Читај ми!

Емисија о радију и радиофонском стваралаштву

Дан радио-драме

Прва емитована радио-драма била је адаптација народне песме „Ђакон Стефан и два анђела“ са Добрицом Милутиновићем у главној улози, изведена приликом почетка редовног емитовања програма обновљеног Радио Београда, 24. марта 1929. године. Приредили су је Винко Витезица и Густав Браун. Почеци радио-драмског израза у нашој радиофонији сежу још даље у прошлост – првог дана емитовања станице „Београд-Раковица“, октобра 1924. Витомир Богић рецитовао је „Тираду о пољупцу“ из Ростанове драме „Сирано де Бержерак“.

Временом је радио-драмска уметност на таласима Радио Београда градила углед, основана је стална радио-драмска трупа, да би у „златном периоду“ почев од седамдесетих година аутори Драмског програма Радио Београда убирали награде са најзначајнијих светских фестивала радио-драмске уметности. Каква је данас позиција „краљице радио-израза“? Колико се радио-драма мења и са каквим изазовима се суочава у доба доминације визуалне културе, „скраћене“ пажње, конвергенције медија и убрзаног развоја дигиталних платформи?

На почетке радио-драме подсетиће нас некадашњи главни уредник Драмског програма Радио Београда Мирослав Јокић, а о радио-драми данас своја размишљања ће са нама поделити Весна Перић, одговорна уредница редакције Драмског програма Радио Београда и Мелина Пота Кољевић, уредница у нашем Драмском програму и некадашња стручна сарадница у настави радио-режије на Факултету драмских уметности.

Дан радио-драме повод је да у „Кутији за памћење“ чујемо одломке из разговора Милоша Јевтића са доајеном радиодрамског израза, глумцем Виктором Старчићем. Овај разговор вођен је у оквиру циклуса емисија Гост Другог програма 1974. године.

Емисију припрема и води Ранко Стојиловић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара