Читај ми!

Имагинарна едиција

Пери Андерсон: Стандард цивилизације (1)

У емисији Имагинарна едиција, од понедељка, 2. до четвртка, 5. септембра, можете слушати текст Перија Андерсона „Стандард цивилизације”.

Аутор текста истиче да се Лисјен Февр 1929. године прихватио првог систематичног разматрања еволуције значења појма „цивилизација” – од сингуларног идеала у једнини, чију је појаву сместио у трећу четвртину 18. столећа, до плуралне чињенице коју је поставио на крај Наполеонове епохе. Своја последња предавања током 1944. и 1945. године посветио је теми „Европа – настанак цивилизације” да би наредне године у наслову самог часописа Анали, речима „економије и друштва” додао и реч цивилизације. Уочи своје смрти, написао је оштру примедбу у којој се сложио са колегом који је одбацио чувену мисао Пола Валерија да је ова цивилизација сада схватила да је смртна: „Заправо, нису цивилизације те које су смртне. Струја цивилизације одолева свим пролазним помрачењима... Са тиме се, деценију касније, сложио и Фернан Бродел: „Када је Валери изјавио ’Цивилизације, знамо да сте смртне’, сигурно је претеривао. Годишња доба историје узрокују да цвеће и плодови опадају, али стабло остаје. У најмању руку, много га је теже убити”.

Колико се Броделово уверење – да употреба термина у једнини више нема велики значај – показало оправданим, пита се на почетку овог рада Пери Андерсон, сматрајући да један од начина да се приступи овом питању може да буде анализа области у којем је „цивилизација” историјски била добро видљива, а то је, наиме, међународно право.

Текст, преузет из септембарског броја часописа New Left Review за 2023. годину, превео је Михаел Антоловић.

Чита Александар Божовић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару