Читај ми!

Звезда и Боде пред вратима елите, али само један тим може до реформисане Лиге шампиона

Фудбалери Црвене звезде и Боде Глимта играће реванш сусрет плеј-офа за Лигу шампиона. Почетак меча заказан је за 21.00, а директан пренос можете пратити на Првом програму РТС-а, најважније детаље дуела на нашем порталу.

Звезда и Боде пред вратима елите, али само један тим може до реформисане Лиге шампиона Звезда и Боде пред вратима елите, али само један тим може до реформисане Лиге шампиона

Боде Глимт у Београд долази на реванш сусрет с голом предности који је стекао победом од 2:1 у првом дуелу. С друге стране, Црвена звезда је успела поготком Огњена Мимовића да сачува наду за улазак у Лигу шампиона и активан резултат пред други дуел.

Звезда у првом мечу одиграном у Норвешкој није била довољно агресивна, али је успела да у једном делу контролише кретњу играча Боде Глимта.

Ипак, на крају домаћин је захваљујући високом интензитету игре и паду концентрације ривала стигао до два брза поготка који уливају самопоуздање играчима пред реванш, али и изазивају поштовање од Звездиних фудбалера.

Бодe Глимт има прилику да се први пут у историји пласира у групну фазу Лиге шампиона. Поред тога, састав Кјетила Кнутсена жели да постане први норвешки тим који је стигао до европске елите, још од Розенборга из сезоне 2007/2008.

Подсетимо, првак Норвешке тек трећи пут учествује у квалификацијама за најквалитетније европско надметање и други пут су стигли до плеј-офа.

С друге стране, Црвена звезда је од 2017/2018. сезоне редовна у европским надметањима. У три од последњих шест сезона, укључујући и претходну, Звезда је била део Лиге шампиона.

Норвешки тим је до квалификационог плеј-офа стигао после победа над РФС-ом из Литваније укупним резултатом 7:1, а потом је тријумфовао против пољске Јагјелоње у двомечу са 5:1.

Звезда је захваљујући укупном коефицијенту националног првенства и претходно добрим резултатим у евротакмичењима директно доспела до последњег кола квалификација.

Звезда је у досадашњој историји одиграла 10 мечева против екипа из Норвешке, укључујући и претходни меч против Бодеа и има позитиван скор. Српски клуб је уписао шест победа, један реми и три пораза, притом је постигао 23, а примио 10 голова. 

Реформисана Лига шампиона

Победник двомеча између Звезде и Боде Глимта пласираће се у Лигу шампиона, а поражени у Лигу Европе. Најквалитетније европско клупско такмичења ће ове сезоне имати 36 екипа, уместо 32 и сваки тим ће одиграти по осам утакмица.

Промена у односу на пређашње сезоне је напуштање групног система такмичења који је до сада укључивао осам група по четири екипе.

Такмичење подсећа на лигашко, али заправо то није. Приликом жреба сваки тим ће добити осам противника и играће четири утакмице на страни и четири на свом терену. Сваки бод, али и сваки гол биће изузетно битни, јер ће одлучивати о пласману на табели који води у елиминациону фазу.

Противници ће бити бирани на основу четири "шешира" у којима су поређани по снази, а сваки тим ће добити по два ривала из сваког од њих.

Осам најбољих клубова у Лиги шампиона обезбедиће пласман у осмину финала, док ће преосталих 16 екипа играти бараж за попуну преосталих осам места. Тимови који се нађу између 25. и 36. позиције остају празних руку и завршавају такмичење.

Боде се узда у транзициону игру, а Звезда у навијаче и ефикасност нападача

Боде је тим кога краси изузетна транзиција, праћена брзим додавањима и ефикасном реализацијом у последњој трећини терена. Такав приступ донео је Бодеу чак 12 голова у прве четири европске утакмице у сезони.

Против Звезде у првом мечу су показали да умеју добро да баратају лоптом, а нападе су углавном формирали из задње линије. Међутим, препознатљиву транзициону игру нису показали.

На основу игара у домаћем такмичењу може се рећи да играчи Бодеа контранападе углавном завршавају са великим бројем играча који се брзо трансформишу из одбране у напад, а циљ им је да што пре дотуре лопту до крилних играча, која је уносе унутра, док нападачи траже простор иза леђа противничке одбране. Избегавају сваки вид компликације и неретко се одлучују на ударце са дистанце.

Прагматичан приступ им је донео и неколико великих "скалпова" у претходним годинама. Рому су пре две године у групној фази Лиге конференција на домаћем терену победили са 6:1, да би у нокаут фази избацили Селтик укупним резултатом 5:1.

Брзина и висок интензитет игре су правили проблеме Звезди, која је навикла да игра у нешто споријем темпу због тога што често игра у домаћем такмичењу са тимовима слабијим од себе.

Из Звездиног табора уочи дуела у Београду могле су се чути реченице које указују на то да се тим, поред добре тактичке замисли, узда и у навијаче.

Велико интересовање је владало за меч, а црвено-бели су саопштили да ће пуне трибине стадиона "Рајко Митић" дочекати домаће и играче Боде Глимта.

среда, 28. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару