понедељак, 13.02.2023, 11:56 -> 12:23
štampajСрбија на вези - регион, РТС Свет, 18.55
Гост емисије је истраживач у Заводу за проучавање културног развитка (Закропул) Дејан Загорац. Реприза емисије у 02.03 и сутрадан, у уторак, у 13.25 на РТС Свет.
Сведоци смо да се у савременом свету и сам начин исхране узима као одлика неког народа или групе, па је тако исхрана и начин припреме хране узет као додатни канал за промовисање културних посебности и различитости међу народима. Можемо ли данас дефинисати шта је то српска трпеза, шта је чини, да ли она на свој начин одражава и наш национални идентитет, и у којој мери, или и она, попут већине националних кухиња није баш хомогена, већ је кроз тешку и турбулентну прошлост преузимала многе утицаје са стране.
У фокусу емисије је култура исхране код Срба, односно како изгледа српска трпеза у матици, а како код Срба у суседним земљама, шта је то заједничко а које су разлике и специфичности. Гост у емисији је истраживач у Заводу за проучавање културног развитка (Закропул) Дејан Загорац, који ће нас упознати са развојем српске трпезе од најстаријих времена до данас, како се то некад јело а како је то данас, која су то српска јела и пића позната у свету и друга занимљива питања везана српску гастрономију.
Такође ћемо видети како су, током овог викенда, протекле две традиционалне и важне српске манифестације - „Сретењска академија у Пешти" коју је пратила наша дописница Диана Кондић Ђурић, главна и одговорна уредница „Варош ТВ" из Будимпеште, и друга свечаност се традиционално оджава у Бечу а то је „Светосавски бал", који је ове године одржан са малим закашњењем.
Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица
Музичка уредница Бранка Лолић
Редитељка Ерна Глигоријевић
Коментари