Патријарх Порфирије на прослави 70 година српске цркве у Торонту

Литургију на дан прославе 70. годишњице Српске православне цркве Свети Сава у Торонту служио је његова светост патријарх српски господин Порфирије, заједно са владиком канадским Митрофаном и другим владикама и свештенством из Канаде, Сједињених Држава и Србије.

 Патријарх је рекао:" И благослов Божији да дође на ову цркву, на наш народ овде у Торонту и широм Канаде".

"Дошао је да обиђе ову цркву Светога Саве, првог архијепијског просветитеља српског и уједно да обележимо значајан јубилеј", рекао је владика канадски Митрофан. Патријарх Порфирије је говорио и у другом делу дана, када је одржан свечани банкет у сали у делу Торонта Нов Јорк. Међу званицама био је члан владе провинције Онтарио Вилем Боума, што год је значају српске  заједнице у Канади. "Хвала и представницима локалног парламента на љубави, на разумевању, на подршци", рекао је патријарх Порфирије.

Упитан о  утисцима, патријарх је рекао:" Благослов Божији". На питање како је све прошло током посете патријарх је рекао:" Благословени сви, дивни". Упитан која је његова порука за све у Канади патријарх је рекао:" Да Бог буде на првом месту и да постоји јединство, да се сви слажемо. Нема вишка, свако је потребан.

"Мени је јако драго да је дошао, да посети Канаду да види овде је велика дијаспора и овде је дијаспора која подржава цркву", рекла је Ребека Мекдоналд пословна жена.

Нема сумње да је прослава 70. годишњице постојања Српске православне цркве Свети Сава у Торонту, увеличана посетом његове светости и патријарха Српске господине Порфирија, представља велику инспирацију за све Србе у Канади. Специјално за РТС из Торонта извештава Александар Жигић.

 

 

 

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи