Читај ми!

Део оригиналног текста објављеног у ТВ ревији 25.августа 1967.

Гледаоци о ТВ преносу операције срца

Гледаоци Србије су те 1967.године имали прилику да гледају директан ТВ пренос операције срца са хируршким захватом др. Де Бејкија.

Мајкл Елис Де Бејки је био светски познат хирург, иноватор и професор Медицинског факултета у Хјустону. Још док је био студент 1932. године изумео је пумпу, која је постала главни део машине, за преузимање функције плућа и срца током операције на отвореном срцу. Његове многобројне иновације су била чуда медицине, а данас су уобичајене у већини болница.

Одељење за студиј програма( садашњи Центар за истраживање програма и аудиторијума РТС-а ) је спровело истраживање, које је показало да је емитовани пренос изазвао велику пажњу гледалаца и да је емисију пратило чак 84,3% гледалаца. Истраживање је спроведено телефонским путем. Већина испитаника ( 70,4% ) је гледала цео пренос, 5,5% први део, а 8% други део. Остали су се изјаснили да су били спречени послом, били су одсутни или нису знали за пренос. Чак 35,6% испитаника се изјаснило да су уложили посебан напор да обезбеде слободно време за гледање тог преноса, што је између осталог довело и до повећане гледаности.

Готово 98% гледалаца се изјаснило да би и убудуће радо пратили сличне ТВ преносе о примени савремених научних достигнућа. Највише је оних који би гледали емисије о медицинским научним достигнућима, затим емисије које су посвећене биологији и хемији, археологији,техници и архиктектури, али и космичким истраживањима. Испитаници, њих преко 79,2% , су се изјаснили да би прихватили сличну операцију када би је изводили наши хирурзи, а 13% само ако би је извео др. Де Бејки, што је израз поверења према домаћим стручњацима.
недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се