Србија на вези

У вечерашњој емисији подсетићемо се на једног од највећих српских умова у 19. веку, данас готово потпуно заборављеног, а познатог пре свега по томе што је био први, али и главни реформатор српске ћирилице и правописа, написавши књижицу о српској азбуци, која је нешто касније послужила Вуку Стефановићу Караџићу да ту реформу српског језика употпуни и доврши - дакле, упознаћемо се са крајишким српским учитељем, монахом и филологом Савом Мркаљем.

Гост у студију је београдски глумац Дејан Стојаковић који однедавно турнејом по Србији и региону публици казује своју монодраму „Слушај како говорим-Сава Мркаљ“, којом управо настоји да укаже на заборављеног првог реформатора српске ћирилице и правописа, неправедно потиснутог и заборављеног, али и да нас упозна ко је заиста био Сава Мркаљ, да је осим што се бавио филологијом, уједно био и песник, учитељ, теолог и још много тога.

Са глумцем Стојаковићем, који је иначе пореклом Крајишник, рођен на Банији, а у Србију је избегао у чувеној колони избеглих и протераних Срба, од стране хрватских оружаних снага, далеке ратне 1995., када је пала тадашња Република Српска Крајина, биће разговора и о другим темама везаним за његов уметнички и глумачки ангажман, као што су улоге у филмовима „Олуја“, „Лазарев пут“ али и друга остварења којима је промовисао и промовише српске културне, историјске и друге вредности, посебно оне везане за стари крај.

У емисији ћемо се упознати и са садржајем и резултатима прошлонедељне трибине у Београду, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, а под насловом „Шта чинити ако буде осуђен Председник Републике Српске“, на којој су учествовали познати експерти, правници, политиколози и други аналитичари друштвених наука који су изнели своје ставове о актуелном судском поступку у Сарајеву против председника Милорада Додик, односно о оправданости и дометима једног таквог поступка.

Из другог дела емисије издвојили бисмо занимљиву причу коју су нам послале колеге из ТВ продукције ЗВО Вуковар, из дописништва у Книну. Упознаћете једног младог правника који се после избегличког живота и  завршеног факултета у Београду вратио родној Лици и животу о којем је маштао.

 

На крају емисије уживамо у извођењу познате српске етно песме младе и веома талентоване средњошколке Јане Симоновић.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић.

 

понедељак, 07. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи