Заједнички концерт војних оркестара Србије и Аустрије у Бечу

У присуству дипломата Републике Србије на челу са амбасадором Марком Благојевићем, угледних гостију из матице, високорангираних представника Министарства одбране и Војске Аустрије, као и бројних Срба и Аустријанаца из Беча, одржан је заједнички концерт Уметничког ансамбла Министраства одбране "Станислав Бинички" и Оркестра гарде Војске Аустрије.

"Публика у Бечу је префињена и то је за нас велики изазов да дођемо и представимо се као музичари, то заиста није лако, али изазовно је за сваког музичара професионалца", каже пуковник Никола Живковић, начелник Уметничког ансамбла Министраства одбране "Станислав Бинички".

На репертоару српског уметничког ансамбла под управом диригената потпуковника Игора Митровића и Катарине Божић, нашли су се познати аранжмани домаће, националне, класичне и популарне музике.

Аустријанци су се публици представили делима из традиционалног и модерног репертоара, а дириговали су пуковник Бернхард Хехер и поручник Ханс Грос.

"За нас је била велика част што смо могли да наступимо са Ансамблом Станислав Бинички. Свеједно што смо удаљени пар стотина или чак хиљада километара, ми говоримо истим језиком, а то је музика, а музика је слобода. Планирано је, а то је кроз војну дипломатију утврђено, да у јуну 2025. године отпутујемо у Србију где ћемо свирати концерт", каже пуковник Бернхард Хехер, шеф Оркестра гарде Војске Аустрије.

У гардејском оркестру Војске Аустрије свира и млади војник Александар Грујић, пореклом из Ћуприје. Он је рођен у Аустрији, али и Србију доживљава као своју, једнако као и нашу музику.

"Мени је било страшно драго да смо имали прилику да свирамо са српским оркестром, било ми је јако лепо што смо свирали нешто наше, као што је Марш на Дрину, и заиста ми је много драго што смо заједно свирали, и аустријски оркестар и српски и било је одлично. Музика нас некако спаја и та енергија кад свирамо је јако лепа, не могу ни да је опишем", каже кларинетиста Александар Грујић.

Публици се посебно допао заједнички наступ два оркестра који су удруженим снагама, тј. инструментима извели Марш принца Еугена и Марш на Дрину.

"Музичка композиција Марш на Дрину је врло комплексна и ми смо поносни што је то једно дело заиста изазовно за сваког музичара, али колеге из аустријског оркестра су врхунски професионалци и дочекали су нас веома припремљени...јуче на проби је стварно било уживање, из првог пута смо одсвирали и једну и другу композицију, тако да је за нас то велика част била вечерас", каже пуковник Живковић.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи