недеља, 11. дец 2016, 08:00
Чекајући ветар
Еколошки магазин
Има оних који увек спремају ручак, што би се рекло, "као за војску". Увек остане, увек се заклињу да следећи пут неће тако, а онда признају да не умеју другачије. Има умећа у томе да прерачунамо колико људи треба да једе, шта хоћемо да спремимо и од којих намирница. То је нешто што се, између осталог, учи у специјализованим школама. Гошћа емисије Мира Николић, наставница у Туристичко-угоститељској школи у Београду, идејни је творац вечере од спасене хране на Green фесту који је недавно одржан у Дому омладине.
Како осигурати здраву и јефтину исхрану локалног становништва организовањем локалне производње хране и покренути производњу хране на подручјима која су близу, са бољим потенцијалима? Традиционална пољопривреда, жељено блиска еколошкој, успела је понегде да се очува. Искуства са острва Крк и начин како јединице локалне самоуправе могу једноставно и јефтино да помогну у томе, пренеће вам Вјеран Пиршић, председник Удружења "Еко Кварнер".
Енергетска безбедност Србије, ако ћемо да је бојимо, не заснива се на зеленом. Више је, тако некако, у распону од црне до мутномаслинасте... можда плавкасте, ако је баш ведро... или смарагдне... али, преовлађује црна. Не зато што смо енергетски у проблему, него зато што се и даље ослањамо две трећине на термоелектране и угаљ, а једну трећину на хидропотенцијал. Да ли може више да се извуче од воде, зашто не извлачимо, како климатске промене утичу - чућете о чему је било речи на тему: Значај хидропотенцијала у енергетској безбедности и сигурности Србије.
Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.
Autor:
Александра Вукићевић
Еколошки магазин који се бави односом човека и животне средине, човека и природе. Емитује се недељом од 8 до 10 сати. [ детаљније ]
Коментари