Читај ми!

Нови формат Лиге шампиона – већи број екипа, више новца за богате и све мање одмора за фудбалере

Промена формата такмичења и проширење Лиге шампиона замишљени су да се свиде и богатим и сиромашним представницима европског фудбала, те да унесу више занимљивости у само такмичење. Сигурно је да ће се богати богатити и да ће играчи имати више утакмица у већ густом распореду.

Нови формат Лиге шампиона – већи број екипа, више новца за богате и све мање одмора за фудбалере Нови формат Лиге шампиона – већи број екипа, више новца за богате и све мање одмора за фудбалере

Уколико у реваншу надигра Боде Глимт, Звезда ће у неку руку дебитовати у Лиги шампиона, јер такмичење неће изгледати онако каквим га се српски шампион сећа.

Најквалитетније европско клупско такмичења ће наредне сезоне имати 36 екипа, уместо досадашње 32. У Лиги шампиона сваки тим ће одиграти по осам утакмица.

Најрадикалнија промена је напуштање групног система такмичења који је до сада укључивао осам група по четири екипе.

Навијачи ће гледати такмичење које подсећа на лигашко, али заправо то није. Приликом жреба сваки тим ће добити осам противника и играће четири утакмице на страни и четири на свом терену. Сваки бод, али и сваки гол биће изузетно битни, јер ће одлучивати о пласману на табели који води у елиминациону фазу.

Противници ће бити бирани на основу четири "шешира" у којима су поређани по снази, а сваки тим ће добити по два ривала из сваког од њих.

Осам најбољих клубова у лигашком делу такмичења обезбедиће пласман у осмину финала, док ће преосталих 16 екипа играти бараж за попуну преосталих осам места. Тимови који се нађу између 25. и 36. позиције остају празних руку и завршавају такмичење.

Сваки клуб ће уместо досадашњих шест одиграти најмање по осам утакмица: две утакмице са клубовима из свог шешира, као и две утакмице са екипама из преостала три. Реванш сусрета нема, већ ће клубови играти по четири утакмице код куће и у гостима, са различитим клубовима.

Промена формата као гашење побуне, богати да се богате, а сиромашнији дуже замајавају

Жеља десетина европских клупских великана из Енглеске, Шпаније и Италије да оснује своје такмичење правила је главобоље Уефи неколико година.

Побуна коју су предводили Арсенал, Сити и Реал Мадрид угашена је, а Уефа је убрзо реаговала са променама у Лиги шампиона.

Велики су сматрали да њима не приличи да играју слабе утакмице јер им је то уместо профита доносило губитак на телевизијским правима и продајама карата.

Свакако, када је новац у питању, логично је да би Ситију или Арсеналу исплатљивији били дуели са екипама из "лига петице" него са онима који су своје место заслужили провлачењима кроз неколико кругова квалификација.

"Морамо осигурати да свако има прилику у нашем спорту. Да мали могу и даље да играју против великих, а понекада и да шокирају свет победом над њима. То је суштина фудбала. Управо то чини фудбал тако сјајном и прелепом игром“, рекао је Александар Чеферин, председник Уефе, на представљању новог формата такмичења.

Уместо досадашњих шест мечева укупно, у којима би слабија екипа из источног дела Европе која слови за аутсаједера могла да направи изненађење и избори неки меч више у Лиги шампиона или Европе, сада ће више утакмица слабијима отежати посао.

Осам мечева које ће тимови играти су мач са две оштрице. Тимови из трећег и четвртог шешира имају прилику да се међусобно надмећу, али ће у већини случајева постојати инфериорност према екипама из прва два.

Већи број утакмица са собом носи и више бодова, а самим тим и већу гол-разлику. Промена би могла да донесе да се велики број екипа бори за осам најбољих, док би већ после три лоша меча екипе могле да изгубе шансу за рунду нокаут фазе, а самим тим и Лигу Европе.

Најбољи и најскупљи тимови добиће сатисфакцију већег профита од карата, ТВ права, реклама и медијске покривености.

Простор за фудбалере да се доказују, али и мање времена за одмор

Клубови у Европи већ имају превелики број утакмица током сезоне, а доношењем новог формата додато им је још мечева, па се поставља објективно питање да ли ће играчи моћи да издрже нови наметнути темпо.

Када се овоме придодају квалификације за међународна такмичења и дуели у Лиги нација, реално је очекивати да ће долазити и до одбијања националних селекција у појединим репрезентативним паузама, да би играчи имали времена да се одморе.

Велики број утакмица отворио би просторе за поједине фуудбалере који би макар у домаћем шампионату против лошијих противника добили прилику у стартној постави.

понедељак, 26. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару