четвртак, 04.05.2023, 16:56 -> 13:36
štampaj"Рашка куварица" чува гастрономску традицију
Промоција јединственог издања "Рашке куварице" одржана је недавно у Манаковој кући у Београду.
Представљање изврсне књиге "Рашка куварица" у Манаковој кући отпочела је уводним излагањем, историчарка уметности и херитолог магистар Тамара Огњевић која је и сарадњик Европског института за гастрономију у француском Туру.
"Ми смо удружење жена из малене Рашке, месна организација жена Рашке, која постоји од давне 1945. године и непрекидно ради пунох 78 година. Тренутно имамо 78 чланица, веома смо вредне, радимо на свим могућим пољима, а у Београд долазимо да представимо своју "Рашку куварицу" у својству издавача", каже Добрила Филиповић, издавач.
"Ми данас готово да не схватамо да су неке навике у нашој исхрани укорењене дубоко у нашој култури и идентитету и полазећи од чињенице да је у домаћу кухињу, традиционалну, породичну уплив и инвазија брзе хране јако велики у савремено доба, као и кроз страну кухињу у ресторанској понуди, италијанска, кинеска, чак и мексичка. Месна организација жена је имала потребу да забележи шта је традиционална кухиња, али и да забележи посредством свог кулинарског умећа оно што се у кругу породице годинама уназад практикује и спрема и морамо признати да је то заиста област у којој жена доминира. Тако је настала и ова куварица", каже Соња Милићевић, уредница издања.
На промоцији је, поред Тамаре Огњевић, Соње Милићевић и Добриле Филиповић, говорио и Бора Димитријевић, председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије, а како се зна да је Бернард Шо рекао да су кувари најбоље књиге на свету а да је подручје истраживања сржна територија српске државе Рашка, онда је јасно о колико вредној, богато илустованој публикацији је реч.
Коментари