Читај ми!

Прво европско искушење за крагујевачки Раднички, ривал вршњак из Бара

Фудбалери Радничког из Крагујевца угостиће у Лесковцу екипу барског Морнара у првом мечу другог кола квалификација за Лигу конференција. Дуел почиње у 20.00, а најважније детаље пратите на нашем порталу.

Прво европско искушење за крагујевачки Раднички, ривал вршњак из Бара Прво европско искушење за крагујевачки Раднички, ривал вршњак из Бара

Дошло је време за прво европско искушење Радничког у Европи. Поетски речено, утакмицу против Морнара из Бара навијачи из Крагујевца чекали су дуже од једног века, а историја ће бити записана на стадиону "Дубочица" у Лесковцу.

Изабраници тренера Феђе Дудића против црногорског вицешампиона играће први од два меча у другом колу квалификација за Лигу конференција.

Раднички је квалификације за трећерангирано европско такмичење изборио прошле сезоне завршивши на петом месту Суперлиге Србије.

"Црвени" су лоше започели тај циклус - у седам утакмица доживели су шест пораза. Дошло је и до смене тренера Дејана Јоксимовића кога је наследио Феђа Дудић. Тренер из Босне и Херцеговине препородио је тим и остварио највећи успех у историји клуба. Претходне сезоне Раднички је играо и полуфинале Купа Србије.

У односу на историјску сезону, Раднички је задржао 14 играча. Међутим, нову сезону Дудићева екипа отворила је поразом у Лесковцу од Железничара са 3:2.

Неки од истакнутијих играча у тиму Радничког су дефанзивци: Бесим Сербечић, Слободан Симовић, Томислав Дадић и Мехмед Ћосић. Напад чине Килијан Бевис и Дилан Ортис, изузетно брзи и продорни фудбалери.

Вршњак из Бара на истом историјском задатку

Фудбалски клуб Морнар из Бара основан је када и Раднички 1923. године. Поред тога што су оформљени исте године, барски тим, као и крагујевачки ове сезоне игра први пут неко европско такмичење у историји.

Морнар је прошле сезоне направио подвиг, окончавши најквалитетније такмичење Црне Горе на другом месту, иза Дечића, чиме је обезбедио пласман у квалификације за Лигу конференција. С тим што је барски тим почео надметање у првом колу.

Фаворизовани Динамо Тбилиси није био довољно јак за Морнар, те је црногорски клуб изборио пласман у другу рунду квалификација. Резултатом 3:2 у двомечу против Динама, Морнар је заказао сусрет с Радничким.

Поред клупског успеха Морнара, црногорски фудбал бележи блиставе странице историје. Тек други пут од самосталности и први пут после 14 година, Црна Гора има три клуба у другом колу квалификација за неко европско такмичење.

Фудбалери Дечића су испали на старту квалификација за Лигу шампиона и аутоматски су дошли до друге рунде квалификација за Лигу конференција. Будућност и Морнар су пролазак у другу рунду поменутог такмичења оверили победама - Подгоричани су победили Малишево са 3:1 укупним резултатом.

Овим малим подвизима, Црна Гора може да очекује напредак на Уефиној листи. Тренутно се налази на 51. месту од укупно 55 чланица Уефе.

Пеле из Београда у "тристаћу" до срца Шумадије

Раднички из Крагујевца до сада није играо европске, али је учествовао у међународним утакмицама. Једна од тих је посебно важна, и то против тима у коме је играо један од најбољих фудбалера икада. Пеле је са Сантосом гостовао у Крагујевцу 15. септембра 1969. године.

Раднички је у оквиру трећег кола Прве лиге Југославије, 7. септембра 1969. године, гостовао у Београду код екипе Партизана. Црно-бели су имали две победе и били су апсолутни фаворити, међутим Раднички је изненадио ривала, добио је меч са убедљивих 4:1.

После тога, легенда каже да је Пеле изразио жељу да се његов Сантос надмеће са момцима из Крагујевца. У то време боје бразилског и светског великана, поред Пелеа, бранила су још седморица репрезентативаца Бразила - голман Жилмар, Клодоалдо, Жоел Камарго, Карлос Алберто, Ђалма Дијаз, Еду и Ријалдо.

Екипа Сантоса је имала уговорене четири утакмице на југословенској турнеји - Динамо Загреб, Црвена звезда и Партизан у Београду и Жељезничар у Сарајеву. Сантос је први меч одиграо против Звезде који је завршен резултатом 3:3. И све остале утакмице окончане су ремијима, против Динама и Жељезничара резултат је био 1:1, а прави спектакл одигран је на стадиону у Крагујевцу.

Раднички је у већем делу утакмице имао резултатски заостатак, а Еду је постигао хет-трик, међутим Пауновски је успео да изједначи на 3:3, и потом да постигне водећи гол за крагујевачки тим. Последњу реч имао је маестрални Пеле који је у 89. минуту изједначио резултат на коначних 4:4.

Гостовање Сантоса челници фабрике аутомобила "Застава" искористили су и у рекламне сврхе. Наиме, неколико тада нових модела аутомобила "1300 лукс" довезли су Пелеа и дружину из Београда до Крагујевца. Од хотела "Југославија" до хотела "Шумарице". Овај гест су играчи и челници Сантоса с одушевљењем прихватили.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару