Читај ми!

Културна гастрономија

„Реци ми шта једеш, па ћу ти рећи ко си”, изрека је која се не односи само на персонални већ и на глобални ниво – националних кухиња и гастрономије генерално.

Иако је важан  културни аспект, чини се да је неправедно скрајнута. У јавном дискурсу се о националним гастрономским особеностима најчешће говори  кроз призму оцене и укуса страних туриста или небројених гастро-манфестација широм Србије. Питање овдашње гастрономске културе кроз статус, квалитет или перспективе се не појављује. Зато се у данашњој емисији поставља питање ‒ зашто? Из њега произилазе и недоумице о томе ко би требално на националном нивоу да се бави стратегијом и тактиком гастрономије. О наведеној теми уредница Љубица Крминац разговара са:

Тамаром Огњевић, историчарком уметности и гастрохеритолошкињом, директорком Артис центра; Дејаном Загорцем, истраживачем гастрономске баштине у Заводу за проучавање културног развитка; Вањом Пушкаром, куваром и Давидом  Јовановићем, редитељем и продуцентом.

 

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње