Српски сити клуб - двадесет година касније

"Када смо те, сада већ давне, 2004. године одлучили да спроведемо идеју окупљања наших професионалаца у дело, нисмо ни сањали да ћемо двадест година касније не само и даље бити ту, већ са истим жаром и пасијом планирати догађаје и акције", каже за РТС Наташа Кочиш, наш дугогодишњи сарадник из Лондона.

 Ко смо ми?

Током последње две деценије, Српски сити клуб (ССК) се позиционирао као водећа мрежа српских професионалаца, подстичући сарадњу, пословни раст и културну размену између Србије и дијаспоре.

Од оснивања 2004. године, ССК је постигао значајне успехе, доприносећи развоју свог чланства и јачању веза са Србијом. Од својих раних дана, ССК се фокусирао на стварање платформе за повезивање, умрежавање и размену знања међу професионалцима из Србије у иностранству, посебно у Великој Британији.

Поред умрежавања, ССК је сарађивао на бројним културним и образовним догађајима укључујући радионице о српском језику и култури, као и серије предавања са истакнутим интелектуалцима, научницима и уметницима пореклом из Србије са циљем очувања и промоције српске културе и културног наслеђа у дијаспори.

ССК је играо кључну улогу у јачању везе између професионалаца из Србије у иностранству и институција у Србији - клуб је изградио мрежу која помаже у подстицању економских и пословних односа, доприносећи развоју Србије. То укључује партнерства са водећим универзитетима у Србији, промовишући образовне програме размене знања који су корисни за студенте и професионалце.

Основна мисија ССК-а је била и остала заговарање српских интереса у иностранству и ангажовање дијаспоре у развоју Србије. Клуб је активно радио са српским државним званичницима, организацијама дијаспоре и међународним институцијама на постизању овог циља. ССК је био кључан у обликовању политика које се односе на српску дијаспору, саветовањем владиних тела о начинима како искористити вештине и стручност дијаспоре за добробит Србије. Клуб је учествовао и на глобалним конференцијама дијаспоре, расправљајући о стратегијама за унапређење доприноса дијаспоре економском и друштвеном развоју Србије.

Поред својих професионалних и културних активности, ССК се ангажовао у бројним хуманитарним иницијативама усмереним на подршку заједницама у Србији. Клуб је организовао хуманитарне кампање, обезбеђујући финансијску помоћ и ресурсе угроженим заједницама и онима погођеним природним катастрофама у Србији.

Тим

Од самог почетка, па до сада, основни тим се није променио - Иван, Јелена, Милош, Наташа и Славјана; и даље смо пуни идеја, флексибилни и вољни да своје слободно време одвојимо за нас, за наше чланове и пријатеље, за нашу заједницу, за нашу земљу порекла, и ону која нам је домаћин и други дом већ толико година.

Ипак, важно је напоменути да нам је током ових година подршка долазила од многих људи који су одиграли, или и даље играју кључне улоге у нашем деловању: Милена, Јасмина, Оливера, Лука, Милица, Даша, Петра, Лазар, Игор, Стефан, Дејвид, Иван, Марко, Петар, Стан, Светислав, Бранка, Бока, Влаја, Наташа, Аца, Весна, Мића, Дуца, Душан…. листа је предугачка!

Зашто СКК

Када смо се упознавали и смишљали како да делујемо сви смо имали исти циљ - да се слика о Србији унапреди и да будемо мост свима онима који су долазили у Велику Британију, а онда и онима који су желели да се врате у Србију и регион.

Током ових година смо упознали дивне и инспиративне људе, који су разумели нашу жељу узајамног помагања и заједно са нама кренули у авантуру звана повезивања професионалаца из Србије. Временом се та идеја ширила и ми смо почели да окупљамо и друге заједнице, компаније и појединце - све оне који су препознали значај умрежавања, добре воље и конструктивних савета. И за све то време, тај главни циљ је остао исти, само се ширио и добијао на значају.

Куда даље

Много планова и нових акција ће бити објављено током 2025. године, а у међуврему - идемо даље!, како једни другима увек напомињемо и после успешних, али и неуспелих подухвата. И оно што је најважније, СКК не посустаје, само што га сада води група пријатеља, који су богатији тиме што сада имају једни друге у својим животима, као и све дивне људи који су са нама радили, сарађивали, дружили се...

Велико хвала свима на поверењу, подршци и бодрењу током протеклих 20 година. Идемо даље!

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи