Пита с јабукама

Било је то у оно доба када је улицом ишло мало аутомобила, када су снегови били до струка, када су се носиле шнешуе преко финих ципела и када је скоро свака кућа имала пећ на дрва. Некако баш у то време, кухиње су мирисале на питу с јабукама.

Код Стојановића питу је правио домаћин. Одрастао без мајке, а научио да меси и пече пите од оца. Све би он, за почетак, исто урадио као и други - сложио редом коре, јабуке и орасе, а онда би од тога оченуо колико стаје у шаку, згужвао, направио лопту и ређао у плех. Ко је први пут то гледао, није могао чудом да се начуди, а ко је пробао готову питу и сам је надаље тако правио.

Станимирови су питу од јабука правили за сваког члана породице посебно, али у истом плеху. Било их четворо у кући, па је сваки крај плеха могао да намири једну жељу. Две-три јатке ораса означавале су део са орасима, на другом крају била је гомилица сувог грожђа, преко пута и једно и друго, а на задњем ћошку - ништа, знак да су ту саме јабуке.

Глумица – Јадранка Селец

Аутор и уредник – Мирјана Блажић

 

Емисија Српски на српском емитује се током дана у следећим терминима - 05:55; 08:55; 11:55 и 18:55

Ово издање можете чути поново на таласима Првог програма Радио Београда 22. и 31. октобра .

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом