Чекајући ветар

Еколошки магазин

Има оних који увек спремају ручак, што би се рекло, "као за војску". Увек остане, увек се заклињу да следећи пут неће тако, а онда признају да не умеју другачије. Има умећа у томе да прерачунамо колико људи треба да једе, шта хоћемо да спремимо и од којих намирница. То је нешто што се, између осталог, учи у специјализованим школама. Гошћа емисије Мира Николић, наставница у Туристичко-угоститељској школи у Београду, идејни је творац вечере од спасене хране на Green фесту који је недавно одржан у Дому омладине.

Како осигурати здраву и јефтину исхрану локалног становништва организовањем локалне производње хране и покренути производњу хране на подручјима која су близу, са бољим потенцијалима? Традиционална пољопривреда, жељено блиска еколошкој, успела је понегде да се очува. Искуства са острва Крк и начин како јединице локалне самоуправе могу једноставно и јефтино да помогну у томе, пренеће вам Вјеран Пиршић, председник Удружења "Еко Кварнер".

Енергетска безбедност Србије, ако ћемо да је бојимо, не заснива се на зеленом. Више је, тако некако, у распону од црне до мутномаслинасте... можда плавкасте, ако је баш ведро... или смарагдне... али, преовлађује црна. Не зато што смо енергетски у проблему, него зато што се и даље ослањамо две трећине на термоелектране и угаљ, а једну трећину на хидропотенцијал. Да ли може више да се извуче од воде, зашто не извлачимо, како климатске промене утичу - чућете о чему је било речи на тему: Значај хидропотенцијала у енергетској безбедности и сигурности Србије.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње