Читај ми!

Еколошки магазин

Заштитимо птице Подунавља

Посматрање птица као хоби постоји од почетка 20. века и сваке године има све више љубитеља. У претходних 30 година Европски викенд посматрања птица који организују орнитолошке организације под окриљем Бирд Лифе Интернатионал-а окупио је у природи око 1.5 милиона посматрача птица на преко 50 хиљада излета.

Излети се увек организују првог викенд октобра што је период године када милиони птица напуштају своја станишта за гнеждење у Европи и селе се ка својим зимовалиштима на Медитерану или у Африци.

Урош Стојиљковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије наводи да се Србија са својим заштићеним и другим значајним подручјима за птице, налази на главној рути, па се у овом периоду године може видети знатно већи број врста у односу на гнездећи период.


Десетине милиона птица широм света, сваке године страда услед удара у далеководе или од струјног удара. Седам подунавских земаља, покренуло је пројекат „ЛИФЕ Данубе Фрее Скy“ – за очување птица дуж Дунава. О важности заштите птица од електрокуције и колизије на дунавском селидбеном коридору говоре Мирјана Ранков и Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.


Као завршни догађај пројекта „Стаза Јосифа Панчића – од сметлишта до шеталишта“, неформална група „Четверац са Метиног Брда“ организовала је на Метином Брду научно-популарно предавање проф. Снежане Бранковић (ПМФ) о Јосифу Панчићу и Крагујевачком слезу.


Аутор и водитељ емисије: Александар Дробац

Чекајући ветар

Autor:
Александра Вукићевић

Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи