Читај ми!

Франсиско Гереро: Мотети

Франсиско Гереро (1528‒1599) је један од најугледнијих аутора шпанске музичке рененсансе.

Међу својим савременицима, овај композитор из Севиље у сопственом опусу бележи далеко највећи број мотета. Са сигурношћу му се може приписати више од 100 наслова. Као и други шпански композитори XVI века и Гереро је термин „мотет” сматрао вулгарним, и уместо њега користио термине „sacrarum cantionum”, „sacrarum modulationum”, а најчешће „modulus”. Разлози за ову терминолошку строгост потичу из потребе да се нагласи како су ове композиције писане на религијске теме, искључиво на латинском језику, а стихови преузети из црквених књига. Мада ови мотети нису директно повезани са литургијском функцијом, то је музика која је често замењивала неки од литургијских елемената, као што је оферторијум мисе, на пример. Уједно, то је музика која потиче из цкрве и живи унутар ње. Композитор је имао слободу да сам изабере тему и текст, прилагоди их свечаности за коју је дело писано, а понекад и дода стихове из другог извора.

У вечерашњим Висинама мотете Франсиска Герера слушаћемо у интерпретацији ансамбла Musica Ficta, којим диригује Раул Маљавибарена.

 


Аутор емисије је Ивана Комадина.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару