Читај ми!

Борба титана у Лиги Европе, шеснаестина финала у знаку Барселоне и Јунајтеда

Четири некадашња освајача Лиге шампиона ове сезоне играју другоразредно такмичење европског клупског фудбала, Лигу Европе, а почињу од шеснаестине финала – Барселона, Манчестер јунајтед, Ајакс и Јувентус.

Борба титана у Лиги Европе, шеснаестина финала у знаку Барселоне и Јунајтеда Борба титана у Лиги Европе, шеснаестина финала у знаку Барселоне и Јунајтеда

Фудбалски класик у оквиру плеј-офа за осмину финала Лиге Европе одиграће се у Барселони, односно Манчестеру где ће истоимени клубови одиграти двомеч након којег ће победник изборити пласман у наредну рунду поменутог Уефиног такмичења. 

Ни остали дуели нису занемарљиви у којима се састају: Ајакс и Унион Берлин, Јувентус и Нант, Бајер Леверкузен против Монака, најтрофејнији клуб Лиге Европе - Севиља и ПСВ, као и Спортинг из Лисабона са Митјеландом, Салцбург против Роме, Шахтјор и Рен.

Сви клубови сем Шахтјора одиграће једну од две утакмице на свом стадиону, због ратног стања у Украјини.

Наиме, "Рудари" из Доњецка угостиће француски Рен у Варшави на терену Војске Пољске, односно игралишту Легије.

Тимови који су изборили директан пласман у осмину финала, захваљујући првом месту у групној фази Лиге Европе су: Арсенал, Фенербахче, Реал Бетис, Ројал унион, Реал Сосиједад, Фејнорд, Фрајбург и Ференцварош.

Поменуте екипе у осмини финала играће са тријумфалним тимовима двомеча из шеснаестине финала такмичења.

Први сусрет Барселоне и Манчестера у Лиги Европе

Последњи пут када је Манчестер био бољи од Барселоне, менаџер "црвених ђавола" био је Алекс Фергусон, 2008. године. Од тада тимови су одиграли четири утакмице и у свим дуелима Барселона је била боља, а занимљиво је да су све утакмице одигране у оквиру Лиге шампиона.

У дуелима новијег датума, 2009. и 2011. године, Барселона је тријумфовала у финалу Лиге шампиона над Манчестером.

Ове сезоне шпански тим са клупе предводи Чави Ернандез, а Јунајтед Ерик тен Хаг.

Меч између Барселоне и Јунајтеда биће укупно 14. окршај фудбалских гиганата, а први пут ће снаге одмерити у Лиги Европе. 

Барселона има шест тријумфа, док је Јунајтед три пута изашао као победник, четири међусобна сусрета завршена су нерешеним резултатом.

Јасно је, један од фаворита за освајање Лиге Европе, мора испасти и то у шеснаестини финала или Манчестер или Барселона.

Засигурно овај двомеч биће најзанимљивији дуел поменутог такмичења, али и интересантнији од појединих мечева у Лиги шампиона.

Манчестер јунајтед утакмицу дочекује као трећепласирани тим Премијер лиге у прилично доброј форми, о чему сведоче и резултати.

На последњих петнаест утакмица Јунајтед је поражен само на једној и то од Арсенала у 21. колу енглеске Премијер лиге.

Маркус Рашфорд под патронатом Ерика тен Хага игра једну од најбољих сезона у дресу "црвених ђавола". На 23 утакмице током текуће сезоне у најјачој лиги Енглеске као стартер почео је на 21 мечу. Постигао је 12 голова и уписао три асистенције.

С друге стране, Барселона је првопласирана у Ла Лиги. Пораз од Бајерна у Лиги шампиона октобра 2022. године чини се да је позитивно утицао на играче, јер од тада до сада нису изгубили утакмицу ни у једном такмичењу.

Роберт Левандовски је прва звезда тима, а на 18 утакмица у шпанској лиги постигао је 14 погодака. 

Доказивање на европској сцени, за друге пак нижеразредно такмичење

Клубови попут Манчестер јунајтеда, Барселоне, Јувентуса и Ајакса историјски гледано навикли су на највише домете у најквалитетнијем такмичењу Европе - Лиги шампиона.

Међутим, последњих година резултати показују да поменути тимови нису на нивоу најсјајнијих сезона.

Примера ради, Манчестер јунајтед је последњи трофеј освојио 2017. године, управо Лигу Европе.

Барселона након Чавија и Инијесте упорно трага за клоновима тих фудбалера, последњу титулу у домаћем првенству освојили су у сезони 2018/19. и то вероватно помало и захваљујући слабијој конкуренцији, јер се пре почетка сезоне у Шпанији, уназад деценију, деценију и по наслућује шампион.

Јувентус у европским такмичењима још од 1994/95. није освојио трофеј. Ајаксу је у последњим годинама највећи успех пласман у полуфиналу Лиге шампиона из сезоне 2018/19.

С тим у вези, Лига Европе тренутно је реалност свим клубовима који су се нашли у елиминационој фази.

Финале, односно борба за трофеј намењен шампиону Лиге Европе одиграће се у Будимпешти на Пушкаш арени.

Пут је прилично дуг, а подједнако тежак, сви тимови који су у конкуренцији покушаће да поред титуле обезбеде и меч против освајача Лиге шампиона, али и надметање у најквалитетнијој лиги Европе идуће године, оној шампионској.

недеља, 01. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару