Читај ми!

Имагинарна едиција

Ненси Шерман: Утеха стоика (2)

У оквиру циклуса Трећег програма под називом „Етика рата”, у четвртак, 25. и петак, 26. јула, можете слушати текст Ненси Шерман „Утеха стоика”.

Текст који ћемо емитовати на нашем програму преузет је из часописа за филозофију Conatus који је прошле године објавио број посвећен проблематици етике рата. Уредник зборника и аутор уводне студије, филозоф и етичар Јован Бабић истиче да „етика рата може звучати као немогућа комбинација речи — како оправдати оно што наизглед није могуће оправдати? Рат је prima facie немогуће оправдати. Ипак, ратови су чињеница људске стварности, и они међу нама који имају несрећу да живе у ратним временима — на неки начин то смо сви ми — знају да стварност није само могућност, и да ознака prima facie не помаже у одговору на питање шта мора бити учињено, те да неоправданост не значи немогућност. Морамо разумети да бисмо могли објаснити, а објаснити да бисмо имали валидну процену, посебно када је оно што се дешава важно и има далекосежне последице. Ратови су такви феномени. Живимо усред тих феномена и морамо разумети не само њихову трагичну и често катаклизмичну природу, већ и њихово значење, структуру и логику њиховог функционисања. Требало би да разумемо да рат није нешто што се дешава само другима, нити да је то ствар прошлости. У овом зборнику објављено је тридесет и три есеја који истражују рат из различитих углова, понекад из супротстављених становишта, истражујући нека од најинтригантнијих питања ратовања у временима која карактеришу радикалне промене у свету у превирању. Зборник свакако нуди много подстицајних идеја за размишљање о најважнијим аспектима ратовања и његовој широкој феноменологији”.

Ненси Шерман у тексту истражује гледиште стоика о везаности за спољна добра, или како их стоици називају „индиференти”. Везаност је проблематична, по мишљењу стоика, због тога јер нас излаже губитку и повећава рањивост која настаје због потребе за другима и за стварима. Они верују да можемо изградити отпорност кроз снажно поновно учење обичних емоција и рутинске праксе уз помоћ психолошких техника овладавањем ризиком. Усредсређујући се на одабране Сенекине списе, као и на Цицеронове Тускуланске расправе и Медитације Марка Аурелија ауторка поставља питање да ли стоицизам оставља простор за тугу и невољу. Она сматра да оставља, и да утеха не долази кроз повлачење у неку врсту унутрашње цитаделе, већ кроз подршку и преко одржавања друштвених веза.

Текст је с енглеског превео Раде Калик.
Уреднице Оливера Нушић и Тања Мијовић.

 

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару