесем позитивну енергију, да променим неке ствари. У томе сам успео. Направљена је екипа са играчима победничког карактера, живели смо и радили у добром амбијенту. Пласмани на велика такмичења и А дивизију Лиге нација потврђују да смо на добром путу. Да нам нешто за искорак ипак недостаје, фали. То морамо да пронађемо. Грешака је било, мојих и од играча, као и свих у организацији ФСС. Али грешке су ту да би се исправљале. Радити у фудбалу подразумева да грешке увидите, да сте свесни какве су оне и да учините све да их решите", додао је селектор Србије.

Стојковић је рекао да прихвата критике, ако су конструктивне.

"Не бежим од тога. Али између тога да будем вређан или да вређам, бирам ово прво. Ако неко жели да ме вређа, нека настави. Чиним све да нашу репрезентацију и фудбал штитим и да га подржавам у свим акцијама и да земљу представљам на најбољи начин. Играче не треба дирати, ја ћу да вам одговорим. Немојте заборавити у каквом стању је био ФСС, цела репрезентација. Волео бих да се то не заборави, преузео сам у деликатном моменту, али се нисам бојао изазова. Веровао сам да ћемо успети и успели смо. Само тај мали корак, пролазак групе, недостаје. Направили смо реалну анализу. Ја сам реалан, иако људи у Србији нису реални", рекао је Стојковић.

"Врата репрезентације никоме нису затворена"

Изјавио је да ниједном фудбалеру нису затворена врата репрезентације и додао да нема никаквог "тихог бојкота" играча.

"Рекао сам да ће бити доста промена у тиму. Ова Лига нација је добра прилика да видимо са чиме располажемо и на кога можемо да рачунамо за оно најважније што нас очекује од марта, а то су квалификације за Светско првенство. Никада нисам рекао да је неко отписан. Нико није прецртан. Свима су врата отворена", рекао је Стојковић.

Додао је да би се Огњен Мимовић нашао на списку да је нешто касније предао листу са позваним играчима.

"На њима је да се доказују. Сви који су на списку, то заслужују. Да нисам раније предао списак, и Огњен Мимовић би био на списку... Зато сам и био да гледам Звезду. Ја тако радим, не радим по наређењу. Али биће и он на списку. Он је будућност. Али нико није отписан. Нисмо ми Француска, Шпанија, Немачка... Морамо да водимо рачуна о сваком играчу", рекао је Стојковић.

Мечеве против Шпаније и Данске пропустиће Александар Митровић, Сергеј Милинковић-Савић и Душан Влаховић.

"Сергеј има проблеме с куком, Митровић с леђима, обојица су се јавила на време и лекари Ел Хилала су послали извештај нашем медицинском тиму. Немам ништа да додам, верујем играчима. Што се тиче Влаховића, у питању су породични разлози и ја у те разлоге нећу да улазим", подвукао је Стојковић.

Демантовао је да постоји "тихи бојкот" код неких играча.

"То нема везе са истином. Ако неко има неку информацију коју ја не знам и да неко неће да игра, нека јавно каже. Играчи су ми рекли да имају мотивацију, и то је права истина. Још нико децидирано није рекао да неће да игра за репрезентацију. Фокус је на групи играчима која је овде", рекао је Стојковић.

Напоменуо је и да би Лука Јовић могао да заигра против Шпаније.

"Лука Јовић је осетио оштар бол у леђима, није играо за Милан за викенд, али верујем да ће бити спреман за четвртак", закључио је Стојковић.

"Меч против Шпаније велики празник фудбала, очекујем подршку навијача"

Фудбалери Србије су данас у Старој Пазови почели припреме за дуеле против Шпаније и Данске у Лиги нација.

"Предстоји нам велики празник фудбала, за српски фудбал богата јесен. Играти са Шпанијом је велики празник, видети све њихове звезде такође, али очекујем подршку за наш тим. Потребно им је дати ветар у леђа. А биће дебитаната, нисам их звао да бих показао да сам ја храбар. Неко од њих ће дебитовати", рекао је Стојковић на конференцији за медије у Старој Пазови.

Србија ће петог септембра на стадиону "Рајко Митић" дочекати Шпанију у мечу првог кола групе А4 Лиге нација.

Стојковић је говорио и о реакцији навијача после неуспеха на ЕП у Немачкој.

"То је њихово право, расположења се мењају. Тренер Звезде Владан Милојевић је сад Бог јер је победио Боде Глимт, а да није већ би га сахранили. То је фудбал. Ми смо нереални... Кад ме питају како нисте победили Словенију на ЕП... А јесте ли видели како је Словенија играла против Португалије? Ако су они лоши, а ми не можемо да их победимо, а играчи им дођоше у наш клуб. Само треба да будемо реални, да кошаркаши нису узели медаљу исто би било, онда ватерполисти... Од третмана који нису заслужили до тога да су хероји нације... Идемо из крајности у крајност", истакао је Стојковић.

Шпанија је 14. јула у финалу ЕП победила селекцију Енглеске 2:1.

"На мени је да припремим екипу како би требало. Наша судбина је да крећемо од најтежих, био је Бразил, Енглеска, сад је Шпанија... Занима ме шта ће да буде четврто... Нећемо да се предамо, то је мотив више да се покажеш против најбољих. Да ли смо десетковани? То је велики знак питања. Ови момци који су овде требало би да искористе шансу. Ако се покажу, неће их тенк избацити из тима", навео је селектор Србије.

Стојковић је навео да има идеју ко ће да буде нови капитен и вођа Србије.

"Морам да разговарам са играчима, да ли су спремни за ту улогу. Важно је како екипа игра. Имамо играче који нису ту, видећемо да ли ће бити у будућности. Фокусирани смо на играче који су овде и они заслужују подршку. Хвала им што су се одазвали. Они су сада у центру пажње", навео је Стојковић.

Он је истакао да мора да мотивише екипу за дуел са Шпанијом.

"Цела јавност гледа како сте изгубили утакмицу, а на нама је да нађемо мотивисаност. Кад ако не сада против екипе која је најбоља у Европи, можда и на свету. Привилегија је када вам долази шампион Европе. Нема лаких противника. Добра игра ће ти дати мотив више, тако ће поверење да се врати. Једна утакмица мења све. Имамо свежу крв, пробаћемо да се припремимо", додао је селектор Србије.

Стојковић је истакао да ће Србија имати шест јаких утакмица у Лиги нација.

"Ми смо се изборили да Србију доведемо у А дивизију, место нам је међу најбољима, то не треба нико да заборави. Опстати у тој Лиги А је један од циљева и формирање тима. Требало би да видимо да ли играчи могу да се изборе са притиском, да се створи костур тима који ће у марту да крене у борбу за СП. Дошло је до доста промена у односу на пре два месеца. Ту су сада Недељковић, Белић, Симић, Алексић, Ивановић, голман Јовановић...", рекао је Стојковић.

Србија ће 8. септембра у мечу другог кола групе А4 Лиге нација гостовати селекцији Данске у Копенхагену.

"Ми смо у крему фудбала, а сада би требало да покажемо да нам је ту место. Треба да останемо у овој Лиги нација и да се екипа припреми најбоље за оно што је чека, а то је да одемо на треће узастопно велико такмичење. Не зависи све од мене, него и од играча и од шансе која ће им се пружити. То је поглед на ово што нас очекује", закључио је Стојковић.

понедељак, 02. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару