Читај ми!

Партизан наставља пут ка Европи, Лугано нови ривал

Фудбалери Партизана играће први меч трећег кола квалификација за Лигу Европе против Лугана. Дуел почиње у 20.00, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Партизан наставља пут ка Европи, Лугано нови ривал Партизан наставља пут ка Европи, Лугано нови ривал

Фудбалери Партизана започињу нови европски пут. Црно-бели дочекују Лугано у оквиру трећег кола квалификација за Лигу Европе.

Швајцарски тим је елиминисан из квалификација за Лигу шампиона од Фенербахчеа. Први меч у Лугану окончан је победом турске екипе са 4:3, а потом је Фенербахче на свом терену био бољи резултатом 2:1.

Црно-бели су такође били у другом колу квалификација, а Динамо из Кијева је победама, односно захваљујући укупном резултату од 9:2 изборио наредну рунду и послао Партизан на Лугано.

Партизан је одлично започео сезону у Суперлиги Србије, уписао је три победе уз седам постигнутих и без примљеног гола. Међутим, против кијевског Динама црно-бели су оставили лош утисак.

С друге стране, Лугано је такође уписао три тријуфма и постигао седам голова, али је примио и три гола, с тим што је на почетку Суперлиге Швајцарске савладао директне ривале за шампионску титулу - Грасхоперс, Базел и Сервет.

Ове победе, али и добра игра против Фенербахчеа утичу на то да Лугано уђе у меч против београдског тима као фаворит у трећем колу квалификација за Лигу Европе.

Лугано на скенеру

Лугано има дугу историју и не баш велику фудбалску традицију, а основан је 1908. године. У евопским оквирима није успео да направи значајнији успех. Последњих година бележи најбоље резултате од оснивања. На прагу 21. века клуб је запао у финансијску кризу због чега је поново основан 2004. као АЦ Лугано. Четири године касније, на стогодишњицу оснивања, вратио је првобитни назив. 

Први пут је освојио Суперлигу Швајцарске 1922. године, а након неколико резултатски турбулентних година, тим је освојио и Куп Швајцарске 1931. Лугано може да се похвали чињеницом да је три пута био државни првак - 1938, 1941. и 1949. године.

Последњих година Лугано је уписао два пута наступ у групној фази Лиги Европе - 2017/2018. и у сезони 2019/2020. Прошле године био је део групне фазе у Лиги конференција, али није успео да се домогне нокаут рунде.

Захваљујући другом месту у домаћем шампионату прошле сезоне доспели су до квалификација за Лигу шампиона. Играчи швајцараског тима су приказали у на почетку сезоне организовану и амбициозну игру, те је закључак да су жељни новог искорака и доброг резултата.

Окосницу тренутног састава Лугана под вођством тренера Матије Крочи-Тортија чине нападач Ренато Стефен, некадашњи играч Волфзбурга, Базела и других швајцарских тимова. Поред Швајцарца, ту је и Канађанин Закари Браулт Гиљар, офанзивни везни играч. Опасност у нападу прети и од Аргентинца Игнасија Алиседе, али и Тунишанина Мухамеда Хај Махмуда.

Незаменљива карика између напада и одбране су Уран Бислими, Анто Гргић и Матија Ботани.

Тренер Матија Крочи-Торти током играчке каријере није оставио запажен траг, а као стратег освојио је са Луганом Куп Швајцарске 2022, после 29 година донео прву титулу клубу. У два наврата је претходно био асистент тренера, а 2021. је именован за првог човека струке у клубу.

Партизан трећи пут против Швајцараца

Партизан ће трећи пут играти против неког тима из Швајцарске на европској сцени. Тренутни биланс су две победе, пораз и реми.

Црно-бели су играли против Туна у плеј-офу за Лигу Европе у сезони 2013/14. Голом Милоша Јојића српски клуб је стекао предност пред реванш сусрет. Ипак, Тун је на домаћем терену био убедљив са 3:0 и зауставио Паризан на европском путу.

Три сезоне касније, Партизан је обезбедио такмичење у Лиги Европе, а жреб их је спојио између осталих клубова и са Јанг бојсом. Први меч у Берну окончан је ремијем - 1:1. У петом колу у одлучујућем мечу за пролаз у шеснаестину финала Лиге Европе, Партизан је савладао швајцарски клуб, головима Тавамбе и Огњена Ожеговића.

четвртак, 08. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару