Џез рок – Eumir Deodato

Еумир Деодато је бразилски композитор, аранжер и клавијатуриста познат по свом јединственом споју џеза, фанка и бразилске музике. Истакнут је 1970-их, посебно са својим аранжманом "Also sprach Zarathustra", који је постао хит на џез и поп сцени. Деодатов рад често укључује елементе боса нове и самбе, чинећи његову музику препознатљивом. Сарађивао је са различитим уметницима у различитим жанровима и наставља да утиче на музичаре и данас.

Еумир Деодато де Алмеида (1943) је бразилски пијаниста, композитор, аранжер и продуцент албума, првенствено у џезу, али је познат по свом еклектичном стапању жанрова - поп, рок, диско, ритам и блуз, класика, латин и боса нова. Почео је свој музички живот на хармоници са 12 година, а затим две године касније на клавиру, свирајући боса нову у бендовима. Потом је студирао оркестрацију, дириговање и аранжирање.

Деодато је аранжирао и продуцирао више од 500 плоча за бројне уметнике као што су Френк Синатра, Роберта Флек, Бјорк и Christophe, као и продуцирао хитове Kool & the Gang "Celebration", "Ladies' Night" и "Too Hot". Деодато је био номинован за три „Греми“ награде и освојио ју је за најбољу поп инструменталну изведбу 1974. за песму „Also Sprach Zaratustra“.

За џез музику значајан је његов џез рок период који је био обележен одличним еклектичким оркестрацијама у којима су се идиоми џез рока стопили са оркестарским техникама и бојама, уз вансеријско третирање и однос ритам секција и оркестарских целина.  

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи