Читај ми!

Нова дискографија

Представићемо албум румунског квартета Аркадија, са делима Мојсеја Вајнберга, који је у јулу објавила издавачка кућа Шендоуз.

Чланови квартета Аркадија су у јануару 2021. године започели пројекат објављивања свих квартета овог пољског композитора. Албум који вечерас представљамо четврти је у низу, а планирано је да се објави укупно шест издања. На њему се налазе једно од Вајнбергових најпознатијих остварења – Шести гудачки квартет, као и два позна квартета, која спадају у ред његових најрадикалнијих остварења.

Пратићете како чланови гудачког квартета Аркадија изводе управо Гудачки квартет број 6 опус 35 у е молу из 1946. Мојсеј Вајнберг га је посветио Георгију Свиридову, којег је упознао захваљујући своме ментору, Дмитрију Шостаковичу. Ово дело представља врхунац композиторског рада у дотадашњој Вајнберговој каријери, а музички језик је изузетно напредан у односу на традиционална совјетска дела настала у овом жанру. Ипак, у овом шестоставачном остварењу, композитор се ослања и на бетовеновски развијен, готово симфонијски третман деоница, као и веште комбинације тонских боја, које критичари описују као „авантуристичке”.

Совјетске власти су забраниле да се овај квартет изводи и због тога Вајнберг није написао ниједно дело овог жанра све до смрти Шостаковича, 1975. године.

Ауторка Јелена Дамјановић

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару