понедељак, 14. мар 2022, 12:05
„Генетичка гастрономија"
Гордана Шурлан и Славен Продановић
Када једемо пилетину у коју је генетичким инжењерингом убачен хормон раста ћурке то је исто као да у тањиру помешамо пилетину и ћуретину, рећи ће нам сваки генетичар. Ипак, многи не верују у генетичку гастрономију и у процесе у којима се храна више конструише него припрема, уз тенденцију производње хране у лабораторијама . Досадашња индустријализација у производњи хране се најчешће правдала хуманим циљем решавањеа питања глади у свету. Да ли је то ипак мит, а главни циљ профит и доминација? Ко контролише семе контролише и храну, треба ли зато приоритет Србије да буде заштита конвенционалне производње и колико је она важна у времену несташице хране и гајења ГМО усева? У емисији говоре: др Гордана Шурлан, генетичар редовни професор на Пољопривредном факултету и др Славен Продановић, редовни професор, на Пољопривредном факултету, ужа научна област: генетика и оплемењивање биљака.
Aутор и водитељ: Дијана Ивановић
Autor:
Група аутора
Емитује се сваког дана од понедељка до четвртка, од 12:00. [ детаљније ]
Коментари