Хумористичка емисија
Не знам да ли сте приметили, драги моји, али међу воћкама владају неки чудни међусобни односи. Још су чуднији они међу поврћкама, а о односима између воћки и поврћки да и не говоримо.
Али све то најчешће произилази из карактера сваке воћке и поврћке понаособ, да не кажемо, персоналитија.
Рецимо, јабука и банана знају да буду надмене јер производе највише етилена, односно хормона сазревања, па се поред њих мандарина, кајсија, карфиол и цвекла осећају угрожено, и зато често у њиховом присуству брзо иструле.
Манго и нектарина не могу да смисле близину кеља и кромпира, баш као што се грашак и авокадо уопште не миришу.
Диња је склона оговарању, што посебно иритира краставце.
Крушка је безобразна до те мере да пасуљ од ње редовно добија нервни слом.
С друге стране трешње, грејпфрут, бели лук и ананас могу да се сложе са свима и важе за најпоузданије ортаке у свету воћа и поврћа.
Није лако похватати све те замршене међувоћне и међуповрћне односе, међутим интересовање за њих је све веће.
Како незванично сазнајемо, на Пољопривредном факултету се управо зато размишља о увођењу новог предмета који би се звао Социологија биљних производа.
Али чак ни научни приступ овом друштву и односима у њему не гарантује мир у шпајзу.
Јер увек ће се ту наћи нека надмена, презрела банана или трула јабука која би хтела да доминира.
Аутор текста: Александар Стојадиновић
Музички уредник: Снежана Станојевић
Коментари