среда, 10.04.2013, 14:58 -> 15:08
štampaj"Опера Ин виво"
"Опера Ин виво" је нови серијал Школског програма који има циљ да на научнопопуларан начин представи оперу што ширем кругу гледалаца...
У сарадњи са Народним позориштем, 1. априла почело је снимање прве три епизоде. У првој епизоди овог серијала упознаћемо се са функцијом основних елемента опере. Шта је све потребно да би се опера поставила на сцену? Каква је улога солиста, оркестра, хора, балета, редитеља, диригента? Ово су само нека од питања којима ћемо се бавити.
С обзиром на то да се ове године обележава 200 година од рођења Ђузепеа Вердија, Београдска опера се одлучила да на сцену поново постави једну од његових најпознатијих опера - "Аиду". То је био повод да се екипа РТС-а придружи обележавању овог јубилеја.
Много је тога што треба урадити пре него што се завеса подигне и представа почне. Солистичке, оркестарске и хорске пробе, техничка и режијска поставка, проба костима и шминке, као и све оно што се дешава када извођачи мисле да их нико не види и не снима - само су неке од сцена које ће се наћи у другој и трећој епизоди серијала ,,Опера Ин виво". Ово је први програм из области културе који ће демистификовати оперу и приказати је не као елитну уметност, већ као забаву за све.
Серија ће се емитовати на програму РТС-а од јесени 2013. када се наставља снимање преосталих епизода.
Уредница и водитељка серије: Невена Младеновић Благојевић
Редитељка серије: Сунчица Јерговић
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар