Министар Милићевић отворио Шантићеве вечери поезије у Мостару

Министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић отворио је синоћ у Мостару „105. Шантићеве вечери поезије“, у спомен на великог српског песника Алексу Шантића, који је, како је министар истакао, својим делом задужио не само родну Херцеговину него цео наш народ.

Министар Милићевић је истакао да је Шантић био симбол љубави према отаџбини, према свом народу, али и свим другим народима.

"Његова песма „Остајте овде“ нас подсећа на важност останка и опстанка и чувања идентитета и културног наслеђа", рекао је Милићевић и захвалио мостарској "Просвјети" што манифестацију Шантићеви дани чини значајнијом из године у годину.

Министар је истакао да Србија са задовољством подржава овакве манифестације јер оне нису само прослава српске културе и традиције, већ и мост који повезује Србе у матичној држави са сународницима широм света.

"Нека нам Шантићева поезија буде светионик кроз изазове садашњице подсећајући нас да су љубав, мир и разумевање вредности које немају алтернативу", рекао је министар и поручио да Срби треба да буду јединствени где год живели.

Манифестација Шантићеве вечери поезије, традиционално се одржава у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и Српског певачког и културно-уметничког друштва ”Гусле”, а овогодишња манифестација посвећена је 100. годишњици смрти Алексе Шантића. Отворена је и изложба ”Алекса Шантић и мостарски књижевни круг”, аутора академика Ранка Поповића. У уметничком делу програма наступиле су ”Мостарске кише” и глумац Небојша Кундачина.

Председница СПКД „Просвјета“ ГО Мостар Сања Бјелица Шаговновић подсетила је да су Шантићеве вечери поезије најстарија културна манифестација у граду на Неретви, а да Шантић и век након смрти, важи за једну од кључних фигура мултиетничког Мостара и Херцеговине.

Премијерка Херцеговачко-неретванског кантона Марија Бухач је захвалила друштвима „Просвјета“ и „Гусле“ што чувају своју националну и заједничку историју.

„Шантић је као човек и стваралац и спона свих нас који га осећамо као мостарског песника велике душе који живи својим делима међу нама. Колико је снажна и вредна његова оставштина понајбоље сведочи чињеница да је његово име постало једним од симбола Мостара и да су Шантић и Мостар нераскидиво срасли једно са другим“, рекла је Бухач и додала да су догађаји попут Шантићевих вечери поезије мелем за душу у тешким временима.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару