Телевизијски пионир: Светислав Света Вуковић

Светислав Света Вуковић, новинар, спикер, водитељ, сценариста, текстописац, уредник Радиjа и Телевизије Београд, преминуо је 4. августа 2019. године, у Београду.

За спикера Радио Београда постављен је 1961. године, а 1967. године прелази у Други програм Радио Београда. Јануара 1975. године постаје новинар-водитељ и сценариста емисије „Сунце, море, бит и хит", која је заједно са емисијама "Минимакс", "Пријатељ звезда" и "Дежурни студио" представљала прекретницу у забавном радио-програму.

Затим је био водитељ емисије „Музика, спорт, музика", са којом је касније прешао на Први програм Радио Београда. Звање уредник-водитељ добија 1978. године, а 1981. постаје уредник и водитељ емисије „Време спорта и разоноде". Истичу се и две серије ауторских емисија, најпре, „Асови ЈУ фудбала", а потом и „Југословенске олимпијске легенде".

Значајан је и његов рад на телевизији. Почетком шездесетих година, годину дана радио је као водитељ емисија у оквиру научног програма, а потом је , седамдесетих година уследио серијал о ствараоцима југословенске забавне музике - "Чезнем да сам са вама". Били су то портрети Радослава Граића, Војкана Борисављевића, Ђела Јусића, Мојмира Сепеа, Александра Кораћа и других. Био је и косценариста и водитељ серије. Познати су и серијали"Сећаш ли се оног сата", "Сабори у Србији" и "Чаша воде са извора".

Такође, на телевизији је водио или преносио концерте класичне, забавне и народне музике, емисије и директне преносе значајних државних празника и историјских датума.

Почев од 1965. године, написао је око хиљаду текстова песама забавне, народне и дечје музике и сарађивао са многим композиторима и извођачима. Међу најпознатијим забавним песмама се издвајају „Љубав је само реч", „Одисеја", „Кад бих знао да је сама".

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се