Читај ми!

Војводина против Ајакса започиње квалификације за Лигу Европе

Фудбалери Војводине састају се са холандским Ајаксом у првом мечу другог кола квалификација за Лигу Европе. Утакмица која се игра на стадиону "Јохан Кројф" у Амстердаму почиње у 20.30, а најзанимљивије детаље можете пратити на нашем порталу.

Војводина против Ајакса започиње квалификације за Лигу Европе Војводина против Ајакса започиње квалификације за Лигу Европе

Освајањем четвртог места у прошлогодишњем издању Суперлиге Србије, Војводина је изборила квалификације за Лигу Европе.

Новосођани свој поход ка другом по квалитету европском такмичењу почињу из другог кола, а жреб није био нимало милостив. Већ на првом кораку, "стара дама" се сусреће са веома тешким изазовом, оличеном у двомечу са највећим холандским клубом - Ајаксом.

Некадашњи првак Европе имао је сезону за заборав, због чега ће морати да пређе дугачак пут како би обезбедио играње групне фазе неког европског такмичења.

Победник овог двомеча ће у трећем колу играти са бољим из дуела између Панатинаикоса и Ботева.

Добра увертира Војводине пред први дуел

Војводина је главни део припрема одржала на Златибору, а одиграла је и четири пријатељска дуела на којима је забележила максималан учинак.

Прво је савладан Спартак из Суботице са 3:2, да би у наредној провери Новосађани били бољи црногорског Дечића са 2:0.

Уследиле су победе против јерменске Ное и Младости из Лучана - истоветним резултатом 3:2 - чиме је екипа Божидара Бандовића направила добру увертиру за почетак Суперлиге Србије.

У првом колу елтиног ранга српског фудбала новосадски клуб је без бећих проблема надиграо новајлију Текстилац из Оџака и са 3:1 дошао до прва три бода у сезони.

Доста промена у српском тиму

Новосађани су највећи посао у прелазном року завршили откупом Његоша Петровића од шпанске Гранаде. Некадашњи играч Црвене звезде претходну полусезону је провео на позајмици на "Карађорђу", постигавши неколико веома важних голова у борби за Европу.

Талентовани Марко Величковић који је дошао из Младости је на свом дебију против Текстилца постигао погодак, а клуб је појачао и леву страну довођењем Делеа из Радничког из Ниша, као и Лукаса Бароса из Жил Висентеа.

Лазар Николић би требало да покрије десни бок, штопер Михаи Бутеан је дошао из Румуније, а Марко Полетановић би требало да донесе преко потребно искуство на средини терена.

Са друге стране, клуб су од значајнијих играча напустили Дејан Зукић, Норман Кембел, Милан Лазаревић, Лазар Јовановић, Асмир Кајевић и Филип Малбашић.

Упркос великом броју промена, Војводина делује боље него што је то био случај на почетку претходне сезоне, али је питање да ли ће и то бити довољно за пружање доброг отпора Ајаксу.

Ајакс у кризи

Најуспешнији холандски клуб је претходно сезоне био непрепознатљив. Завршили су на тек петом месту у домаћем шампионату, уз неколико веома болних пораза, те их чека дуг пут ка Европи.

Клуб није много тога мењао што се играчког кадра тиче и имаће тежак задатак да се врати на ниво од претходних неколико година. Највећи посао свакако чека новог тренера Франческа Фариолија који је у мају дошао из Нице и неће имати много времена да навикне тим на своје идеје и начин рада.

У припремном периоду је Ајакс углавном био успешан, победивши на четири од пет одиграних утакмица. Након минималног пораза од Цволеа побеђивали су редом Сент Труиден, Ренџерс, Ал Васл и Олимпијакос.

Судећи по играчима који су почињали те сусрете, делује да је Фариоли пронашао окосницу тима која би уз минималне промене требало да изнесе сезону коју Ајакс почиње у квалификацијама за Лигу Европе.

Мало промена у Амстердаму

Холандску екипу су током лета напустила само три играча. Жорж Микаутадзе, који је блистао на недавно завршеном Европском првенству постигавши три гола, прешао је у Мец у ком је претходно био на позајмици.

Франциско Консеисао - стрелац победоносног поготка за Португал против Чешке на Евру - наставиће каријеру у Порту, док је Хорхе Санчез отишао у Круз Азул.

Са друге стране, једини играч који је појачао Ајакс јесте Бертранд Траоре који је дошао као слободан играч из Виљареала, што значи да четвороструки првак Европе није потрошио ниједан евро током летњег прелазног рока.

На голу ће највероватније бити Диант Рамај, док у одбрани уз талентованог Џарела Хатоа предњаче Борна Соса и Јосип Шутало. Џордан Хендерсон је остао у клубу и својим искуством би требало да допринесе иначе веома младом тиму.

Кенет Тејлор и Карлос Форбс би уз поменутог Траореа и нападача Чубу Акпома требало да представљају највећу опасност по одбрану Војводине.

Добра ствар за српски клуб јесте изостанак Стивена Бергвајна и Брајана Бробија - два најбоља играча Ајакса - који ће се тиму прикључити за реванш.

Неуспеси Војводине у квалификацијама

Војводина још уве тражи своје прво учешће у групној фази неког европског такмичења у 21. веку.

Претходне године их је кипарски Апоел зауставио у другој рунди квалификација за Лигу конференција након две победе истоветним резултатом 2:1, а оба гола за Војводину постигао је Зукић.

Годину пре тога, "стара дама" је успела да избаци литвански Паневежис у другом колу, али их је већ на наредном кораку саплео аустријски Ласк.

Од сезоне 2007/08. Војводина је чак 13 пута покушавала да се домогне групне фазе, махом Лиге Европе, али још увек није играла европски фудбал током јесени.

Три пута је Војводина играла у последњој рунди квалификација за друго по рангу европско клупско такмичење, али су Шериф 2013, Викторија Плзењ 2015. и АЗ Алкмар 2016. године били успешнији.

четвртак, 25. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару